Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea mirosurilor a intrat în vigoare. Ce amenzi riscă firmele și persoanele care nu respectă noile reguli

Publicat

gunoi deseuri 1

De astăzi intră în vigoare Legea mirosurilor, prin care firmele care, prin activitatea lor, ”deranjează” olfactiv, riscă sancțiuni. Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei sau se poate ajunge până la închiderea activității.

Autorităţile de protecţia mediului vor trebui să ţină cont, în actele emise, de condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătătate publică pentru proiectele/activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale.

Autoritatea de mediu va putea dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităţilor care generează disconfort olfactiv, precum şi pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.

Prevederi din Legea mirosurilor:

– disconfortul olfactiv este defintit ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare

– devine obligatoriu Planul de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu; nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv

– autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

– la elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv

– sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Sancțiuni

Legea prevede amenzi între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice și între 50.000 şi 100.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru nerespectarea în totalitate sau la termen a măsurilor impuse prin planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Lipsa sistemului propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv poate fi sancționată cu amenzi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru firme.

surse: digi24.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax