Connect with us
Advertisement

Economie

Legea prin care străinii pot cumpăra terenuri în România s-ar putea schimba. Propunerile în dezbatere la Parlament

Publicat

teren, teren agricol, parcele Legea care a reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole, intrată în vigoare anul trecut, ar putea fi modificată. Senatorii au inițiat un proiect de act normativ prin care sunt reglementate anumite aspecte din lege. Potrivit senatorului PNL Alexandru Pereș, există o propunere privind reciprocitatea în cazul condiţiilor pentru cetăţenii UE. În prezent inițiativa se află în dezbatere la Parlament și se așteaptă un punct de vedere de la Guvern.

Senatorii PNL vor să introducă în Legea 17/2014 principiul reciprocităţii, astfel încât un cetăţean al unei ţări din UE să aibă aceleaşi drepturi privind achiziţionarea de terenuri, pe care le are şi cetăţeanul român în ţara respectivă.

„Există o propunere privind reciprocitatea. Vânzarea terenurilor este permisă în UE la cetățenii UE, dar nu în aceleași condiții. De exemplu, în Ungaria, trebuie să fii căsătorit cu un cetățean maghiar, că lucrezi trei ani suprafața pe care dorești să o cumperi, dar suprafața nu trebuie să depășască un anumit număr de hectare. Atunci a venit acestă idee din partea senatorilor prin care dacă, asta fac ungurii la ei, așa să facem și noi”, a declarat senatorul Alexandru Pereș, pentru Alba24.ro.

„În urma studierii prevederilor din legislaţia ţărilor membre ale UE referitoare la vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni străini, s-au constatat o serie de condiţii impuse de acestea în cazul în care un cetăţean străin doreşte să achiziţioneze teren în ţara respectivă, condiţii ce nu se regăsesc în legislaţia din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În ceea ce privește cetățenii străini care au cumpărate terenuri, înainte de aplicarea legii, Alexandru Pereș spune că „acolo am modificat noi legea în vară, în sensul în care cei care au cumpărat terenuri înainte de aplicarea legii și au acte notariale încheiate conform legii, să fie valabile”.

Potrivit senatorului, deocamdată actul legislativ se află la Senat, în calitate de primă cameră sesizată și s-a cerut un punct de vedere din partea Guvernului.

„Deocamdată, nu am primit acest punct de vedere de la Guvern. Am cerut și noi să vedem, de la apariția legii, ce număr de hectare s-au cumpărat și de cine, pentru că am mai avut și arabi care au cumpărat terenuri prin societăți comerciale”, spune Alexandru Pereș, membru în Comisia pentru Agricultură din Senat.

AICI, mai multe detalii despre legea care a intrat în vigoare în 11 aprilie 2015.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement