Connect with us
Publicitate

Eveniment

Legende din Apuseni: Poiana Narciselor de la Negrileasa. Povestea păsării măiestre și a florilor albe

Publicat

În Alba regăsiți multe locuri frumoase, în care natura își dezvăluie minunile ei. Iar unele dintre acestea ascund povești cu personaje fabuloase, care par să facă, parcă, și mai interesante aceste meleaguri.

De Poiana Narciselor de la Negrileasa se leagă o legendă cu o pasăre măiastră. Este mitul care dă o nouă semnificație florilor albe de înfloresc târziu în luna mai, în poienile din zonă.

Vezi și Locuri de o frumusețe rară care merită văzute în judeţul Alba. Peisaje spectaculoase, istorie, mister

Sărbătoarea Narciselor 2022

Sâmbătă și duminică, în Poiana Narciselor este organizată Sărbătoarea Narciselor. Evenimentul include concurs gastronomic organizat de Primăria Bucium, pentru iubitorii de preparate la ceaun, concerte cu artiști de muzică popular și ușoară.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 mai 2022 (orele 17.00 – 22.00)

  • Soliştii Ionela Răspop şi Aurel Lupu împreună cu foemaţia Efect Music – suite din Ardeal şi din restul ţării
  • Shondy
  • discotecă

Duminică 22 mai 2022 (de la ora 9.00)

  • Interpreți și grupuri de dansuri locale din Stremț, Teiuș, Mogoș, Bucium și alte zone.
  • Ansamblul Țarina Curprumin, formația Flora cu interpreta din Mogos Adriana Bucur Bogdan, formația Efect Music cu interpreții Ionela Raspop și Aurel Lupu
  • Veta Biriș cu orchestra
  • Lavinia Goste, Marius Zorilă și taraful

Legenda de la Negrileasa

Unii localnici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium, s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an, în luna mai, albesc toate poienile din vârful muntelui.

Era locul în care ciobani din toate părțile se întâlneau, își povesteau peripețiile și se pregăteau pentru un nou an.

Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa, pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

Era vremea când ciobanii din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei.

Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

Narcise

La aceste vorbe, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât, de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii.

Rezervație naturală

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de vârful Vâlcoi (1348m), pe interfluviul dintre Valea Negrilesii şi Valea Grozei.

Aparţine administrativ de comuna Bucium, sat Bucium Poieni. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1150 şi 1250 metri; după o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul nord-estic al muntelui Vâlcoi.

Rezervaţia are o suprafaţă de 4,5 ha în lungul culmii, până la limita pădurii; se întind spre est până la înşeuarea de sub vârful cu cota 1260, iar la vest până la versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi.

Puteţi ajunge de pe DN 74, pe DJ 107, spre Bucium, iar de aici pr drumul comunal spre satul Valea Negrilesii, din care se desprinde un drum forestier până la poiană.

Altă cale de acces este din DN 74, din satul Feneş (7 km de Zlatna), pe Valea Feneşului, trecând după 10 km prin Rezervaţia „Cheile Feneşului”, iar după încă 15 km, se ajunge la “Poiana Narciselor “.

Sau, din centrul oraşului Zlatna, pe “ Valea Morilor “, trecând prin Vâltori – Pârâul Gruiului – Runc, pe lângă Vârful Vâlcoi (1.348 metri) se ajunge după 21 km la Negrileasa.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate