Connect with us
Advertisement

Actualitate

Joi și vineri: „Întâlnirile europene din Transilvania”, la UAB. Discuții privind dezvoltarea teritorială

Publicat

Joi și vineri, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va găzdui Întâlnirile europene din Transilvania. Evenimentul reunește, timp de trei zile (la Cluj-Napoca și Alba Iulia), reprezentanți ai autorităților locale, companii, reprezentanți din mediul academic și din rândul societății civile, experți români și francezi, pentru a discuta despre o temă privind dezvoltarea teritorială în Europa. Anul acesta Intâlnirile au ca tematică „orașul durabil”.

Deschiderea Întâlnirilor europene din Transilvania la Alba Iulia va avea loc joi, 15 martie, ora 9.30, în Amfiteatrul A9 al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în prezența primarului  Mircea Hava și a prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul UAB.

Întâlnirile europene din Transilvania (RET) sunt organizate din 2010 de Ambasada Franței în România și filiala din Cluj-Napoca a Institutului francez din România. Ele se desfășoară în contextul parteneriatelor create cu autoritățile locale, universitățile, asociațiile locale și companiile franceze și române. Pe parcursul a trei zile, decidenți locali, oameni de afaceri, profesori din mediul universitar și reprezentanți ai societății civile se întâlnesc pentru a discuta o temă legată de dezvoltarea teritorială în Europa. Bazându-se pe un public local și pe acțiunile derulate în cadrul cooperărilor bilaterale, Întâlnirile își propun să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături și să pună în valoare proiectele realizate la nivel local.

Astfel, în acest an, cu ocazia celei de-a 8-a ediții consecutive, care se va desfășura în 14, 15 și 16 martie 2018 la Cluj-Napoca și la Alba Iulia, Întâlnirile europene din Transilvania își propun să abordeze, din prisma provocărilor și oportunităților pentru colectivitățile locale, tema orașului durabil sau „Cum reușim să facem tranziția spre un oraș mai durabil?”.

„Orașul durabil” reprezintă o miză majoră atât pentru Franța, cât și pentru România și ridică direct întrebări cu privire la dezvoltarea locală. Astfel, orașele actuale au drept provocări evoluția și transformarea în vederea unei tranziții ecologice profunde și îndeplinirii obiectivelor climatice, dar și modificarea guvernanței proprii astfel încât să asigure locuitorilor o mai bună calitate a vieții și totodată o dezvoltare economică locală fără distrugerea resurselor locale.

„Ne dorim ca dezvoltarea comunităţilor în care trăim să fie durabilă, dar cum facem concret acest lucru ? Peste 130 de participanţi veniţi din toate sferele sociale şi de activitate, precum şi 30 de experți în administrație publică, din Franța, România şi Polonia, vor dezbate posibile răspunsuri la această întrebare şi vor propune soluţii în cadrul celei de-a opta ediții a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), care se va desfăşura pe 14 martie la  Cluj Napoca și pe 15 și 16 martie 2018 la Alba Iulia, au transmis organizatorii. 

Printre personalitățile care vor susține prezentări la ediția de anul acesta se numără Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România,  Ciprian Roșca, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca, Mircea Hava, primarul oraşului Alba Iulia, Ioan Popa, primarul oraşului Reşiţa, Alicja Pawlowksa, şefa Departamentului pentru proiecte europene şi mobilitate a oraşului Gdynia (Polonia) și Hervé Boisguillaume, directorul proiectului „Orașul durabil”, în cadrul direcției Afacerilor Europene și Internaționale aflată sub autoritatea comună a Ministerului Tranziției Ecologice și Solidare și  Ministerul Coeziunii  Teritoriilor din Franţa.

Tema ediției de anul acesta a Întâlnirilor Europene din Transilvania (RET), eveniment organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – filiala Cluj-Napoca, este „Orașe durabile”, un subiect intens dezbătut în Franța și de stringentă actualitate în România, direct legat de dezvoltarea locală.

Reprezentanţii a aproape 20 de colectivităţi teritoriale de toate tipurile (de la judeţe la sate) se numără printre participanţii care vor discuta în plen şi în cadrul a 10 ateliere trei mari subiecte : Demersuri și procese de guvernanță pentru un oraș care devine durabil; Orașul durabil: prioritate pentru o viață bună și calitatea vieții locuitorilor și Tranziția economică, digitală, energetică și inovarea în serviciul dezvoltării durabile. Discuţiile vor permite o analiză a politicilor publice ale dezvoltării urbane durabile, precum a relației dintre colectivităţi, locuitori și teritoriu; în acelaşi timp ele vor pune în evidenţă inițiativele inovatoare şi exemplele de bune practici, stimulând schimbul de idei între cei care sunt preocupați de viitorul orașelor.

Întâlnirile Europene din Transilvania sunt organizate, din 2010, prin parteneriate cu autoritățile locale, universități, asociații locale și companii franceze și românești. Evenimentul reunește, timp de trei zile, decidenți locali, reprezentanți de înalt nivel din mediul de afaceri, cadre universitare și reprezentanți ai societății civile în jurul unei teme legate de dezvoltarea teritorială în Europa.

Bazându-se pe publicul local și pe acțiunile întreprinse în cadrul cooperării bilaterale, Întâlnirile Europene din Transilvania intenționează să stimuleze dezbaterea, să faciliteze crearea de legături și să pună în valoare proiectele desfășurate la nivel local.

Partenerii evenimentului sunt: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice,  Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Museikon din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement