Connect with us
Publicitate

Eveniment

LIVE VIDEO UPDATE: Dezbatere publică la Sebeș despre planul de calitate a aerului pentru municipiu

Publicat

La Sebeș se desfășoară luni dezbaterea publică în cadrul procedurii de elaborare a planului de calitate a aerului. Participă reprezentanți ai primăriei și cetățeni.

Prin acest Plan, se propune evaluarea calității aerului și a urmărilor emisiilor de pulberi PM10 și ai altor factori de poluare, dar și măsuri de reducere a acestora.

UPDATE 1: Precizările primarului Nistor despre situația poluării de la Sebeș

Primarul Dorin Nistor a fost întrebat de reporterul Alba24 dacă există poluare în Sebeș și ce se poate face în acest sens.

”Au existat depășiri în 2019 și 2020 în ceea ce înseamnă pulberi PM10, deci răspunsul este simplu: da, există poluare în municipiul Sebeș.

Toată preocuparea noastră, încă din 2018, toate demersurile au fost pentru a îmbunătăți calitatea aerului”, a spus Nistor.


Întrebat dacă se poate muta fabrica în afara municipiului, primarul a spus că: ”problema nu se duce doar într-un singur punct, ci trebuie să discutăm de toate problemele Sebeșului.

Eu nu pot lua decizii singulare. Planul de măsuri și Planul de calitate a aerului vor fi depuse la agențiile de mediu. Dacă ei constată că există anumite probleme și o anumită sursă de poluare, ne pot obliga la anumite măsuri care să ducă la modificarea acestor parametri.

Eu aștept care este soluția și măsurile ce ni se impun, ca Ministerul Mediului, instituțiile subordonate și toate instituțiile ce trebuie să avizeze acest Plan să vină cu un răspuns”.

UPDATE: Pe parcursul dezbaterii, cetățenii prezenți în sală și-au exprimat nemulțumirea privind modul de colectare a datelor referitoare la poluare. Susțin că cifrele înregistrate de stația de măsurare a poluării instalată de primărie arată alte valori.

Aceștia reproșează faptul că, în procesul de colectare a datelor, autoritățile de mediu ar lua în considerare inclusiv raportările agenților economici, care, spun ei, nu ar fi corecte.


De asemenea, mai spun că autoritățile de mediu diminuează impactul marilor operatori economici și induc ideea că, de fapt, poluarea din oraș este cauzată în primul rând de încălzirea rezidențială.

Cetățenii au cerut și măsurători cu instalațiile de pe platformele industriale oprite.


La începutul evenimentului, primarul Dorin Nistor a prezentat câteva idei referitor la document.

Știrea inițială

Potrivit documentului, particulele care prezintă interes sub aspectul sănătăţii umanesunt fracţiile PM10 şi respectiv PM2,5, cele mai nocive din cauza dimensiunilor mici.

PM10 şi, mai mult, PM2,5 pătrund în sistemul respirator şi se pot asocia cu afecţiuni ale acestuia. Din acest punct de vedere ele se clasifică astfel:

  • Particule inhalabile (PM10): particulele cu diametrul între 0,1 şi 10 microni.
  • Particule respirabile (PM2,5): particule cu diametrul între 0,1 şi 2,5 microni.

În funcție de mărimea particulelor, acestea sunt reprezentate de:

  • PM10: praf şi fum generat de industrie – operaţiuni de măcinare şi sfărmare, agricultură, transport; mucegaiuri, spori, polen.
  • PM2.5: compuşi organici toxici, metale grele generate de motoare cu ardere internă (trafic), termocentrale, arderea combustibililor fosili, topitorii de metale etc.

În Sebeș este amplasată o staţie de monitorizare a influenţei zonei industriale (AB2) pe str. Mihail Kogălniceanu (Școala Generală nr. 4), nr. 114 A, administrată de APM. Stația analizează indicatorii: monoxid de carbon, oxizi şi bioxid de azot, ozon, bioxid de sulf, COV, particule în suspensie PM10 și poluantul atmosferic aldehidă formică (formaldehidă).

Propuneri pentru reducerea emisiilor anuale

Potrivit documentului, cele mai importante reduceri ale emisiilor anuale aferente surselor de suprafață sunt datorate introducerii de rețele de distribuție gaze naturale în locuințele în care principalul combustibil utilizat pentru încălzire este cel solid (lemnul).

Reducerea consumului de combustibili solizi prin extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale reprezintă măsura principală pentru reducerea emisiilor datorate încălzirii instituționale și rezidențiale.

Aplicarea măsurilor de anvelopare a locuințelor va conduce la reducerea nivelului local de PM10 cu cca. 20% în arealul în care se află respectivele locuințe și indirect, la reducerea nivelului de fond urban cu 1%.

Aplicarea măsurilor de echipare cu centrale de cvartal, înlocuind centralele individuale, corelat cu înălțarea coșului de exhaustare a centralei pentru o dispersie adecvată, poate conduce la reducerea nivelului local de PM10 cu cca. 50% și a nivelului de fond urban cu 10%.

Aplicarea măsurilor de asfaltare a drumurilor pietruite și a celor de pământ poate conduce la o reducere de cca. 5% a nivelului de PM10 local.

Realizarea variantei ocolitoare vest poate conduce la reducerea aportului traficului la fondul urban cu cca. 10%.

Evenimente semnificative de poluare

Evenimente majore de poluare pe raza municipiului Sebeș în perioada 2014-2020 înregistrate la CNM-CJ Alba:

  • 26 iunie 2015 – zona Sebeș, factorul de mediu afectat aer, substanta poluantă methanol
  • 22 octombrie 2015 – zona Sebeș, factorul de mediu aflectat aer, substanta poluantă fum.
  • 1 august 2017 – zona Sebeș, factorul de mediu afectat aer, substanța poluantă fum de la arderea materialului lemnos.
  • 2 august 2019 – zona Sebeș – Petrești, factor de mediu afectat aer, substanța poluantă provine de la acoperiri metalice.
  • 30 ianuarie 2020 – zona Sebeș, factor de mediu afectat aer, substanța poluantă provine de la praf de lemn
  • 12 aprilie 2020 – zona Sebeș, factor de mediu afectat aer, substanța poluantă provine din fumul rezultat de la arderea benzilor transportoare.

Depășirea valorilor limită pentru sănătatea umană la 24 h, înregistrate în anii 2019 și 2020:

  • anul 2019 (47 de depășiri): 6 zile în ianuarie, 6 zile în februarie, 6 zile în martie, 2 zile în aprilie, 1 zi în septembrie, 7 zile în octombrie, 6 zile în noiembrie și 13 zile în decembrie.
  • anul 2020 (38 de depășiri ale VL 24 h): 14 zile în ianuarie, 6 zile în februarie, 6 zile în martie, 2 zile în aprilie, 5 zile în octombrie, 2 zile în noiembrie și 3 zile în decembrie.

Valori ridicate ale nivelului maxim zilnic se evidențiază în:

  • Zona adiacentă parcului Arini, la SE de acesta – populație expusă de cca. 500 persoane, cca. 0,015 kmp
  • Zona centru – SV în apropierea intersecției Bulevardul L. Blaga cu str. D. Pavel – populație expusă de cca. 1.000 persoane, cca. 0,515 kmp
  • Zone centru – NV în apropierea Spitalului de Fizioterapie și a intersecției str. Călărași cu str. Mărășești – populație expusă de peste 1.000 persoane, cu pondere mare de persoane
    vulnerabile, cca. 0,030 kmp
  • Zona Sud a localității Lancrăm – populație expusă de cca. 300 persoane, cca. 0,089 km2

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate