Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Klaus Iohannis refuză să promulge legea care ar fi ajutat plagiatorii de doctorate. Va retrimite documentul în Parlament

Publicat

lucrare licenta teza doctorat Klaus Iohannis a anunțat joi ca va retrimite Parlamentului legea prin care școlile de doctorate ar fi scăpat și mai ușor decât acum de filtrele de calitate și de integritate. „Plagiate nu rimează cu doctorate”, a spus Iohannis într-o declarație de presă.

Președintele Iohannis a motivat nepromulgarea legii pentru aprobarea OUG 4/2016 prin faptul ca amendamentele aduse de Parlament contravin necesității de a avea un sistem cât mai corect și mai transparent de obținere a doctoratelor.

„Aceasta lege nu stabilește acel cadru legal care să stimuleze performanță și să încurajeze excelentă. Legea nu e de natură să garanteze respectarea normelor de integritate și nu clarifică regimul juridic pentru prevenirea și sancționarea eventualelor abateri. E vital să redăm încrederea publicului în școlile doctorale”, a spus Iohannis, adăugând că „performanța trebuie să primeze, meritul trebuie recunoscut, iar abaterile sancționate. Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat”.

Efectele cele mai importante ale acestei legi, daca va intra în vigoare:

– pasează la universitățile acreditate să organizeze studii de doctorat atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorate, cât și pe cea de a analiza sesizările privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmând să avizeze verdictul. „Pune lupul paznic la oi”, spune Dragoș Ciuparu, fostul șef al cercetării. Cu alte cuvinte, legea le cere universităților neperformante, care au tolerat până acum plagiatele, să pedepsească plagiatele.

– relaxează procedura de susținere a doctoratelor

– dă dreptul doctorilor să renunțe la titlu, fără să suporte vreo consecință

– evaluarea școlilor doctorale (care funcționează pe lângă universități) va fi mult mai permisivă, fiind eliminate câteva filtre și introdus avizul Consiliului Rectorilor (adică al celor controlați). Și asta în condițiile în care un raport al Curții de Conturi atrage atenție tocmai asupra diluării calitative a actului de educație, cu implicații masive pe piața muncii.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax