Administrație
Legea privind starea de alertă, în vigoare de astăzi. Ce amenzi pot fi aplicate pentru nerespectarea restricțiilor
De astăzi este în vigoare legea privind starea de alertă în România, adoptată de Parlament. Tot de astăzi se pot aplica și amenzi celor care nu respectă măsurile impuse.
Comitetul Naţional pentru Situații de Urgenţă, respectiv Guvernul au fost convocate în ședințe, luni dimineața, de la ora 7.30, respectiv ora 8.00, pentru instituirea stării de alertă în baza Legii 55, aprobată săptămâna trecută de Parlament.
Chiar dacă legea prevede posibilitatea deschiderii teraselor, premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că acestea rămân închise.
Se va institui „o stare de alertă în care de data asta avem toate mijloacele necesare pentru respectarea legii”, potrivit sursei citate.
Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar sancțiunile ajung de la 500 de lei la 2.500 de lei.
Amenzile prevăzute de lege
Legea intrată în vigoare de astăzi are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor „măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale”, dar și un mecanism decizional, sub control parlamentar, referitor la instituirea și prelungirea stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și luarea măsurilor pe durata acesteia.
Art. 60 – Constituie contravenții, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni, următoarele fapte săvârșite pe durata stării de alertă:
a) neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială, a măsurilor stabilite conform art.5 alin.(2) lit.e), referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității – amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei
b) neluarea de către conducătorii autorităților sau instituțiilor la nivelul cărora sunt constituite centrele operative pentru situații de urgență, a măsurilor pentru permanentizarea activității acestora, conform art.5 alin.(2) lit.f) – amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei
c) neexecutarea măsurilor stabilite conform art.5 alin.(3) lit.a), referitoare la evacuarea temporară a persoanelor și bunurilor din zona afectată sau posibil a fi afectată, de către personalul instituțiilor și autorităților publice desemnate să pună în aplicare aceste măsuri – amendă de la 500 lei la 2.500 lei
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News