Actualitate
Legislaţia pentru sistemul de pensii private. Condiţii de acordare, categorii şi mod de plată. Detalii din proiectul de la Ministerul Muncii
Ministerul Muncii pregăteşte legislaţia pentru organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private, prin care se stabilesc regulile, categoriile de pensii private şi cerințele pe care trebuie să le îndeplinească fondurile de furnizare, ce vor fi administrate de un furnizor care deține o autorizație eliberată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Proiectul de lege pus în consultare publică de Ministerul Muncii reglementează procedurile de plată a pensiei private către participanţii la sistemul de pensii private. La data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, participanţii la sistemul de pensii private au dreptul la o pensie privată, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public, se arată în document.
Vezi și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) asigură funcționarea eficientă a sistemului de pensii private și protejarea intereselor participanților și ale beneficiarilor, exercitând atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra sistemului de pensii private.
Condițiile de acordare a pensiei private.
„Cu cel mult 12 luni înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare în sistemul public de pensii, respectiv în sistemul pensiilor facultative, după caz, sau odată cu ultima informare anuală transmisă participantului înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, administratorul unui fond de pensii private este obligat să îi notifice participantului, în scris, posibilitatea de a opta pentru oricare fond de furnizare a pensiilor private, precum şi toate informaţiile necesare achiziţionării unei pensii private în cunoştinţă de cauză.
De la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii private alege furnizorul.
Furnizorul nu poate refuza nicio cerere de obţinere a unei pensii private dacă persoana îndeplineşte condiţiile legale”, se arată în proiect.
Categoriile de pensii private:
“- pensie viageră;
– pensie limitată;
Pensia viageră poate fi:
– pensia viageră pentru o singură persoană, reprezentând suma lunară fixă datorată şi plătită până la decesul membrului;
– pensia viageră pentru o singură persoană, cu perioadă certă de plată, reprezentând suma lunară fixă datorată şi plătită până la decesul membrului sau până la finalul perioadei certe de plată, în situaţia în care decesul acestuia survine înainte de expirarea perioadei certe de plată, caz în care pensia se plăteşte beneficiarului desemnat, până la finalul perioadei prevăzute în contractul de furnizare a pensiei private;
– pensia viageră cu componentă de supravieţuitor, reprezentând suma lunară fixă datorată şi plătită membrului până la decesul acestuia, iar după decesul acestuia, datorată şi efectuată soţului supravieţuitor pe durata vieţii acestuia, în cuantum stabilit ca procent din valoarea pensiei private.
Pensia limitată este suma fixă lunară datorată şi plătită până la expirarea perioadei limită, stabilită prin contractul de furnizare a pensiei private, sau până la data decesului membrului, dacă acesta survine înainte de expirarea perioadei limită.
Perioada limită este cuprinsă între 5 şi 10 ani.
Autoritatea poate reglementa şi alte tipuri de produse de pensii”, potrivit proiectului de lege.
Persoanele care au împlinit 70 de ani și nu aleg un furnizor vor fi repartizate aleatoriu. Conform proiectului de lege, pensiile se pot indexa anual cu o rată fixă, prestabilită prin contractul de furnizare.
Furnizorul plătește pensia lunar, prin poștă sau cont bancar, după cum a fost încheiat contractul, cheltuielile fiind suportate de către furnizor. Dacă beneficiarul pensiei private se mută în altă țară, va primi pensia în acea țară.
Condițiile și regulile prudenţiale, stabilite prin normele Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe care furnizorii de pensii private trebuie să le respecte în orice moment: să acţioneze cu onestitate, corectitudine şi diligenţă profesională, în scopul protejării interesului membrilor şi a integrităţii pieţei, să evite conflictele de interese şi să se asigure că membrii fondului de pensii beneficiază de un tratament corect şi imparţial.
Resursele fondului de furnizare a pensiilor private se constituie din sumele provenite din activele personale nete ale membrilor, sumele provenite din investirea acestor active şi eventuale sume provenite din provizionul tehnic al furnizorului. În ceea ce priveşte solvabilitatea fondului de furnizare a pensiilor private, rata de finanţare trebuie să fie tot timpul cel puţin egală cu 105%.
„În cazul în care activele fondului devin insuficiente pentru stingerea obligaţiilor asumate de furnizor prin contractele de furnizare a pensiei private încheiate cu membrii fondului, furnizorul este obligat să asigure plata pensiilor private.”
Vezi şi Reguli pentru plata pensiilor private şi măsuri pentru reducerea riscului de faliment al societăţilor din domeniu. Proiect de lege
sursă: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News