Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Jurnal de şantier. Stadiul lucrărilor din Parcul Custozza

Publicat

Începerea cercetărilor arheologice în perimetrul Parcului Custozza şi prezenţa excavatoarelor, devenite faimoase odată cu lucrările de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina stârnesc noi motive de nemulţumire în rândul militanţilor pentru păstrarea zonei verzi din oraş.
Din dorinţa de a cerceta mai îndeaproape acest subiect, am apelat la arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, abilitaţi să ne ofere lămuriri privind evoluţia lucrărilor din Cetate.

Potrivit arheologului Cristinel Fântâneanu, vineri, 15 aprilie, au demarat efectiv lucrările în interiorul Parcului Custozza, respectiv în zona dintre cele două monumente Losenau şi Custozza, unde a fost deschisă o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi. Tot vineri, a fost decopertat un prim strat rezultat din amenajarea contemporană a Parcului, iar săpăturile s-au efectuat până la o adâncime de cel mult 50 de centimetri. Arheologul a precizat că lucrările sunt efectuate manual, cu ajutorul deţinuţilor aduşi de la Penitenciarul Aiud. „Până astăzi, s-a ajuns la o adâncime de maxim 0,80-1 metru, după aceste săpături manuale şi materialele arheologice sunt, deocamdată, foarte puţine. Vom vedea ceea ne ne vor rezerva următoarele zile”, a explicat Cristinel Fântâneanu, şef secţie Arheologie-Cercetare, Restaurare şi Conservare Patrimoniu din cadrul Muzeului Unirii.

[media id=301 width=320 height=240]

Până marţi, 19 aprilie, singurele descoperiri arheologice din perimetrul Parcului Custozza au fost câteva fragmente ceramice şi o monedă austriacă ce datează din anul 1800. „Ceea ce vreau să precizez este faptul că se încearcă şi se va reuşi cu ajutorul colegilor mei să realizăm ceea ce ne-am propus, adică o săpătură  ca la carte arheologică, după toate regulile profesiei noastre şi vom da o atenţie egală fiecărei descoperiri, indiferent de epoca din care aparţine”, a completat Cristinel Fântâneanu.

Arheologii au precizat că, în momentul în care se vor face descoperiri de amploare, se va propune conservarea acestora in situ, iar, ulterior, împreună cu restauratorii şi arhitecţii, se va adopta o soluţie privind protejarea vestigiilor importante. Aceştia au apreciat că, ţinând cont de alte mici săpături efectuate în Parcul Custozza sau în apropierea acestuia, se va putea ajunge la o adâncime de aproximativ 2,50-3 metri, dar că extinderea lucrărilor este determinată de rezultatele cercetării.

Accesul pe şantier nu a fost restricţionat, aşa cum am putut observa, marţi. Oricine doreşte să observe evoluţia lucrărilor din Parcul Custozza este liber să o facă, exceptând momentele în care deţinuţii de la Penitenciarul Aiud se află la muncă. În ciuda atenţionărilor transmise de unii susţinători ai Parcului în forma actuală, niciun excavator nu s-a aflat, marţi, pe şantier. Singurul moment în care utilajele au intrat în perimetrul parcului a fost acela în care s-a decopertat primul strat de beton, ce nu a măsurat mai mult de 20 de centimetri.

Vom reveni cu alte informaţii privind evoluţia lucrărilor din Parcul Custozza.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate