Connect with us
Publicitate

Actualitate

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Gheţarul de la Vârtop, o peşteră plină de mister

Publicat

Un loc ideal de vizitat pentru cei care iubesc istoria veche și misterele sale este, fără doar şi poate, Gheţarul de la Vârtop, din comuna Arieşeni.  Celebra locuinţă a omului preistoric îţi dă fiori de cum intri, printre bolovanii umezi de la gura peşterii, iar misterul ia amploare când pregăteşti lanterna pentru a pătrunde într-o lume de vis.

Gheţarul de la Vârtop mai este numit şi „Peştera Minunată”, pentru că deţine o mulţime de formaţiuni extrem de diverse şi, în acelaşi timp, bine conservate. Aceasta nu este ramificată, însă oferă un decor divers şi intim, ca ambianţă a încăperilor.

Chiar dacă nu este foarte lung, culoarul peșterii este o adevărată aventură pentru cei care vor să îl străbată: urcușuri şi coborâșuri, mers strecurat, aplecat, în genunchi, printre pereţii umezi ai culoarelor.

Peştera a devenit faimoasă în anii ’70, când au fost găsite urme de picior aparţinând unor oameni de Neanderthal, care sunt împietrite şi au o vechime de 62.000 de ani.

Drumul până acolo este destul de greu de parcurs, însă pentru cei care doresc să petreacă puţine momente de linişte, printre încăperile peşterii, acesta nu va reprezenta un impediment. Cu toate că este un loc întunecos, peştera este foarte bogată în stalactite, stalagmite, scurgeri parietale acoperite cu gheaţă pe timp de iarnă.

Cum ajungi la Gheţarul de la Vârtop?

Alegi drumul care ajunge, prin Cîmpeni, la Gârda , apoi, continui pe drumul ce pleacă din centrul localităţii până la Gârda Seacă, de unde mergi până în satul Casa de Piatră. De la ultima casă, accesul se face pe o cărare nemarcată, ce intră în pădure.

Unde te cazezi?

Poţi alege Pensiunea „Viorica”, din comuna Arieşeni. Astfel, vei avea ocazia să vizitezi o mulţime de obiective turistice din zona Munţiilor Apuseni. Pensiunea dispune de 8 camere cu un număr de 24 de locuri, parcare în curte, încălzire centrală, apă caldă non-stop, bucătărie utilată, sufragerie pentru 20 de persoane, internet wireless, camere cu televizor şi baie proprie, loc pentru grătar/foc de tabără, terase acoperite, leagăn, hamac, cărţi, şah, table, remi.

Tarife: 50 lei/noapte – cameră dublă cu baie comună (o baie la 2 camere); 80 lei/noapte – cameră triplă cu baie proprie, unde pot sta maxim 4 persoane.

Sursă: „Județul Alba. Ghid Turistic”, al Consiliului Județean Alba

FOTO: dreamdestinations.ro

Cristina NICOLA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. muntii apuseni

    vineri, 20.07.2012 at 02:28

    Minunat

  2. Arieseni.pro

    miercuri, 19.08.2015 at 16:47

    Pentru o zi plina si foarte interesanta in Arieseni, pe langa Ghetarul Vartop, tot in apropierea satului Casa de Piatra Vartop puteti sa vizitati si: Izbucul Tauz, Pestera Coiba Mica, Pestera Coiba Mare.

    Izbucul Tauz este un adevarat rau ce izvoraste de sub Piatra Tauzului sub forma unui lac verzui si foarte rece.

    Pestera Coiba Mare are cea mai larga intrare de pestera din Romania, este locul in care te simti mic in fata fortei naturii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate