Connect with us
Advertisement

Actualitate

Legea falimentului personal a fost adoptată de Parlament. Soluţii pentru cei care au probleme cu creditele bancare

deputati

Publicat

Camera DeputatilorProiectul privind falimentul personal a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Scopul proiectului este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fără activităţi antreprenoriale, aflate în insolvenţă, prin intermediul rambursării datoriilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori. Ar putea fi o soluţie pentru cei cu credite în franci elveţieni sau alte valute care se confruntă cu probleme la plata ratelor, din cauza creşterii cursului valutar sau a scăderii veniturilor.

Potrivit proiectului, debitorul poate să propună un plan de rambursare care se poate întinde pana la 5 ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu încă un an şi să nu fie pus în faţa executărilor silite sau a lichidării bunurilor.

De asemenea, se suspendă toate procedurile judiciare, se stopează orice acumulare de dobânzi sau penalităţi după momentul iniţierii procedurii de insolvenţă, executarea silită este reglementată ca o măsură care se aplică drept ultimă soluţie.

În proiect se arată că românii care au datorii sau credite şi rate la bănci trebuie să beneficieze de reglementări clare şi coerente care să protejeze persoanele fizice, debitori de bună credinţă, de situaţia în care, sufocaţi de cumulul de datorii pe care trebuie să le ramburseze, ajung în imposibilitate de plată.

„Executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată numai în ultimă instanţă, atunci când debitorul persoană fizică nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, să-şi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului”, se arată în proiect.

Debitorul va fi considerat în imposibilitate de a-şi achita datoriile la scadenţă dacă este incapabil să îşi achite două sau mai multe datorii, faţă de doi sau mai mulţi creditori, în decurs de peste 30 de zile de la data scadentă a acestora.

În această situaţie, va avea dreptul să depună o cerere de „insolvenţă” şi o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor.

Instanţa nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolvenţă exclusiv în temeiul faptului că debitorul nu are destule bunuri să acopere costurile procedurii, costurile urmând astfel să fie suportate de către stat.

Citeşte şi Criza creditelor în franci elveţieni: Propunere pentru Legea falimentului personal şi ce spun băncile despre conversia în lei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement