Connect with us
Publicitate

Actualitate

Legea insolvenţei persoanei fizice, în dezbateri, miercuri, la Comisia parlamentară juridică. Se discută şi situaţia privind francul elveţian

deputati

Publicat

Camera DeputatilorComisia juridică şi Comisia de buget din Camera Deputaţilor sunt convocate miercuri în şedinţă pentru a elabora raportul la proiectul legii insolvenţei persoanei fizice, respectiv pentru a discuta despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu.

Valeriu Zgonea a precizat că plenul va fi convocat săptămâna viitoare, în 24 de ore de la finalizarea raportului privind legea insolvenţei PF.

Şedinţa de miercuri a Comisiei juridice începe la ora 10.00, dezbaterile urmând să continue până săptămâna viitoare.

“În conformitate cu solicitarea grupului PNL, am convocat şedinţa Biroului Permanent de astăzi cu două puncte pe ordinea de zi, primul, legea insolvenţa persoanei fizice. Neavând un raport, nu putem să convocăm o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru că nu avem un raport al comisiei. Astăzi am aprobat, începând cu mâine, la ora 10.00, joi şi vineri program pentru Comisia juridică doar pe legea insolvenţei persoanelor fizice. Săptămâna viitoare, Comisia juridică are patru zile aprobate de lucru la sfârşitul lunii decembrie pentru a lucra. În funcţie de cum fac raportul, a doua zi, în 24 de ora vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului. Dacă termină luni seara sau marţi seara, înseamnă miercuri, dacă termină miercuri, înseamnă joi”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, a declarat marți că au fost depuse patru proiecte de lege privind insolvența persoanelor fizice, iar acestea vor fi contopite într-unul singur.

Biroul Permanent al Camerei a mai decis să se convoace pentru miercuri, la ora 11.00, Comisia de buget, la solicitarea preşedintelui comisiei, pentru a discuta despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu.

“A doua solicitare a fost din partea Comisiei buget-finanţe de a discuta mâine (miercuri – n.r.), la ora 11.00, cu privire la problema care a apărut în România legată de credite care sunt luate în moneda francului elveţian. Domnul preşedinte Ştefan Viorel mi-a solicitat această chestiune, am aprobat-o, pentru că este în afara programului de lucru al comisiei”, a spus Zgonea.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu anunţase, luni, într-un comunicat de presă, că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, arătând că este ”singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian.

Francul elveţian a deschis marţi aproape la egalitate cu euro, nivel la care s-a stabilizat începând din a doua parte a zilei de joi, în timp ce leul s-a menţinut în raport cu euro uşor peste pragul de 4,5 lei/euro, în contextul unei activităţi foarte restrânse în piaţa interbancară locală.

Citeşte şi Credite în franci elveţieni: Ofertă pentru clienţii Volksbank. Curs fix de 3,8 lei pentru CHF până în aprilie 2015

În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,5040 – 4,5050 lei, faţă de 4,5033 lei în tranzacţiile de pe finalul şedinţei de luni. Pe pieţele externe, francul elveţian era cotat la aceeaşi oră la 1,0175 franci/euro, după ce spre sfârşitul zilei de luni schimburile se perfectau la 1,0102 franci/euro.

Volumele din piaţa locală s-au situat la un nivel foarte redus, cu numai două tranzacţii în prima oră, la fel ca în deschiderea şedinţei de luni. Cele două schimburi dintre bănci au avut loc la cotaţiile de 4,5040 lei/euro şi 4,5050 lei/euro. În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,2% faţă de euro, iar zlotul cu 0,1%.

Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.

Citeşte şi BNR: Soluţiile pentru creditele în franci elveţieni trebuie găsite între bănci şi debitori. Cursul CHF a crescut şi VINERI. OTP Bank scade marja de dobândă

Cursul anunţat luni de BNR pentru francul eleveţian este cu 19,5% peste valoarea înregistrată miercuri, cu o zi înaninte ca banca centrală a Elveţiei să renunţe la la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternică a monedei elveţiene.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era aproape la paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.

Pentru euro, BNR a anunţat luni un curs de 4,5018 lei, în scădere cu 0,77 bani comparativ cu vineri. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Referinţa pentru dolar a coborât cu 0,48 bani de la nivelul record înregistrat vineri la 3,8815 lei. Evoluţia dolarului în raport cu euro este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Citeşte şi Clienţii băncilor cu credite în franci elvețieni se organizează pe Facebook. Fac petiție pentru o ordonanță de urgență

Citeşte şi O nouă cotaţie RECORD pentru francul elveţian. Cursul BNR pentru 19 ianuarie este de 4,47 lei. EURO a scăzut la 4,50 lei

Citeşte şi Creditele în franci: Soluția Ministerului Finanțelor, extinderea legii privind restructurarea împrumuturilor

sursă: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate