Actualitate
ITM Alba: Avertismente pentru angajatorii care nu şi-au protejat corespunzător salariaţii pe timp de caniculă
Inspectorii de muncă din Alba au aplicat, în luna iulie, mai multe avertismente pentru angajatorii care nu și-au protejat corespunzător lucrătorii în zilele caniculare.
Potrivit legii, angajatorii sunt obligați să respecte câteva obligații față de salariați atunci când temperatura aerului depășește 37 de grade și indicele de confort termic depășește 80 de unități.
Reprezentații Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba au transmis pentru Alba24 că, în luna iulie, au fost acordate 7 avertismente agenților economici care nu au asigurat condițiile corespunzătoare pentru salariați, în zilele caniculare.
Astfel, inspectorii de muncă au aplicat, în săptămâna 6-10 iulie trei avertismente, între 13-17 iulie două avertismente iar între 20-24 iulie două avertismente. Aceștia vor continua acţiunile de control în perioadele în care se semnalează temperaturi extreme, pentru a se asigura că fiecare măsură dispusă de lege este îndeplinită la termen.
Inspectorii de muncă au verificat, în iulie, peste 1.500 de angajatori pentru a vedea dacă iau măsuri pentru protecţia lucrătorilor în zilele caniculare şi au aplicat amenzi de peste 70.000 de lei şi 536 de avertismente.
Potrivit Ordonanței de urgență nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;
– asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar acolo unde se impune, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News