Connect with us
Publicitate

Actualitate

Legendele Apusenilor: Izvorul cu apa vie şi „urma uriaşului” din Cheile Runcului. Mistere ascunse în inima munţilor

Publicat

izvor apa vie Pe peisajele deosebit de frumoase din Munţii Apuseni, locurile sunt inzestrate cu un alt tezaur. Din bătrâni, localnicii păstrează legende şi poveşti interesante, superstiţii care le-au completat viaţa celor de pe aceste meleaguri. Unele dintre aceste mituri sunt legate de locuri care pot fi văzute de turiştii care de încumetă pe culmile munţilor.

Un exemplu este izvorul cu “apă vie” de la marginea satului Runc, comuna Ocoliş din Munţii Apuseni, situată la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj. Se spune că dacă bei din apa acestui izvor, te faci mai înalt.

Legenda a apărut în urmă cu 20 de ani când un tânăr din localitate s-a înălţat brusc după ce a băut din izvorul de la Cheile Runcului.

(P)  Haine sport  pentru drumeții pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri mari: Nike, Adidas, Puma, Dunlop, Slazenger, Under Armour, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.

Cei mai mulţi localnici au pus incidentul pe seama dezvoltării naturale a băiatului, însă unii dintre ei, curioşi să vadă dacă nu cumva apa are într-adevăr proprietăţi deosebite au băut la rândul lor din izvor. Spre surprinderea tuturor şi ei ar fi crescut în înălţime.

Apa a fost testată de un medic de la Cluj care le-ar fi spus localnicilor că este extraordinară. Chiar şi plantele stropite cu această apă ar duce-o mai bine.

O explicaţie pe care medicul ar fi oferit-o ar fi fost că ”proprietăţile apei de la Runc sunt asemănătoare cu cele ale unui dispozitiv radionic. Acesta, combinând elemente de radionică şi organicitate şi focalizând un flux energetic extrem de puternic încarcă apa în aşa măsură, încât după udarea cu lichidul astfel obţinut, plantele cresc vizibil mai repede”.

Cei care vor să ajungă în satul Runc din comuna Ocoliş, trebuie să urmeze N75, Turda – Cîmpeni. Comuna este la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj şi este situată într-un cadru natural deosebit, cu chei spectaculoase, peşteri, grote şi cătune izolate la poalele Muntelui Mare.

„Urma uriaşului” din Cheile Runcului

urma uriasului Tot în Cheile Runcului mai există un loc cunoscut din legende. Este vorba despre „urma uriaşului”, respectiv o urmă în piatră sub forma unei potcoave de cal de dimensiuni mult mai mari decât una normală. „Ce ştiu de mic, din poveştile bătrânilor, despre această urmă este că a rămas de pe vremea când uriaşii treceau cu caii din Bedeleu în Cheile Runcului”, a spus Ion Crişan.

Bedeleu este un masiv calcaros situat la sud de zona comunei Ocoliş, la distanţă de câţiva kilometri de satul Runc.

Legenda uriaşilor din Apuseni este unul dintre cele mai răspândite mituri despre această zonă a ţării. Familii de uriaşi ar fi trăit în mai multe locuri ale munţilor.

Una dintre acestea ar fi fost lăsată să trăiască de către regele dac Decebal cu condiţia să îi păzească comorile. Alţi uriaşi sunt menţionaţi în legătură cu legenda Detunatelor, două masive montane din comuna Bucium. Detunata Flocoasă şi Detunata Goală s-ar fi ”născut” în urma transformării în stană da piatră a doi uriaşi care se luptau cu zânele.

Citeşte şi La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Spectacolul lumii de bazalt de la Detunata Golaşă

sursa: adevarul, descopera.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate