Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Linia Moţilor”, Mocăniţa, cuprinsă în Masterplanul General de Transport al României, pe 2015-2030


Publicat

dan simedruDeputatul PNL Alba, Dan Simedru a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă Masterplanul General de Transport al României pentru perioada 2015-2030, pentru care, spune el, „România nu are bani”. Cu toate că există, masterplanul de transporturi făcut public este doar o variantă de lucru realizată după o dezbatere publică şi cea a parlamentarilor, pe care ministrul Transporturilor Ioan Rus o va prezenta la Bruxelles pentru a obţine finanţare europeană.

Surprize de proporţii şi pentru judeţul Alba, dacă această variantă va fi cea finală. De exemplu, la sectorul Feroviar aflăm că 93 de km de cale ferată, mai precis „Linia Moţilor”, Turda – Cîmpeni – Abrud, pe care va circula Mocăniţa va fi reabilitată ca şi drum feroviar turistic. Valoarea lucrărilor este de 141,1 milioane euro.

„Un alt lucru îmbucurător este că vom mai avea încă o rută spre Bucureşti, până acum aveam doar una. Şi linia de cale ferată de la Vinţu de Jos – Sibiu – Râmnicu Vâlcea va fi utilizabilă prin Bucureşti pentru că între Râmnicu Vâlcea şi Vâlcele 38 de km va fi linie ferată nouă. Această linie va fi folosită preponderent de trenurile de marfă. Încă o investiţie importantă în judeţul Alba”, a spus Dan Simedru.

De asemenea va fi modernizat şi se va circula cu o viteză minimă de 100 km/h şi tronsonul de cale  ferată Arad – Deva – Vinţu de Jos – Teiuş – Blaj – Copşa Mică – Sighişoara – Braşov – Piteşti – Bucureşti (Coridorul IV). Şi tronsonul de Nord de la Teiuş spre Cluj, care va lega Moldova prin  Suceava şi va ajunge la Iaşi, cu ieşire în Ucraina va fi linie de mare viteză după reabilitare.

masterplan transporturi, mocanitaÎn Masterplanul General de Transporturi al României este inclusă şi reabilitarea vechii linii ferate pe care circula Mocăniţa. Încă nu se ştie dacă va fi o linie ferată cu ecartament îngust, dar cert este că apare pe lista investiţiilor în care se vor aloca bani pentru modernizarea ei.

Pentru „Linia Moţilor”, cum apare denumită în masterplan, Turda- Cîmpeni-Abrud cu o lungime de 93 de km lucrările de reabilitare au o valoare de 141,1 milioane de euro.

„Linia moţilor, aşa numita Mocăniţă va fi reabilitată. Se va face ca şi drum feroviar turistic. Este prins în Masterplanul de Transport. Destinaţia este clar turistică, s-ar putea să fie pe ecartament îngust”, a spus deputatul PNL Alba.

În cea mai mare parte, din linia ferată ce ducea de la Abrud până la Turda a fost furată pe bucăţi şi valorificată la fier vechi.

Linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Circula între Turda şi Abrud, iar viteza acesteia ajungea până la 30 de km pe oră şi avea 21 de staţii. Mocăniţa a transportat, de-a lungul vremii, atât călători, cât şi mărfuri, precum lemnul exploatat din munţi. Trenul şi-a încheiat activitatea în anii ’90, acesta fiind lăsat de izbelişte, iar linia a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi.

Autorităţile locale au declarat locomotiva cu abur, obiectiv de patrimoniu naţional, urmând să reprezinte şi în viitor una dintre principalele atracţii ale zonei, respectiv un adevărat simbol turistic al Munţilor Apuseni. Mocănița a intrat în funcţiune, oficial, în zona Munţilor Apuseni, începând cu anul 1912 și a fost scoasă din uz în anul 1998.

În masterplan mai sunt cuprinse pentru reabilitare şi tronsoanele Coşlariu – Aiud – Cluj Napoca (106 km), Sighişoara – Coşlariu – Simeria (169 de km).

Citeşte şi FOTO: Mocănița, una dintre atracţiile Apusenilor, deocamdată „pe tuşă”. Aşteaptă prioritate la investiţii

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. maty

    duminică, 15.02.2015 at 14:25

    Ce justificare ar avea investitia de refacere a liniei ferate inguste Abrud-Turda?Initial eceasta a fost construita pentru transport marfuri (lemne din Apuseni,alte produse necesare zonei de la Turda)si persoane.Aspectul turistic nu justifica investitia(ce obiective turistice ii asteapta pe turisti la capatul liniei?)Mai mult noua linie va afecta fluenta tradicului auto pe DN.75.Este o asemanare flagranta cu telegondolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de SFÂNTA MARIA, în Alba: Mii de credincioși, așteptați la mănăstirile cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Publicat

În jur de 3.000 de credincioși sunt așteptați în acest weekend, la mănăstirile din Râmeț, Dumbrava și Oașa, cu ocazia marii sărbători a creștinilor, Sfânta Maria. 

Sărbătoarea este în plină pandemie de coronavirus și, din această cauză, autoritățile, alături de reprezentanții bisericii au impus un set de reguli pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță sanitară. 

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Nicolae Albu, prefectul de Alba, a declarat pentru alba24.ro că 260 de agenți de poliție, alături de jandarmi vor asigura paza și buna desfășurare a evenimentului religios. Aceștia sunt împărțiți la toate lăcașele de cult unde este sărbătorit hramul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit unor estimări, la Mănăstirea Râmeț sunt așteptați în jur de 1.500 de credincioși, la Dumbrava 1000, la biserica din Cugir 150, iar la Oașa în jur de 200.

Vezi și Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Slujbele se vor desfășura în aer liber, cu respectarea distanțării fizice între credincioși. Reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iulia fac un apel către pelerini ca aceștia să respecte distanțarea de 1,5 metri între persoane.

Deoarece slujbele se vor ține în aer liber, nu este obligatorie masca de protecție, dar aceasta va fi obligatorie în interiorul bisericii, dacă credincioșii vor să se roage la icoane. Totuși, purtarea măștii, chiar și în spații deschise, unde sunt adunări mari de oameni este recomandată.

De asemenea, nu vor exista icoane în afara bisericii și nici nu se vor împărți pachete sau iconițe credincioșilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fiecare român care plătește contribuția la sănătate poate cere toate decontările făcute de CNAS în numele său. Procedura

Publicat

Fiecare român care își plătește asigurarea de sănătate, poate cere de astăzi, 13 august, lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său.

Totuși, procedura este una încărcată de birocrație și cereri, însă, după formularea cererii, instituția are la dispoziție 45 de zile să răspundă. 

Legea a fost adoptată în septembrie 2019, în Parlamentul României, dar după aproape un an are și norme de aplicare.

Plătitorii de asigurări de sănătate pot solicita date privind decontările făcute în numele lor pentru serviciile medicale, îngrijiri la domiciliu, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Verificarea decontărilor la sănătate – de unde descarci cererea

În vederea obținerii informațiilor, asiguratul completează o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Cererea este pusă la dispoziția asiguratului pe site-ul caselor de asigurări de sănătate sau la sediile acestora.

Cererea, completată și semnată de persoana asigurată sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, se depune la sediul casei de asigurări de sănătate este luat în evidență asiguratul sau se transmite pe e-mail cu semnătură electronică calificată și este însoțită, după caz, de copia actului de împuternicire.

În cazul cererilor care se depun la casele de asigurări de sănătate se verifică identitatea solicitantului.
În situația în care solicitantul optează pentru transmiterea listei prin intermediul poștei electronice, acesta va completa în cerere o parolă din 8 caractere, necesară accesării listei.

Lista cuprinde serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în ordine cronologică, cu precizarea furnizorului care le-a efectuat/eliberat, a datei efectuării/eliberării, precum și a contravalorii acestora, și are structura prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Verificarea decontărilor la sănătate – cum primești răspunsul

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Finanțelor: Pensiile cresc în 2020. Punctul de pensie va avea cea mai mare creștere pe care a avut-o vreodată

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cițu, a anunțat joi seară că pensiile vor crește în 2020 „cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii”, în ciuda contextului economic global dificil. Potrivit acestuia, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere pe care a avut-o vreodată. 

„Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020. Astăzi putem să venim să vă spunem că da, în România vom crește pensiile în 2020. 

Punctul de pensie, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată (…)

În aceast context economic global dificil, prin care trec toate țările, am reușit să facem acest efort și să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor, repet, cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii care se pune în plus la punctul de pensie”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO Ministrul Finanțelor: Cum vor fi alocate resursele bugetare la a doua rectificare

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține joi după-amiaza o declarație de presă în care prezintă cum vor fi alocate resursele la a doua rectificare bugetară. Propunerea de rectificare bugetară va ajunge vineri, 14 august, în ședința de Guvern. 

Principalele declarații făcute de Florin Cîțu:

„Rectificarea de astăzi reprezintă un angajament al Guvernului Orban. (…) La această rectificare am luat în calcul contextul economic global, dar și evoluția economiei României din ultima perioadă. Să dau câteva elemente principale: După 7 luni de zile, suma cheltuită pentru investiții este de 20 de miliarde de lei, cea mai mare sumă cheltuită .

La această rectificare am suplimentat sumele pentru Ministerul Transporturilor, bugetul este unul record. La Sănătate am alocat mai multe resurse, față de bugetul inițial sumele au crescut cu aproximativ 45 %, și aici vorbim de decontare concedii medicale, echipamente, medicamente, sporuri pentru cei care au fost în prima linie. Am suplimentat și stocurile. La Educație resursele sunt acolo până la finalul anului.

La Ministerul Muncii, minister la care se uită toată lumea, are cel mai mare buget chiar de la începutul anului. Sumele alocate în plus în timpul acestui an și la această rectificare ajung la aproape 10 miliarde de lei. Am reușit să găsim resursele pentru a plăti la timp și salarii și pensii și ajutoare sociale.

Din primul moment am spus că o să creștem pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare sumă pe care am văzut-o vreodată. În acest context economic global dificil am reușit să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor. (…)

La această rectificare, comisia națională de prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracția este de 3,8%, față de 1,9%. Cele 2 puncte fiind exact cele două luni în care economia a fost închisă. Asta înseamnă că există un impact asupra veniturilor. De aici pornim cu rectificarea bugetară. (…) Referitor la deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB, o majorare de 5 puncte procentuale față de deficitul inițial de 3,6% din PIB. 

Avem o scădere a veniturilor în buget, față de estimat, de aproape 31 de miliarde de lei, asta înseamnă aproape 3 puncte procentuale. Din cele 5 puncte, 3 puncte vin din efectul crizei, de faptul că economia trece printr-o perioadă de criză. Cheltuielile sunt în jur de două puncte procentuale. Deci cele 5 puncte sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi. (…)

În Europa, media este de aproximativ 8 puncte procetuale (…) Am reușit în această perioadă să alocăm resurse către sectoare cu valoare adăugată mare, pentru a ne asigura că economia își va reveni rapid”, a explicat Florin Cîțu.

Conferința de presa a ministrului Finanțelor s-a întrerupt înainte de întrebările presei din motive tehnice. Întrebarea principală fiind procentul de majorare a pensiilor. „Sunt întrebări? Nu? Mulțumesc!”, a zis ministrul înainte să se intrerupă transmisia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate