Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE Legea defăimării a fost respinsă în Parlament. Dragnea: Voi iniţia din nou proiectul

Publicat

dragnea Legea defăimării a fost respinsă, miercuri, în Parlament, după ce numărul de voturi înregistrate la şedinţa în plen nu a fost suficient pentru adoptarea unei legi organice. De altfel, „calculul” voturilor a fost şi subiect de controverse la Camera Deputaţilor, proiectul fiind iniţiat anunţat ca adoptat. La final, iniţiatorul legii, Liviu Dragnea, a spus că va reiniţia proiectul, sub forma unei legi cu acelaşi conţinut.

UPDATE: Liviu Dragnea a anunţat că va depune plângere penală in rem în cazul votului pentru Legea defăimării.

Susţine că ar fi existat ”o mână criminală” care a manipulat sistemul informatic, în aşa fel încât să pice legea. Totodată, cei din conducerea Biroului Permanent au anunțat că se va demara o anchetă pentru a se vedea dacă votul a fost viciat de sistemul electronic, rezultatele fiind prezentate luni.

”Iniţial am crezut că sunt defecţiuni ale sistemului informatic. Se pare că nu este vorba de defecţiuni. Colegii de la PNL au spus că trebuie să se ţină cont de numărul de cartele care au fost introduse în terminalele sistemului informatic. Toatele cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing cu numele şi prenumele deputatului care deţine cartela respectivă. Nu contează dacă a fost prezent sau nu în sală. Toate aceste nume, respectiv aceste cartele adunate, după ce am adunat aceste listinguri oficiale ale Camerei dau un total de 301. Prima consecinţă: legea a fost adotpată, pentru că discutăm de 152 de voturi, din total prezenţă 301″, a declarat Liviu Dragnea.

Tensiuni, miercuri, la Camera Deputaţilor, la votul privind Lefea Defăimării.

Rezultatul a fost de 152 voturi „pentru”, 105 „împotrivă” şi 24 de abţineri, iar preşedintele de şedinţă, Florin Iordache (PSD), a anunţat iniţial că legea a trecut.

Deputaţii PNL au remarcat însă că pragul ce trebuia depăşit era de jumatate plus 1 din numărul celor prezenţi, iar acest prag nu fusese atins, mai multi deputaţi înregistrându-şi prezenţa, dar ieşind apoi din sală.

Prin urmare legea trebuia considerată respinsă, iar Florin Iordache s-a văzut nevoit să anunţe acest lucru, spre nemulţumirea colegilor săi, în frunte cu Liviu Dragnea, iniţiatorul controversatei legi.

Dragnea a dat vina pe sistemul de vot electronic şi a spus că ţine foarte mult la această lege, că este “importantă pentru societatea românească şi pentru generaţiile care urmează” şi că va reveni cu proiectul în Parlament.

„Am constatat cu mare regret că, din păcate, conducerea Camerei Deputaţilor a achiziţionat un sistem de vot electronic care pune sub semnul întrebării în mod real votul la toate legile votate până acum. Cineva trebuie să verifice cum s-a achiziţionat acest sistem, nu ştiu cine şi nici măcar nu are importanţă, dar, din cauza acestui sistem electronic, nu mai contează ce votează aleşii poporului, ci o lege trece sau pică datorită sau din cauza unor cartele, nu a deputaţilor”, a declarat Liviu Dragnea.

Alina Gorghiu i-a cerut lui Liviu Dragnea să nu îşi încurajeze colegii să încalce regulamentul şi să insiste pe reluarea votului.

„Domnul Dragnea, şi-aşa a a fost o lege cu foarte multe controverse la nivel public. Rugămintea este să nu încurajaţi colegii din PSD să încalce Regulamentul pentru că este un lucru clar că nu vreţi să rămâneţi în istorie ca un preşedinte care a repetat votul de o mie de ori în camera Deputaţilor ca să îi treacă o lege. Vă rog, fiţi înţelept”, a declarat Gorghiu.

Proiectul a fost modificat în urmă cu 2 zile. În lege nu se mai găsesc multe dintre articolele inițiale: amenzile, articolele referitoare la defăimarea socială, instigarea la ură, inclusiv titlul a fost modificat, astfel încât să fie o lege a toleranței.

Reamintim că, anterior, proiectul de lege care pedepsește faptele de defăimare socială, a fost aprobat anul trecut de Senat şi a trecut şi de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Potrivit actului normativ, defăimarea va putea fi amendată cu până la 100.000 de lei, legea urmând să fie aplicată inclusiv în cazul mesajelor postate pe Facebook.

În varianta adoptată de Senat proiectul iniţiat de Liviu Dragnea prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

Vezi şi Legea defăimării a trecut de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Amenzi până la 100.000 lei şi pentru mesajele pe Facebook

sursa: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax