Actualitate
Legea RCA: Înțelegere amiabilă pentru vătămări corporale și despăgubiri de 50 de ori mai mici decât cele din prezent
În cazul unui accident rutier, asigurătorii vor să introducă înțelegerea amiabilă și în relaţia cu cei răniţi. Companiile de asigurări ar putea scăpa astfel de procese în care pierd milioane de euro, iar victimele vor putea ridica banii direct de la societate. Despăgubirea va fi acordată însă în funcţie de un punctaj clar, în care un picior rupt, de exemplu, valorează aproape 2.500 de lei.
Legea RCA a generat dispute din prima zi în care a fost discutată în Parlament. Potrivit companiilor de asigurări, toate rănile vor primi despăgubiri în funcţie de o grilă în care un punct traumatic înseamnă două salarii minime pe economie. Asta înseamnă că firmele evită plata daunelor pentru traumele psihice ale victimelor, care sunt acordate acum de judecători.
Ideea este ca daunele morale să fie stabilite în baza punctelor traumatice.
Avocatul Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație din România, Remus Ciuraru, a transmis că despăgubirile „nu au în vedere prezervarea unui drept al victimei ci prezervarea unui profit al asiguratorului şi atât”. „Se stabileşte un punctaj şi aceea este despăgubirea, plafonându-se în mod nelegal la 500.000 de lei”, a spus acesta, citat de digi24.ro.
Astfel, despăgubirea totală va fi de 50 de ori mai mică decât cea maximă de acum.
Avocaţii victimelor spun că legea nu face diferenţe nici între victimele pentru care un accident poate avea efecte diferite. De exemplu, cazul unui pianist care îşi pierde o mână este tratat similar cu situaţia cuiva care nu îşi câştigă existenţa cu mâinile. Totodată există şi nemulţumiri legate de timpul mare de aşteptare până când firmele de asigurare achită daunele.
„Au modificat penalităţile de întârziere de la 0,2% pe zi la 0,1% pe ziua de întârziere. Un astfel de amendament în lege înseamnă o salvare la plata despăgubirilor, de ordinul milioanelor de euro în fiecare an, un cadou legislativ consistent firmelor de asigurări”, a explicat președintele Asociației Service-urilor Independente, Cristian Munteanu.
Reprezentanţii service-urilor spun că firmele de asigurare ar fi mai atente la termenul de plată dacă legea le-ar obliga să ofere clienţilor o maşină în perioada în care întârzie acordarea despăgubirii.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News