Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea Minelor a fost respinsă în Camera Deputaților. Nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Legea minelor nu a întrunit nici la Camera Deputaţilor numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată, după ce a fost respinsă din acelaşi motiv la Senat. Legea minelor a intrat marţi la votul final al Camerei Deputaţilor şi urma să fie aplicată inclusiv proiectului Roşia Montană, spre nemulţumirea opozanţilor proiectului, care au organizat proteste marți dimineaţă.

Citiți și: FOTO: Protest spontan cu 20 de persoane în fața Instituției Prefectului Alba, împotriva promulgării Legii Minelor

Legea prevede că în exploatările din România nu pot fi folosite tehnologii care afectează mediul și obligă, totodată, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Roșia Montană.

Declarația potrivit căreia legea va fi aplicată inclusiv proiectului Roșia montană a fost făcută luni seara de către președintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, după ce Legea minelor a fost adoptată de Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie din Cameră.

Iancu a precizat că elementele de noutate absolută prevăzute de Legea minelor sunt cele legate de faptul că nicio exploatare din România nu va putea să înceapă fără ca înainte statul român să facă public acest lucru în toate etapele şi fără ca să se organizeze o licitaţie în modul cel mai transparent cu putinţă, impunând toate criteriile necesare, după ce a luat de la populaţie toate observaţiile privind exploatarea respectivă.

Iancu a spus că statul e obligat, prin Legea minelor, să străbată toate fazele privind protecţia sitului arheologic, dacă e cazul, protecţia mediului. De asemenea, statul este obligat să se asigure că tehnologia despre care se vorbeşte este una care nu afectează mediul, nu afectează populaţia şi nu pune în pericol viitorul unor comunităţi sau viitorul unor regiuni întregi.

Legea obligă autorităţile să facă informări publice transparente, inclusiv online

Întrebat ce se va întâmpla cu proiectul minier Roşia Montană, în condiţiile prevederilor Legii minelor, Iancu a spus că toate proiectele de acest gen, care au generat foarte mare suspiciune, vor avea un foarte mare suport de protecţie din partea populaţiei.

„Populaţia României a fost foarte îngrijorată de faptul că o tehnologie anume ar putea să fie promovată în ciuda opoziţiei şi rezervelor pe care le are populaţia. De la această lege, autorităţile române, în mod special Ministerul Mediului, dar şi Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, sunt obligate să ţină seama de articolele din această lege şi să nu treacă mai departe dacă nu sunt prevăzute aceste prevederi exprese din lege”, a spus Iancu.

El a precizat că Legea minelor este valabilă şi pentru proiectele actuale, inclusiv pentru Roşia Montană.

„După intrarea în vigoare a Legii minelor, a doua zi, toate informaţiile despre care aţi vrea să aveţi cunoştinţe în detaliu statul român prin ministerele de resort trebuie să vi le pună la dispoziţie”, a spus Iancu.

El a arătat că ministerele nu pot trece la următoarea etapă dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea minelor – nu se poate utiliza o tehnologie dacă aceasta afectează mediul şi nu se poate folosi decât tehnologia cea mai avansată în domeniu, dar care protejează mediul.

„Sunt nişte restricţii care nu vor putea fi depăşite de niciuna dintre autorităţi dacă se promovează şi se aprobă această lege. Temerile din aceste zile, azi au fost spulberate prin textul acestui proiect de lege”, a spus Iancu.

Sursa: business24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Anda

    marți, 10.12.2013 at 16:09

    Veste proasta pentru moti, s-a dat cu piciorul la doua milenii de traditie in minerit, la sansa de a se relansa o industrie generatoare de mii de locuri de munca

  2. gica

    marți, 10.12.2013 at 18:09

    O veste buna pentru zona,resursele din Apuseni vor putea fi valorificate pentru comunitate inteligent,atat din punct de vedere economic cat mai ales din punct de vedere ecologic (Apuseniul este o zona populata,cu o diversitate economica traditionala si absolut necesara zonei) Exista solutii,ele trebuiesc aplicate si atunci vom putea fi altfel.

  3. Delia

    marți, 10.12.2013 at 23:00

    ne-ați dezamăgit și ne-ați abandonat! ati pus cruce mineritului in Romania. Ne-ati intors spatele și acum ramanem in saracie si uitare. Copiii ne vor pleca din țară, în țări unde sunt respectate valorile, iar noi nu vom putea să le spunem că au de lucru la ei acasă pentru ca voi, cei care ar trebui sa votati pentru un viitor mai bun in Romania ii faceti sa fuga in tari straine. Rusine!

  4. @Gica

    miercuri, 11.12.2013 at 11:44

    Resursele de care vorbesti sunt cumva padurile?! Daca da, le terminate in curand, daca nu, esti prea prost sa crezi ca le poate exploata statul!

  5. Dany Bogdan

    joi, 12.12.2013 at 15:53

    Ce i-a determinat pe acesti parlamentari sa distruga si ultima speranta a oamenilor din Rosia Montana??? Chiar nu se gandesc deloc la oamenii care au nevoie de un loc de munca stabil???

  6. Robi Raicu

    vineri, 13.12.2013 at 14:35

    Avem nevoie de aceste locuri de muncă urgent! VREM O SOLUŢIE POZITIVĂ PENTRU ROŞIA MONTANĂ! NU PUTEM REFUZA un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

  7. Cristi

    luni, 16.12.2013 at 00:44

    bataie de joc, legile bune ca de obicei nu sunt aprobate niciodata

  8. Bogdan M.

    vineri, 20.12.2013 at 19:19

    Eu sustin un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

  9. Eugen Sarbu

    joi, 02.01.2014 at 17:21

    De la închiderea minelor de stat și până în prezent, nicio altă activitate economică nu a permis oamenilor să își câștige traiul. În aceste condiții, mulți dintre ei au ales să părăsească localitatea, existând riscul depopulării în viitorul apropiat.Aurul a adus dintotdeauna glorie Apusenilor.

  10. Ada Sarbu

    luni, 13.01.2014 at 21:37

    Dacă Roșia Montană rămâne fără oameni, care nu mai pot sta aici dacă nu au de lucru, atunci va deveni o localitate moartă, părăsită. Mineritul este pâinea noastă și vom lupta în continuare pentru dreptul nostru la o viață mai bună.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax