Connect with us
Publicitate

Eveniment

Katalin Novak: maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea

Publicat

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, susține că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea.

Ea a participat, sâmbătă, la Ziua Unităţii Reformate din Bazinul Carpatic, la Alba Iulia, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea.

Vezi LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak

„Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva unui lung deceniu de construiri fără de seamăn, rezultat al eforturilor conjugate ale patriei mamă şi comunităţilor maghiare reformate, catolice, evanghelice, unitariene de aici.

Mulţumesc celor care contribuie la acest efort, mulţumesc celor care înţeleg că rămânerea comunităţilor maghiare din Transilvania pe pământurile natale, prosperitatea comunităţilor noastre înrădăcinate în afara graniţelor, este o valoare şi un interes comun, care niciodată nu se întoarce împotriva altora”, a afirmat, preşedintele Ungariei, potrivit traducerii asigurate de organizatori pe un ecran.

Novak: Bethlen Gabor ne obligă să construim prin credinţă

Novak Katalin a evocat, în discursul său, personalitatea lui Bethlen Gabor (Bethlen Gabriel, Principe al Transilvaniei între 1613 şi 1629 – n.r.), despre care a spus că nu este dat uitării la 400 de ani de la domnia sa.

Vezi și VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu

„Bethlen Gabor ne obligă să construim prin credinţă, cu credinţă pentru perenizarea credinţei noastre. Fără încrederea în providenţa divină, munca de-o viaţă a lui Bethlen rămâne inexplicabilă şi de neînţeles, căci el, atunci, prins între doi păgâni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ţară (…). Cum să poţi construi dacă pe de o parte se dezlănţuie turcii şi tătarii, pe de altă parte te asupresc austriecii şi germanii şi te mai ameninţă şi ostilităţile interne? Numai cu credinţă.

În ciuda tuturor relelor, această credinţă le-a dat putere celor care nu au dat bir cu fugiţii, deşi nu mai aveau nicio speranţă (…). Şi ei nu numai că au rămas în Transilvania, dar această credinţă vie, în ciuda tuturor relelor, i-a făcut să stea locului, să aibă copii, să înfiinţeze şcoli, să fie dascăli, să ţină slujbe, să cultive pământul şi la nevoie să se apere înarmaţi”, a spus preşedintele ungar.

Maghiarii din Transilvania ”sunt încă maghiari în pofida greutăţilor”

Potrivit acesteia, maghiari din Transilvania „sunt încă maghiari în pofida greutăţilor”.

„A rămâne şi a prospera pe acest pământ este rezultatul convingerii general valabile a comunităţilor, familiilor, oamenilor de rând energici şi personalităţilor de vază. Credinţa maghiarilor transilvăneni este o credinţă păstrată în pofida situaţiei. Maghiarii din Transilvania nu sunt doar maghiari, ei sunt încă maghiari în pofida greutăţilor. Ei ştiu din adâncul sufletului că pot contribui cu adevărat la îmbogăţirea patriei mamă şi a pământului lor natal doar dacă păstrează dulcea noastră limbă maternă, dacă preţuiesc şi transmit obiceiurile, costumele şi mândria moştenite de la strămoşii noştri. Ei nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea”, a declarat Novak Katalin.

Oficialul maghiar a mai spus că principele Gabriel Bethlen a fost capabil să guverneze şi să conducă poporul nu datorită avuţiilor, puterii sale sau privilegiilor moştenite, ci datorită înţelepciunii, datorită determinării sale neclintite de a negocia cu oricine, de a înfrunta pe oricine la nevoie şi de a se reconcilia cu oricine pentru a salva Transilvania.

„Dar, în cele din urmă, cel mai important pentru el era totdeauna supravieţuirea, securitatea şi prosperitatea poporului său. Aceasta este esenţa politicii nobile a lui Bethlen, de a servi binele public, binele maghiarimii. De aceea nu-l dăm uitării. Pentru că noi avem aceeaşi menire, să negociem, să încheiem acorduri, să căutăm aliaţi, să deschidem uşi pentru o viaţă din ce în ce mai bună a maghiarilor.

Şi tot ce facem să fie şi spre binele celor dispuşi să coopereze şi să ne fie aliaţi. Acesta este viitorul Europei Centrale. Căutăm aliaţi pentru a evita războiul cu arme, pentru ca războiul ideologic împotriva ordinii divine a creaţiei, familia să rămână familie, bărbatul bărbat, femeia femeia, şi naţiunea să fie cadrul vital natural al coexistenţei noastre”, a mai spus Novak, potrivit Agerpres.

Peste o mie de oameni au participat sâmbătă la Alba Iulia la Ziua Unităţii Reformate organizate de Eparhia Reformată din Ardeal. Novak Katalin a fost însoţită la eveniment de unul dintre copiii ei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    sâmbătă, 21.05.2022 at 19:53

    FA Novak Catalin : Premierul Ungariei, Viktor Orban, CALCA BINIsor Pe Urmele ” Amiralului ” HothY, in MOD Original : Nu Mai ESTE Aliatul Germaniei NAZISTE, ci PRIETENUL ( care ” la nevoie Se CUNOASTE ” ! ) Al CRIMINALUI Tar Ivan cel Groaznic DOI, alias Vladimir Putin, ce ATACA in MOD BARBAR Ucraina, CICA pentru DE-NAZficare !

  2. Ionut

    duminică, 22.05.2022 at 12:27

    Dacă nu le convine ungurilor in România , sa se ducă liniștiti in țara lor iubita !!! Oricum la câte drepturi au și la cata implicare exista din partea statului maghiar in Transilvania ….. sa spui încontinuu ca sunt marginalizați ?! Niște nenorociți ordinari !!! Bravo Matieș !!!

  3. MIC

    duminică, 22.05.2022 at 20:59

    Femeia este ruptă de realitate, poate trăiește în imaginația feudală, sau este forma unei patologii poporale, ca in actualitatea rusească …
    Câtă minte trebuie să ai să conditionezi prosperitatea de identitatea națională? Asta face parte din același corolar al invadatorului actual, cu care si-a desfigurat mental poporul…
    Oricum, ceea ce se întâmplă în aceste timpuri, în lume, trebuie să dea de lucru psiho-sociologilor…
    Părerea mea…

  4. sarmatogetii

    luni, 23.05.2022 at 20:07

    Mari realizări ale Principelui Gabriel Bethlen (n. 1580; d. 1629 la 49 de ani) pentru acele vremuri:
    I. Reformator al învățământului. Pentru valahi învățământ în limba română, școlile lui Ioan Tolnai Dali, începând din anul 1624.
    În 1624, Gabriel Bethlen stabili a prin lege dreptul fiilor de iobagi de a frecventa școlile, fără a fi opriți de nobilime (politică continuată de Gheorghe Rakoczi I şi Gheorghe Rakoczi al II-lea). S-a făcut trecerea de la învățământul în centre religioase – dave, metocuri, mănăstiri- accesibil elitei la un învățământ accesibil tuturor ca urmare a reformei în învățământ realizată de pedagogul Ioan Tolnai Dali (1606-1660) ce cuprindea printre altele: învățământ realizat în școli; împărțirea școlilor în clase; răspândirea scrisului şi a cititului în limba maternă (inclusiv limba română) şi printre țărani etc.
    Realizare făcută cu aproape 150 de ani înaintea Școli ardelene ale Blajului ( în 1754: „Şcoala de Obşte”, cu predare în română, şi Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină şi germană).
    Ca urmare începând din anul 1638 aproape în fiecare sat se întâlnește o școală. Învățământul românesc în timpul principilor respectivi a înregistrat un vădit progres. Școala răspundea unor necesități culturale mai largi, crește numărul dascălilor şi al grămăticilor din mediul rural.
    Sinodul bisericii ortodoxe din Transilvania din anul 1675, pentru a suplini lipsa dascălilor la sate, hotărî ca fiecare preot să țină școală în biserică cu copiii după ce va isprăvi slujba bisericească.
    Documentele din arhive vorbesc despre creșterea numărul de instituții de învățământ de pe lângă școlile mânăstirești sau altele noi de la: Bălgrad (Alba Iulia), Măgina (lângă Aiud), Sâmbăta de Jos, Şchei-Brașov, Săliştea Sibiului, Lugoj, Caransebeş, Haţeg, Sighet. De exemplu: în 1658 în Ţara Făgăraşului, în 39 de sate scrisul şi cititul în românește, se învăța obișnuit prin preoți care aveau pe lângă ei şi grămătici.
    Regulamentul de funcționare a școlilor interzicea trimiterea dascălilor în satele românești dacă aceștia nu cunoșteau pe deplin scrisul şi cititul în limba română. Scrierea utilizată era o scriere veche „în potcoave”.
    Ca manuale se utilizau cărțile bisericești, iar din anul 1699 se tipărește în limba română, la Alba Iulia, Bucoavna –abecedar cu scriere veche „în potcoave”.

    II. Reforme economice. A dezvoltat producția minieră și industrială, naționalizând multe sectoare ale comerțului extern al Transilvaniei cu un mare profit pentru țară.

    III. Lider al mișcării antihabsburgice, s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Roman. A fost sprijinit de Imperiul Otoman împotriva dinastiei de Habsburg.

    IV. Unirea aduce puterea politică. Gabriel Bethlen se înscrie în lista conducătorilor ce au acționat să unească Transilvania, Moldavia și Valahia sub numele de Dacia. O corespondenţă din Decembrie 1627 ne arată că el făcea în acest sens demersuri la Poartă. Turcii, cari n-aveau însă niciun interes să creeze un asemenea organism puternic în coasta lor şi care nu uitaseră cele păţite sub Mihai, nu aprobară cererea. Ca urmare Bethlen nu încercă s-o realizeze cu armele ci prin alianțe cu Moldavia și Valahia. „ În 1613, el a dat mâna cu Radu Mihnea şi Tomşa, povesteşte un izvor contemporan şi s-au jurat că vor fi fraţi unul altuia şi până la moarte nu se vor lăsa unul de altul. Ceea ce s-a şi îndeplinit”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate