Actualitate
JOI: Reţete din bucătăria romană. Expoziţia „Taberna De Gustibus” la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Bucătăria romană şi obiceiurile culinare din Apulum vor fi reconstituite la Alba Iulia, cu rețete dintr-o carte veche de 2.000 de ani. Joi, 7 noiembrie, începând cu 16.00 are loc vernisajul expoziţiei „Taberna De Gustibus”, la Palatul Apor. Expoziţia temporară va putea fi vizitată până pe 30 ianuarie 2014. La deschiderea acesteia, participanţii vor degusta mâncăruri şi băuturi romane. Reţetele romane care vor fi pregătite sunt preluate dintr-o carte de bucate, „De Re Coquinaria”, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius, care a trăit în sec. I d.Chr.
Expoziţia face parte din proiectul „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, iar pentru implementarea lui a fost alocat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional suma de 45.000 de lei. Proiectul aparţine Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Bucatele alese și variate, dansul, muzica, sunt doar o parte dintre surprizele care îi așteaptă pe cei care vor poposi în ambianța antică a tavernei romane (taberna, în latină).
Echipa de implementare este constituită din dr. Beatrice Ciută, coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice din cadrul Institutului de Arheologie Sistemică “Iuliu Paul” din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″, dr. Anca Timofan, arheolog specialist în epoca romană din cadrul Muzeului Naţional al Unirii, responsabilă cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu, grafică concept şi design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan, restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu, arheolog specialist, Doru Bogdan, arheolog specialist, Alexandra Daisa, marketing, promovare şi design expoziţie.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, vizitatorii vor face „o călătorie în trecut, poposind într-un spațiu interior antic, străvechi dar totuși familiar, pentru a observa aspectele de viaţa cotidiană romană desfășurate într-un cadru care va reconstitui ambianța domestică, obiceiurile culinare și elementele de mobilier și decor casnic, cu alte cuvinte vor vedea cum trăiau și ce mâncau romanii, experimentând direct acest mod de viață”.
De asemenea, vor avea ocazia să observe și să guste din bucatele pregătite după reţete romane, participând astfel într-un mod interactiv la actul de reenactment istoric.
Prin “De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, se doreşte promovarea unui modus vivendi (mod de viaţă) pe cât de vechi pe atât de sănătos, prin încurajarea şi stimularea populaţiei în direcţia unui mod de alimentaţie naturală.
Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii Daci) între 2010 şi 2013. De asemenea, completează acţiunile de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale de viaţă cotidiană antică, obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Simo
miercuri, 23.10.2013 at 11:18
Am si eu o intrebare :
Ce trebuie sa faci sa participi la acest eveniment?
apicius
sâmbătă, 26.10.2013 at 12:21
pentru simo.
sa te prezinti la data si locul indicat. intrarea este libera