Connect with us
Advertisement

Economie

Se pregătește impozitarea bacșișului: când ar putea fi aprobată legea și ce spun autoritățile din Finanțe

Publicat

Proiectul de impozitare a bacșișului în restaurante sau hoteluri se află în dezbateri la Parlament. Autoritățile din Finanțe spun că sunt şanse mari ca actul normativ să fie adoptat în această sesiune.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spune, despre proiectul de lege aflat în Parlament, că acesta ”va trece” și speră ca ”în sensiunea aceasta să se închidă acest subiect”.

Citește și Bacșișul de peste 15% poate fi considerat venit salarial. Se plătesc taxe în plus pentru diferență. Fiscul poate da amenzi uriașe

Tot despre bacșiș, președintele ANAF spune că susține plățile online.

”Sunt un mare fan al impozitării bacşişului. Şi pentru simplu fapt că comportamentul consumatorului s-a schimbat şi el trebuie să se schimbe în continuare. Să se facă cât mai mult plăţile acestea cu cardul, cu telefonul şi cel puţin tânăra generaţie puţîn îi mai găsim cu numerar în buzunar.

85% din ceea ce încasăm noi ca impozite şi taxe se face prin bancă. Şi mai există încă 15%, care mie mi se pare mult care se plăteşte numerar din total încasări pe care le facem la nivelul unui an de zile.

Dacă am reuşi să conştientizăm să educăm, să constrângem acolo unde este cazul pentru a reduce circulaţia monetarului, eu cred că întreaga economie a României s-ar asana şi ar ieşi la suprafaţă mult mai multe sume care ar intra în circuitul corect, economic”, spune președintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș, potrivit știri.tvr.ro.

Adrian Câciu – ministrul Finanţelor: Este un proiect de lege în parlament care îşi vă urma drumul său eu zic că vă trece. Sper că în sensiunea aceasta să se închidă acest subiect. Dar noi trebuie să găsim împreună nişte soluţîi pentru remunerarea salariaţilor din HoReCa, aşa cum trebuie să facem un efort pentru consolidarea HoreCa.

Bacșișul în Europa

Potrivit unei analize Deloitte, în Uniunea Europeană, abordarea nu este una unitară. Unele țări, cum ar fi Spania, Bulgaria, Ungaria, nu au nicio reglementare în legislație. Altele, însă, au prevederi în acest scop.

În Franța, de exemplu, bacșișul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel încasate de către companii sunt, ulterior, distribuite către angajați, conform legii.

În alte state, de exemplu, în Germania, Italia sau Cehia, societățile includ fie în prețul produselor, fie pe un rând separat de pe bon o “taxă pentru servicii”, cuprinsă între 10%-15% din valoarea notei de plată. Sumele devin venit la nivelul companiei și, ulterior, sunt de asemenea distribuite către angajați și astfel impozitate ca atare.

Ce implicații ar avea introducerea bacșișului pe bon?

O astfel de reglementare ar avea implicații atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Din perspectiva angajatului, introducerea bacșișului pe bon ar conduce la reflectarea sumelor primite de acesta și, implicit, la o majorare a veniturilor declarate.

Pe de o parte, situația prezintă un avantaj pentru că le oferă angajaților o certitudine financiară (de exemplu pentru a putea contracta un credit), dar pe de altă parte are dezavantajul că sumele nete primite de angajați se vor reduce ca urmare a scăderii din sumă a impozitului pe venit și a contribuțiilor datorate pentru aceste venituri (dacă nu se introduc anumite scutiri în acest sens).

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement