Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liber la traseism politic: Primarii și președinții de consilii județene vor putea trece la alte partide. Situația la Alba

Publicat

Liber la traseism politic: Primarii și președinții de consilii județene traseiști vor putea trece la alte partide fără a-și pierde mandatul. Condiția este să o facă cu minim 60 de zile înainte de alegerile locale din 9 iunie. 

Guvernul a publicat, în dezbatere publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Prin derogare de la legislația în vigoare, primarii și președinții de consilii județene vor putea să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul.

În plus, candidații la europarlamentare pot să se înscrie și pentru a candida la alegerile locale, prevede proiectul.

Articolele din proiectul de OUG:

„Art. 33. – (1) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024.

(2) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024.”

Ordonanța de urgență 57/2019 prevede la art. 160 alin (1) lit. h și la art 193. alin (2) raportat la art.160 că primarii și președinții de consilii județene își pierd mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia au fost aleși.

„Art. 7. – La alegerile din data de 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.”

Alegeri europarlamentare și locale: cazul județului Alba

Noua ordonanță de urgență rezolvă o situație apărută la Alba.

Pe de o parte, un candidat cum ar fi Mircea Hava ar putea candida și la locale, și la europarlamentare, fără interdicție legală.

De exemplu, va putea candida și la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, și la cea de membru al PE, dacă va dori și PNL va accepta.

Pe de altă parte, actualul primar din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, ales pe lista USR, nu își va pierde mandatul dacă anunță că va candida din partea liberalilor.

Vezi și Calendar alegeri 2024. Situație atipică: Primarii nou aleși își preiau mandatele după câteva luni. Traseiștii, protejați

Situația este complicată în contextul în care, dacă Mircea Hava nu prinde un loc eligibil pe lista comună PSD – PNL, el ar putea să candideze la primărie.

De cealaltă parte, și Pleșa a bătut palma cu PNL, iar o eventuală candidatură a lui Hava l-ar pune într-o poziție mai mult decât dificilă.

Liber la traseism politic: Comasare și o situație atipică

Comasarea localelor cu europarlamentarele generează o problemă care reprezintă și o premieră pentru România.

Primarii și consilierii locali în funcție vor mai avea câteva luni din mandat, înainte ca cei votați în iunie să preia funcțiile.

Există cazuri în care primarii vor fi realeși, dar există și situații în care va fi un alt primar. Acesta va trebui să aștepte câteva luni, o situație atipică și greu de explicat.

Acesta este motivul pentru care traseiștii aveau nevoie de o lege care să le permită să migreze la alt partid.

În lipsa ei, și-ar fi pierdut mandatele iar administrațiile locale ar fi rămas fără primari timp de câteva luni, de la data alegerilor (9 iunie) până la instalarea celor aleși sau realeși.

Alegeri europarlamentare și locale, precizări pentru alegători

La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 07.00 și se încheie la ora 22.00, potrivit G4Media.

Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot” și „pot vota până cel mult la ora 23.59”, mai prevede proiectul.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul.

Proiectul de OUG stabilește că aceleași birouri electorale se vor ocupa de ambele scrutine și că votarea se va face în aceleași secții de votare.

„La alegerile din data de 9 iunie 2024, în secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    vineri, 01.03.2024 at 10:59

    Șoarecii tot șoareci rămân .

  2. pilu

    vineri, 01.03.2024 at 11:05

    Când bate vântul gunoaiele şi pleava o iau din loc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax