Connect with us
Advertisement

Eveniment

LISTA: Țările europene care impun din nou restricții după creșterea cazurilor Covid. Situația destinațiilor preferate de români

Publicat

Ridicarea majorităţii măsurilor de carantină din Europa în ultimele luni a condus la o creştere a activităţii comerciale, a cheltuielilor şi a încrederii în piaţă, determinând mulţi economişti să îşi actualizeze previziunile pentru creşterea europeană, relatează Financial Times.

Cu toate acestea, aceste ipoteze sunt puse la îndoială acum de varianta Delta care este extrem de contagioasă şi a dus la creşterea ratelor de infecţie la cel mai înalt nivel din ultimele luni de zile.

Vezi și Lista actualizată a țărilor/ statelor/ zonelor cu risc epidemiologic – 15 iulie 2021

Vineri, Germania şi Franţa şi-au avertizat cetăţenii să evite călătoriile în Spania, unde rata infectare cu coronavirus a devenit cea mai mare din Europa continentală, lovind puternic sectorului său turistic la începutul sezonului crucial de vară.

Pablo Hernández de Cos, guvernatorul Băncii Spaniei, a declarat că previziunile sale pentru o creştere puternică se bazează pe faptul că sectorul turistic al Spaniei va obţine jumătate din venitul său pre-pandemic în această vară, de la o cincime anul trecut.

Olanda a declarat vineri că va reintroduce restricţiile în restaurante, baruri, cafenele, cluburi de noapte şi evenimente live – la doar două săptămâni de la ridicarea lor – din cauza unei creşteri de peste zece ori a ratei de infectare.

Cipru a reintrodus, de asemenea, regulile cu privire la numărul de persoane permise în localurile de ospitalitate şi divertisment săptămâna trecută, după ce rata zilnică de infectare cu coronavirus a atins un nivel maxim pentru anul acesta.

Între timp, Portugalia a declarat că turiştii trebuie să fie vaccinaţi, să facă un test negativ sau să fi trecut recent prin boală pentru a rămâne în hotelurile sau pentru a mânca în restaurantele din multe zone.

Infecțiile cu coronavirus au explodat, în ultima săptămână, în țările europene preferate de români pentru concediile de vară. Situația evoluează rapid în Grecia, Spania, Portugalia, Cipru și în alte state europene, pe fondul răspândirii rapide a variantei Delta, apărută pentru prima dată în India.

Conform datelor centralizate la zi de ourworldindata.org, în ultimele 7 zile, cele mai multe infectări la un milion de locuitori au fost înregistrate în Cipru, urmat de Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. Și alte țări au intrat din nou pe o curbă ascendentă a cazurilor de COVID, deși în unele dintre acestea numărul infectărilor raportat la populație nu a ajuns încă la cote îngrijorătoare, cum sunt Franța sau Italia.

Harta interactivă

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat vineri că rata săptămânală de infecţie cu Covid-19 pentru UE şi Spaţiul Economic European a crescut la 51,6 la 100.000 de persoane, faţă de 38,6 săptămâna precedentă. Se estimează că rata infectării va depăşi 90 la 100.000 de oameni în patru săptămâni.

Cazurile noi înregistrate în ultimele 7 zile raportate la 1 milion de locuitori în principalele destinații europene ale românilor:

  • Cipru – 844,27
  • UK – 410,6
  • Spania – 287,24
  • Portugalia – 242,22
  • Grecia – 134,81
  • Olanda – 134,48
  • Danemarca – 84,62
  • Belgia – 81,25
  • Franța – 44,74
  • Italia – 14,93

Spre comparație, în România s-au înregistrat în ultimele 7 zile doar 2,21 cazuri noi de COVID la un milion de locuitori.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană şi-a ridicat previziunile de creştere economică a UE în 2021 la 4,8%, după o contracţie record de 6,2% anul trecut. Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat că prognozele UE nu au avut în vedere perspectiva unui nou val declanşat de varianta Delta.

Unii economişti sunt mai optimişti indicând faptul că majoritatea infecţiilor cu Delta au fost printre persoanele mai tinere care sunt mai puţin susceptibile de a se îmbolnăvi grav. Spitalizările şi decesele cauzate de virus rămân foarte scăzute, în timp ce peste 44% dintre adulţii din UE sunt complet vaccinaţi.

„Datorită progresului rapid al vaccinării, considerăm încă puţin probabil ca ţările să fie nevoite din nou să impună restricţii serioase activităţilor economice”, a spus Kallum Pickering, economist la Berenberg.

Condiții de călătorie – Grecia, Bulgaria, Turcia, Croatia – sursa MAE

Condițiile de călătorie în Grecia

Pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

OBLIGATORIU: formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login) completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei –indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă).

După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare.

În ziua intrării în Grecia ( mai precis în ziua în care este rezervată cazarea), la ora 00,00, călătorii vor primi, prin email sau pe telefon, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.

– unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):

  • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

Acces: punctele de trecere a frontierei cu program non-stop: Kulata – Promachonas și Svilengrad  – Ormenio; Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia), Kipi (frontiera cu Turcia), Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania), Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania).

Din 13 iulie se deschide circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.

Aceste dispoziții sunt valabile până la data de 15 iulie 2021, ora 06:00.

Condițiile de călătorie în Bulgaria

Cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (carte de identitate sau pașaport).

Cetățenii români care sosesc din statele aflate în zona verde sau portocalie pot intra pe teritoriul Bulgariei sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

  • certificat digital UE valid care atestă vaccinarea sau un document similar care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19 și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.

Se consideră schemă de vaccinare finalizată inclusiv administrarea combinată a unei doze de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data la care a fost efectuată ultima doză de vaccin, numărul de ordine al dozei, numărul total de doze, denumirea comercială, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent, denumirea organului competent care a eliberat documentul, iar în cazul certificatului digital UE, identificatorul unic.

  • un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar
  • un certificat digital UE valid care atestă testarea sau un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau RAT) și rezultatul negativ („Negative”), data și ora prelevării probei, denumirea comercială și producătorul testului (obligatoriu pentru testele rapide antigen), denumirea unității/laboratorului care a efectuat testarea, statul în care a fost efectuată testarea și autoritatea emitentă a certificatului/documentului, iar pentru certificatul UE, identificatorul unic.

  • pentru persoanele aflate în tranzit nu li se solicită prezentarea unuia dintre documentele menționate mai sus.

Condițiile de călătorie în Croația

Persoanele care tranzitează Croația pot intra în țară doar cu buletinul.

Persoanele care sosesc din zone sau state membre UE/ale Spațiului Schengen și state asociate Spațiului Schengen, inclusiv România, pot intra în Republica Croația dacă dețin un certificat digital al Uniunii Europene privind COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea de COVID-19.

Persoanele menționate anterior, care au tranzitat, înainte să intre în Republica Croaţia, alte state/regiuni, trebuie să dovedească faptul că au tranzitat aceste state/regiuni fără opriri intermediare care să nu fie strict necesare.

Persoanele care sosesc din zone sau state membre UE sau ale Spațiului Schengen și state asociate Spațiului Schengen și care nu dețin certificatul digital al UE privind COVID sunt obligate să prezinte la intrarea în Republica Croația unul dintre următoarele documente:

  • un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore de la momentul testării sau un test rapid antigen negativ, efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării în Croația.

Persoanele care nu prezintă la intrarea pe teritoriul croat rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea de a efectua un test molecular tip PCR sau test rapid antigen, după intrarea în Republica Croaţia, pe cheltuială proprie, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ, iar în cazul în care testarea nu este posibilă, acestea sunt supuse măsurii autoizolării pentru o perioadă de 10 zile.

  • o adeverință de vaccinare împotriva COVID-19, eliberată în ultimele 210 zile anterior intrării în Republica Croația, prin care se demonstrează vaccinarea cu două doze, în cazul vaccinurilor agreate de UE (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Gamaleya, Sinopharm) sau cu doza unică, în cazul vaccinurilor care se administrează într-o singură doză (Janssen/Johnson&Johnson).

În cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză (Janssen/Johnson&Johnson) este necesară trecerea a cel puțin 14 zile de la inocularea dozei unice. Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinurile Pfizer, Moderna sau Gamaleya pot intra în Republica Croația în perioada începând de la a 22-a până la cel mai târziu a 42-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau Gamaleya, respectiv în perioada de la a 22-a până la cel mai târziu a 84-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin AstraZeneca.

  • o adeverință/certificat medical care atestă faptul că s-au vindecat de COVID-19 şi au efectuat o doză de vaccin în interiorul perioadei de șase luni de la data infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu condiția ca vaccinarea să se fi efectuat cu mai puțin de 210 de zile până la data intrării în Croația.
  • un test tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen (în conformitate cu Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană), prin care se confirmă de către un medic că persoana în cauză a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 și este vindecată, efectuate în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă certificatul digital UE privind COVID sau unul dintre următoarele documente: un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, o adeverință de vindecare COVID-19, o adeverință de vaccinare împotriva COVID-19.

Persoanele aflate în tranzit, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore sunt exceptate de la prezentarea certificatului digital al UE privind COVID și a documentelor mai sus menționate.

Tranzitul teritoriului Republicii Croația este permis în următoarele condiții:

  • durata tranzitului să nu depășească 12 ore;
  • fără opriri intermediare care să nu fie strict necesare;
  • persoanele care tranzitează Republica Croația sunt obligate să circule doar pe autostradă;
  • prezentarea unui document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării și statul de destinație, respectiv să fie asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Republicii Croația, aflat pe ruta de tranzit către statul de destinație.
  • în situația în care tranzitul va depăși 12 ore, persoanelor în cauză, inclusiv transportatorilor, li se impune măsura de autoizolare.

Condițiile de călătorie în Turcia

Sunt exceptate de la măsura carantinei acele persoane care prezintă rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia.

Sunt exceptate de la măsura carantinei și de prezentarea testului PCR negativ:

  • Persoanele care prezintă un certificat de vaccinare cu schema completă a vaccinării și au trecut 14 zile de la doza de rapel.
  • Persoanele care pot face dovada faptului că au fost infectate cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv. Dovada infectării cu SARS-CoV-2 poate fi: rezultat pozitiv al unui test PCR, adeverință emisă de instituții medicale de stat sau private certificate în țara de domiciliu, semnate și ștampilate, emise în limba engleză.

Persoanele care prezintă rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată din țara de domiciliu. Testele antigen efectuate acasă și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate.

Persoanele care intră în Turcia, prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Turcia, fiindu-le permisă deplasarea către punctul de destinație.

În situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, se va acorda tratamentul necesar și impune măsura carantinei pentru 14 zile, atât persoanei infectate, cât si contactilor direcți.

Măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 10 zile este negativ. Pentru persoanele infectate cu varianta DELTA a virusului, măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 14-a zile este negativ.

Copiii minori cu vârsta de până la 6 ani nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Minorii care au vârsta de peste 6 ani (inclusiv) trebuie să prezinte fie un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării în Turcia, fie un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea sosirii, chiar dacă sunt însoțiți de părinți care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID-19.

Minorii cu vârste între 12 și 18 ani care prezintă dovada vaccinării (minim 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) NU trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ Covid-19.

Autoritățile turce informează că persoanele care nu pot prezenta rezultatul unui test PCR negativ sau antigen, dovada vaccinării sau dovada medicală a infectării anterioare cu Covid 19 vor fi testate la punctele de frontieră, după care li se permite deplasarea către destinație, iar în situația în care testul este confirmat pozitiv vor fi introduse în izolare la destinația declarată.

Rămâne, în continuare, obligatorie completarea de către persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, a formularului de intrare de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia.

Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. La momentul completării formularului, va fi emis codul HES cu care călătorii vor putea avea acces la transport intern și cazare.

Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicație distinctă).

Persoanele care tranzitează Turcia pe cale rutieră, navală sau feroviară sunt exceptate de la măsura carantinei şi de la obligația prezentării unor teste negative doar în situația în care sunt în posesia dovezii de vaccinare cu schemă completă (și au trecut cel puțin 14 zile) sau dacă prezintă o dovadă medicală, conform căreia au fost infectate cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv.

În caz contrar, aceste persoane vor avea obligația prezentării rezultatului negativ al unui test tip PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii în Turcia sau al unui test antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în această țară.

Deși autoritățile turce au transmis că persoanele aflate în tranzit nu au obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, operatorii locali de check-in/handling solicită tuturor călătorilor care se îmbarcă de pe aeroportul Istanbul sau de pe alte aeroporturi naționale, inclusiv celor aflați în tranzit, respectiv îmbarcați de pe alte aeroporturi din Turcia, prezentarea testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru a li se permite îmbarcarea către România.

Ambasada României în Turcia efectuează demersuri pentru clarificarea acestei situații și recomandă contactarea companiei aeriene cu care se efectuează deplasarea, pentru evitarea unor eventuale situații neplăcute.

sursă: Mediafax, G4Media, ourworldindata.org, mae.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement