Actualitate
Legea pensiilor a fost modificată prin vot final în Parlament. Mai multe persoane se vor putea pensiona mai devreme
Plenul Camerei Deputaților a aprobat în ședința de miercuri proiectul de lege pentru modificarea Legii Pensiilor în sensul recunoașterii grupei I de muncă pentru toate persoanele care au cel puțin 2 ani lucrați în această grupă, ca fiind activitate desfășurată în condiții speciale.
Practic, prin noua lege se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât și pentru condiții deosebite sau speciale de muncă. Legea din 2010 reducea diferențiat pentru condiții deosebite și condiții speciale, legea din 2013 reglementa situația celor încadrați în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001, iar noua propunere vizează unitar toate cazurile (grupa I, condiții deosebite, condiții speciale).
Până la adoptarea acestei legi, doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă beneficiau de reducerea vârstei de pensionare.
“Miercuri, în plenul Camerei Deputaților, a fost un vot covârșitor în favoarea acestei legi care repară o nedreptate și acordă un drept câștigat celor au au muncit în condiiții grele Am votat această lege, alături de toți colegii mei liberali, cu atât mai mult cu cât am avut o inițiativă legislativă cu acest obiect de reglementare și mă bucur că în sfârșit majoritatea parlamentară a înțeles că trebuie respectat principiul egalității de tratament între cei care au lucrat în grupa I și II.
La trei zile după publicarea în Monitorul Oficial această lege iși produce efectele, iar Guvernul este obligat să aloce fondurile necesare pentru acordarea drepturior de pensie pentru aceste categorii. Este vorba de un efort bugetar de 1 miliard de lei anual, așa cum au susținut în dezbaterile din comsiai de muncă reprezentanții Guvernului. Vom monitoriza aplicarea acestei legi și nu vom accepta tergiversarea implementării actului normativ, de ale cărui prevederi vor beneficia începând cu prima parte a lunii iulie persoanele care au fost încadrate în aceste grupe de muncă”, a susținut deputatul liberal Dan Simedru.
Persoanele care au lucrat în grupa I de muncă şi cele care au lucrat în alte condiţii şi în condiţii speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel puţin doi ani, după cum urmează:
– 2 ani (stagiu cotizare realizat în grupa I, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă – ani împliniţi) – reducerea vârstei de pensionare cu 1 an
– 3 ani – 1 an şi 6 luni
– 4 ani – 2 ani
– 5 ani – 2 ani şi 6 luni
– 6 ani – 3 ani
– 7 ani – 3 ani şi 6 luni
– 8 ani – 4 ani
– 9 ani – 4 ani şi 6 luni
– 10 ani – 5 ani
– 11 ani – 5 ani, 6 luni
– 12 ani – 6 ani
– 13 ani – 6 ani, 6 luni
– 14 ani – 7 ani
– 15 ani – 7 ani, 6 luni
– 16 ani – 8 ani
– 17 ani – 8 ani, 6 luni
– 18 ani – 9 ani
– 19 ani – 9 ani, 6 luni
– 20 ani – 10 ani
– 21 ani – 10 ani, 6 luni
– 22 ani – 11 ani
– 23 ani – 11 ani, 6 luni
– 24 ani – 12 ani
– 25 ani – 12 ani, 6 luni
– 26 de ani şi peste – 13 ani.
Referitor la perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a, acestea vor constitui stagii de cotizare in conditii deosebite, pentru reducerea varstelor de pensionare. Exceptie vor face perioadele realizate in activitatile incadrate in conditii speciale (cum ar fi, de exemplu, cele din unitatile miniere sau aviatia civila), scrie avocatnet.ro.
In acelasi timp, perioadele de vechime realizate in grupa I, in activitatile incadrate in conditii speciale, vor constitui stagii de cotizare in conditii speciale, pentru reducerea varstelor de pensionare.
Stagiile de cotizare in grupa I de munca, in conditii speciale si/sau in alte conditii de munca mai mici de doi ani vor fi valorificate, de asemenea, pentru reducerea varstelor de pensionare.
„Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001”, scrie in proiectul de lege adoptat.
Conform initiatorilor propunerii de act normativ, de noile prevederi vor beneficia, in principal, persoanele care au lucrat in grupa I de munca mai putin de sase ani. In prezent, reducerea varstei de pensionare este acordata doar pentru stagiile de cotizare de cel putin sase ani.
Legea pensiilor stabileste ca la reducerea varstelor de pensionare au dreptul persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare. In prezent, acesta este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Insa, deoarece atingerea stagiului se face printr-o crestere esalonata, anumite persoane trebuie sa realizeze un stagiu complet mai mic (de exemplu, in cazul unei femei nascute in octombrie 1955, stagiul complet de cotizare este de doar 30 de ani si trei luni).
Legile nu se aplica retroactiv. Asta inseamna ca de noile prevederi vor putea sa beneficieze doar persoanele care se vor pensiona dupa data intrarii in vigoare a acestora.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Claudia
vineri, 05.06.2015 at 23:47
Daca esti nascuta in 1968 cit trebuie sa ai cotizatia?
maria
marți, 09.06.2015 at 15:15
am lucrat 15 ani .am nascut 3copii unul cu handicap mediu ,am varsta de 58ani ,cand am dreptu sa primesc pensia
DS
luni, 22.06.2015 at 12:47
De ce nu vad niciunde si un tabel cu reducerea varstei de pensionare ptr grupa II ?
De ex. ptr 14 ani lucrati in grupa II, se reduce varsta de pensionare cu 3 ani si 6 luni ?