Connect with us
Publicitate

Uncategorized

80 de ani de activitate a Protecţiei Civile, sărbătoriţi în Alba. “Ziua Porţilor Deschise” la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia. Vezi programul manifestărilor

pompier

Publicat

Joi, 28 februarie, se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile din România, prin marcarea a 80 de ani de existenţă a structurilor de resort. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza “Ziua Porţilor Deschise” la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia, activitate în cadrul căreia cei interesaţi vor asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.

Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători se vor desfăşura după următorul program:

– ora 10.15 – 11.45 – Sediul II al I.S.U. Alba (subsolul Instituţiei Prefectului Alba)– Simpozion cu tema “80 de ani de Protecţie Civilă în România”;

– ora 10.00 – 12.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ateliere interactive;

– ora 12.00- 13.00 –  Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ceremonial Militar şi prezentarea ordinelor şi mesajelor primite cu ocazia “Zilei Protecţiei Civile” din România;

– ora 13.00 – 14.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Expoziţie cu tehnică specifică protecţiei civile;

– ora 17.00 – la Alba Iulia Mall – punct de informare preventivă, unde vor fi prezentate materiale din domeniul protecţiei civile.

La 28 februarie 1933 s-a aprobat Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, document care statua activitatea apărării pasive în România, solicitată de necesitatea protejării populaţiei civile în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Înaltul Decret Regal 468 este primul document referitor la organizarea protecţiei civile în ţara noastră.

În anul 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu instituţii corespondente în teritoriu.

La aniversarea a 80 de ani, protecţia civilă română este o structură capabilă să asigure un climat de siguranţă cetăţenilor, demonstrat de capacitatea pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. Acest lucru s-a realizat prin îmbunătăţirea intervenţiei în situaţii de urgenţă, acţiuni de identificare a surselor de riscuri potenţiale cu urmări distructive majore asupra populaţiei, infrastructurii şi mediului, adaptarea şi perfecţionarea bazei legislative în concordanţă cu cerinţele NATO şi UE, transmit reprezentanţii ISU.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Profesionalismul cadrelor militare a fost probat în multe ocazii de-a lungul anilor: la cutremurul devastator din 1977, la inundaţiile din 1970 şi 1975 şi la cele recente din 2005, 2006 şi 2008, la alunecările de teren cu impact asupra localităţilor, secetele prelungite, accidentul de la Centrala Nucleară Cernobîl, accidente aviatice şi tehnologice.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate