Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Licitația pentru expertiza autostrăzii demolate dintre Sebeș și Sibiu a fost anulată. Nu s-a înscris niciun ofertant

Publicat

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anulat o licitație pentru încă o expertiza a lotului III, între Sebeș și Sibiu, al autostrăzii Orăștie Sibiu. Lotul III al autostrăzii este porțiunea de teren pe care s-au făcut cele mai multe expertize din România, necesare la proiectarea și construirea unei autostrăzi.

Lotul a fost demolat parțial și refecut în regim propriu de către compania de drumuri. 

Licitația pentru ”Realizare Expertiză Tehnică şi revizuire Proiect Tehnic pentru Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 3″. a fost anulată de către CNAIR, deoarece până la termenul limită de joi, 4 aprilie, nu a fost depusă nicio ofertă, potrivit economica.net.

Licitația a fost împărțită în două categorii Lotul 1 – Drumuri, lucrări hidrotehnice şi teren de fundare şi Lotul 2 – Poduri, pasaje, viaduct, structuri casetate şi podeţe”, cu o valoare estimată de 4,13 milioane de lei fără TVA.

În data de 14 noiembrie 2014, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale, se inaugura lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie, pe distanța Cunța – Săiște. Au fost prezenți atunci, să inspecteze lucrările, Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, şeful CNADNR, Narcis Neaga, și un autocar plin cu PSD-iști în frunte cu Victor Ponta, care „au testat” asfaltul noii autostrăzii.

Inaugurarea s-a făcut chiar în ambele sensuri Neaga, deputatul PSD Ioan Dârzu și primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă, au tăiat panglica dinspre Sebeș, în timp ce Victor Ponta și Ioan Rus dinspre Sibiu. Decizia de deschidere s-a luat repede cu toate că lucrările încă nu erau în totalitate terminate și inaugurarea a fost amânată în repetate rânduri din cauza alunecărilor de teren din zonă. Cu două zile înainte de alegeri, dintr-o dată, s-au rezolvat toate problemele și alunecările.

După 12 zile de la deschiderea traficului pe lotul al treilea din autostrada Sibiu-Orăştie, pe drum au apărut deja primele fisuri. La acea vreme, compania de autostrăzi preciza că lucrările pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie nu au fost încă recepţionate, explicând că „fisurile sunt de natură superficială” şi nu afectează siguranţa traficului.

În plus, compania de drumuri dădea asigurări că „în cazuistica de specialitate, astfel de degradări superficiale s-au constatat în exploatarea şi a altor autostrăzi şi drumuri noi”.

După nici un an, acele fisuri s-au transformat în probleme mult mai serioase. La zece metri sub drumul fisurat s-a găsit apă, iar remedierea problemelor a necesitat demolarea completă a căilor de circulație. „Remedierea problemelor întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie necesită demolarea completă a căilor de circulaţie” afirmau inginerii Companiei de Autostrăzi într-un document oficial, asta după ce luni de zile spuneau că sunt doar „fisuri superficiale”.

„Cu ajutorul unui excavator având cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat că infiltările de apă sunt la o adâncime între 8 şi 10 metri faţă de cota roşie (linia autostrăzii într-un plan vertical – n. red.)“ mai spuneau aceștia.

În data de de 7 septembrie între nodul rutier Sălişte și cel de la Cunța s-a închis circulația, la 10 luni de la deschiderea ei. Neaga a mai spus că este vorba despre o greşeală de execuţie, constatată de experţii CNADNR şi ai antreprenorului. „Sunt greşeli mari de execuţie, intră în categoria celor încadrate la vicii ascunse.

Toată lumea vorbea de alunecări de teren, nu a existat nicio alunecare care să determine fisura din autostradă. S-au demolat 200 de metri şi se vor repara”, a mai spus Neaga la acea vreme.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT mortal pe Autostrada Sebeş-Sibiu. Camion răsturnat pe carosabil, şoferul a decedat

Publicat

tir rasturnat

Un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier grav petrecut duminică seara pe A1 Sebeş-Sibiu, între localităţile Aciliu şi Apoldu. Acesta conducea un camion care s-a răsturnat pe carosabil. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este îngreunat, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. Camionul este răsturnat pe banda de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Intervenție nocturnă a ISU Alba la Cugir, pentru asanarea unui câmp de muniția rămasă neexplodată

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Detaşamentul Alba Iulia, a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre asanarea unui teren de muniţia  rămasă neexplodată. UPDATE: Reprezentanții ISU au anunțat că este vorba despre 4 proiectile vechi de aruncător, de calibru 82 mm. Reprezentanții instituției nu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate