Connect with us
Publicitate

Economie

Lemnul de foc a ajuns să coste dublu față de anul trecut, după scumpirea energiei electrice și a gazelor

lemn furat

Publicat

După scumpirea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, prețul lemnului de foc s-a dublat, față de anul trecut.

În plus, criza lemnului pentru foc a fost adâncită de procedurile birocratice.

Anul trecut un metru cub de lemn de foc putea fi cumpărat cu 250 de lei. Anul acesta a ajuns să coste cel puțin 500 de lei.

În România, circa 3,5 milioane de gospodării sunt încălzite cu lemne.

Prețuri între 500 lei și peste 900 lei pe metrul cub

Majorile de preț vin în contextul scumpirilor din ultima perioadă la energie și gaze.

„La munte anul trecut era undeva 250, maximum 300 de lei pe metru cub, acum este în jur de 500 de lei pe metru cub. La câmpie era 400 de lei pe metru cub, acum este 6-700 de lei pe metru cub.

La distribuitorii mari din orașe sare și de 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat”, a declarat Constantin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, citat de g4media.ro.

În zona de câmpie oamenii consumă pe iarnă în jur de 3-4 metri cubi, în timp ce în zona de munte se ard între 10 sau chiar 15 metri cubi, spun specialiștii.

Pe lângă scumpirile de pe piața energiei, de vină sunt și proceduri birocratice ce produc blocaje în administrația silvică. Micii proprietari de păduri ajung să beneficieze foarte greu de cotele care le revin anual.

Tobescu spune că, din cauza unei reglementări defectuoase și inaplicabile, s-au scos din piață câteva milioane de metri cubi.

”Un proprietar care are un hectar de pădure și ar avea dreptul să recolteze 5 metri cubi de lemn de pe proprietatea lui, dreptul lui, uzufructul pădurii, trebuie să se ducă la Ocol, Ocolul să se ducă să-i marcheze, după aia trebuie să se ducă încă o dată Ocolul să-i dea autorizație și să-i predea parchetul, încă o dată ca să-i reprimească parchetul și încă o dată ca să-i taie un aviz. Cineva de la Ocol trebuie să se ducă de patru ori în pădure pentru a-i da omului un document cu care să-și transporte lemnul acasă. Ministerul a reglementat în acest fel, iar această procedură e atât de birocratică și atât de costisitoare de timp și de forță de muncă, încât fizic, nu se poate face”, a declarat Constantin Tobescu.

La prețurile actuale din piață pentru lemnul de foc – în medie de 500 de lei/tonă – încălzirea cu lemne este de 2,5 până la 5 ori mai ieftină decât cea pe gaze.

sursă: g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lesa

    sâmbătă, 06.11.2021 at 17:31

    Cata vreme padurile din Romania s-au mutat in Austria, iar cat despre poluare, ucigasii aerului de la Sebes nu se muta la Viana, sau la Buda, totul e OK ! NU ??? Ia vedeti, gura mica daca v-a trebuit ÙIE ! O fi cu m in fata !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate