Actualitate
ITM Alba pune lupa pe contractele de muncă în străinătate. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplinească acestea pentru a fi legale
Persoanele care doresc să lucreze în străinătate sunt avertizate de către inspectorii de muncă despre riscurile la care sunt supuse în cazul încheierii unui contract de muncă în străinătătate şi sunt sfătuite ca, pentru evitarea acestor riscuri, să se solicite inspectoratului teritorial de muncă informaţii despre firma cu care semnează contractul. Agenţii de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie societăţi româneşti şi au obligaţia de a încheia contracte de mediere care să conţină detalii clare despre angajatorul străin, precum şi tariful de mediere, durata contractului şi posibilităţi de soluţionare a eventualelor litigii.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a iniţiat o campanie de informare şi protecţie a cetăţenilor care vor să plece la muncă în străinătate. Agenţii de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie o societate românească, cu activitatea principală de a selecta şi a plasa forţa de muncă. Aceştia trebuie să fie înregistraţi la ITM şi au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere care să conţină, printre altele, informaţii referitoare la tarifele de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii. În plus, aceştia trebuie să asigure încheierea contractelor de muncă între cetăţenii români şi angajatorii străini, în limba română.
Inspectorii muncii avertizează cetăţenii ca, înainte de a apela la serviciile unei societăţi de selecţie şi plasare a forţei de muncă, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia îşi are sediul respectiva societate şi să se informeze despre condiţiile de funcţionare a acesteia, dacă este înregistrată la ITM şi despre eventualele sancţiuni pe care le-a primit. În plus, cei care semnează un contract de muncă în străinătate trebuie să verifice dacă acesta conţine datele personale ale angajatorului (ţara de reşedinţă, numele, adresa şi numărul de telefon), descrierea muncii şi a condiţiilor acesteia, durata contractului şi a orelor de lucru şi de repaus, condiţiile de salarizare, de transport, locuit şi protecţie socială.
Persoanele fizice nu au dreptul legal de a media angajări în străinătate pentru cetăţeni români.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News