Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Școli și grădinițe înființate și desființate în Alba, în noul an școlar. Informații oficiale de la IȘJ


Publicat

Șefa Inspectoratului Școlar Alba, Marcela Dărămuș, a convocat joi o conferință de presă pentru a răspunde unor declarații făcute de către deputatul de Alba Florin Roman, care a spus că mai multe școli din Alba se vor închide sau vor fi comasate și că în acest fel vor fi afectați sute de elevi. Aceasta a negat situația prezentată de Roman și a spus că instituția respectă legea. Potrivit inspectorului șef, în momentul de față sunt două grădinițe și patru școli gimnaziale pentru care UAT-urile au cerut desființarea. În același timp există și o grădiniță și două școli propuse spre a fi înființate. 

De asemenea mai există în jur de 40 de unități de învățământ (școli și grădinițe) care nu au plan de școlarizare, nu au elevi înscriși, și ar putea fi desființate dacă timp de trei ani nu se modifică situația.

”Punctual aș vrea să fac niște precizări. Informațiile făcute publice de acest domn nu sunt conforme cu realitatea. Nu se pune problema desființării unor școli din județul Alba în mod NELEGAL și nu vor fi concediate cadre didactice . Nu i s-a cerut niciunui director să închidă școala sau să concedieze cadrele didactice titulare, personal didactic auxiliar și nedidactic. Deși vorbim de un proiect al planului de școlarizare, care poate suferi modificări până la începutul anului școlar 2018 – 2019, nu vor fi afectate cadre didactice titulare, personal didactic auxiliar și nedidactic. În cadrul ședinței cu managerii școlari s-a discutat doar respectarea Legii educației naționale, promovată în anul 2011 și care impune un număr minim de elevi într-o clasă, pentru ca aceasta să poată funcționa și un cost standard per elev în care unitățile școlare trebuie să se încadreze. S-a pus în vedere doar eficientizarea cheltuirii banului public, prin stoparea risipei și a unor cheltuieli care nu se justifică în primul rând din punct de vedere didactic. Nimeni nu poate desființa o școală dacă aceasta se încadrează în cerințele legii. Doar lipsa elevilor poate atrage după sine închiderea unei unități școlare.” a spus Marcela Dărămuș.

În legătură cu declarațiile lui Florin Roman, șefa ISJ a vorbit despre ”vulgaritatea limbajului” care pe ea nu o reprezintă. Totoată, Marcela Dărămuș a spus că nu permite ca situația să fie folosită politic.

 

Conferința de presă a fost anunţată cu tematica “Rețeaua Școlară a județului Alba, an școlar 2018-2019”.

Potrivit situaţiei prezentate, sunt două grădiniţe şi trei şcoli propuse de primării din judeţ pentru desfiinţare, pentru că nu au avut plan de şcolarizare, adică erau doi-trei copii arondaţi unităţilor respective.

Inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş a precizat că dacă numărul elevilor înscrişi va creşte, până în septembrie se va modifica planul de şcolarizare. Potrivit acesteia, nu sunt cazuri de comasări și nici profesori titulari care să își piardă postul.

Grădiniţe care nu au avut pln de şcolarizare şi propuse de UAT-uri spre desfiinţare:

– Grădiniţa cu Program Normal Ocoale, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Gârda de Sus

– Grădiniţa cu Program Normal Laz, unitate arodnată Şcolii Gimnaziale Săsciori

Şcoli primare care nu au avut plan de şcolarizare şi propuse de UAT-uri spre desfiinţare

– Şcoala primară Fericet, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Horea

– Şcoala primară Valea Morii, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Vidra

– Şcoala primară Almaş 2, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Almaşu Mare

– Şcoala primară Almaşul de Mijloc, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Almaşu Mare

Unităţi de învăţământ propuse de UAT-uri spre înfiinţare pentru anul şcolar 2018-2019 şi aprobate în CA al IŞJ Alba:

– Grădiniţa cu Program Normal Gheţar – unitate arondată Şcolii Gimnaziale Gârda de Sus

– Şcoala Gimnazială Draşov – unitate transformată din cea arondată a Şcolii Gimnaziale Şpring, în unitate cu personalitate juridică

– Şcoala Postliceală Sanitară Medfarm Speranţa Cugir – unitate de învăţământ particulară.

Potrivit IŞJ Alba, unităţile de învăţământ fără plan de şcolarizare în anul şcolar 2018-2019 sunt cele care nu îndeplinesc prevederile art 63 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, prevederile Metodologiei de fundamentare a cifrei de şcolarizare nr. 5472/2017, respectiv:

“(1) În învăţământul preuniversitar, formaţiunile de studio cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a). educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9

b). Învăţământul preşcolar: grupa cuprinde în medie 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20

c). învăţământul primar: clasa care cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25”

(extras art. 63 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011)

De asemenea există 43 de unități care nu au aprobat planul de școlarizare, 38 de grădinițe care vor funcționa cu număr redus de copii și 38 de școli gimnaziale în aceeași situație, deci cu un număr mai mic de elevi.

„Avem pentru anul școlar următor, propuse, două grădinițe, patru școli primare, propuse spre desfințare de către Unitățile Administrativ Teritoriale, și trei propuse spre înființare. Cauza pentru ceea ce se întâmplă este depopularizarea satelor din județul Alba, scăderea populației, a familiilor tinere și acest lucru se reflectă și în numărul de elevi care sunt înscriși sau se vor înscrie în unitățile de învățământ. Unitățile de învățământ care nu au plan de școlarizare sunt în fază de proiect. Dacă până la începutul sau sfârșitul anului școlar 2018-2019 nu numărul elevilor se modifică, ele pot sa aibă plan de școlarizare. Dacă trei ani nu ai plan de școlarizare, ar putea fi desființate.

Vezi și:

RĂZBOI: Florin Roman acuză IȘJ Alba că forțează închiderea unor școli și grădinițe. Replică dură de la PSD

 Cutremur în învățământul din Alba. Studiu de caz: desființarea școlii de la Beța, Lopadea NouăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. alina

    duminică, 04.02.2018 at 14:48

    Va rog sa-i transmiteti doamnei inspector scolar general ca se spune punem lacăt pe scoli si nu „lăcat”. In aceasta conferinta de doua ori a spus ” in anul scolar acesta”. Doamna, sunteti totusi inspector scolar judetean(general)…

  2. Marinela

    sâmbătă, 24.02.2018 at 10:37

    „Dacă până la începutul sau sfârșitul anului școlar 2018-2019 nu numărul elevilor se modifică, ele pot sa aibă plan de școlarizare”-ce-i asta ?Delir !!!Ce sa mai spunem de „depopularizare”???JALNIC!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU: Voicu Paul, candidatul PNL pentru Primăria Alba Iulia, la Testul de Sinceriate. Despre trecut, prezent și viitor

Publicat

Actualul viceprimar cu atribuții de primar și candidatul PNL Alba pentru funcția de primar al Municipiului Alba Iulia, Voicu Paul, a fost prezent la Testul de Sinceritate. 

În talk show-ul politic moderat de Dan Lungu, Voicu Paul a vorbit despre ce l-a motivat să intre în cursa pentru Primăria Alba Iulia, ce îl recomandă pentru funcția de primar al Municipiului, proiecte în implementare, dar și planuri de viitor pentru oraș. 

”În toți acești ani pe care i-am petrecut în Primăria Alba Iulia, pentru că nu am fost în altă parte am participat la toate proiectele care au fost scrise în acest oraș. Am colaborat cu o întreagă echipă de experți, de proiectanți, de executanți, funcționari publici, primari, viceprimari și pot spune că peste ani în Primărie au rămas cei mai buni oameni”, a declarat Voicu Paul în cadrul emisiunii.

De asemenea, Voicu Paul a mai vorbit despre proiectele care trebuie continuate în oraș pentru albaiulieni, dar și despre modul în care se poate îmbunătăți interacțiunea dintre autorități și cetățeni.

Mai mult de atât, candidatul PNL pentru funcția de primar al Municipiului a vorbit și despre una dintre problemele cu care se confruntă orașul: parcările.

Voicu Paul a prezentat ce proiecte derulează Primăria Alba Iulia în acest moment pentru amenajarea de parcări auto, dar și planurile de viitor în acest sens.

Vedeți răspunsurile date de Voicu Paul la fiecare întrebare în parte, în emisiunea ”Testul de sinceritate” pe Alba24.ro, moderată de Dan Lungu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Problemă de securitate pentru cardurile VISA contacless. Ce vulnerabilitate conțin

Publicat

card

Conform cercetătorilor în domeniul securității cibernetice de la ETH Zurich, cardurile contactless VISA (inclusiv VISA Credit, Visa Debit, Visa Electron și V Pay Cards) conțin o vulnerabilitate.

Aceasta permite atacatorilor să efectueze tranzacții mari prin intermediul cardurilor pierdute sau furate, fără a cunoaște PIN-ul acestora. 

De asemenea, atacatorii pot realiza tranzacții offline neautentice la PoS.

Vulnerabilitatea este exploatată prin intermediul unui atac tip „man-in-the-middle”, fiind utilizată o aplicație pentru Android ce transmite terminalului informația că verificarea prin PIN nu este necesară, întrucât aceasta a fost efectuată pe dispozitivul clientului.

Informația a fost făcută publică și de către Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibertentică – CERT – RO, care citează Hackernews.com

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări de reparații pe drumurile comunale și sătești din Bistra. Licitație de 1,9 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

Primăria comunei Bistra a lansat marți, 22 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reparații străzi, drumuri comunale și sătești. 

Valoarea estimată a lucrărilor este cuprinsă între 1.600.000 ș1.900.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, având în vedere starea precară a străzilor şi drumurilor din comuna Bistra datorate degradărilor evolutive sub acţiunea factorilor climaterici şi mecanici, este necesară executarea lucrărilor de întreţinere specifice acestor tipuri de drumuri, în vederea aducerii acestora la o stare normală de exploatare şi care să asigure siguranţa şi confortul circulaţiei.

Pentru aceasta sunt necesare achiziţionarea a diverse tipuri de piatră – concasată, de construcţie, de carieră, nisip, balast, beton, etc. (livrarea + transportul) şi prestarea de servicii cu utilaje specifice reparaţiilor şi întreţinerii drumurilor (autobasculantă, autogreder, compactor, buldozer, etc.) lucrări reparații străzi asfaltate.

Durata contractului este de 36 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Mesajul ministrului Nelu Tătaru, la Alba Iulia, pentru cei care protestează împotriva purtării măștilor în școli și licee

Publicat

Prezent marți, la Alba Iulia unde a viziat Spitalul Județean de Urgență Alba, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat de reporteri cum comentează protestele din ultimele zile împotriva purtării măștilor de copii în școli.

Acesta a pus accentul pe prevenție și că masca este cea mai sigură metodă de precauție în spații închise în lupta cu pandemia de coronavirus.

De asemenea, la poarta spitalului au fost prezente și câteva persoane care săptămâna trecută au protestat la Alba Iulia, în fața Prefecturii Alba, împotriva purtatului de măști în școli. Aceștia ar fi vrut să vorbească cu Nelu Tătaru despre acest subiect însă nu au avut ocazia.

”Tot ce înseamna studii, tot ce înseamnă recomandări, tot ce înseamnă evaluări, în această pandemie ne-au arătat că cea mai sigură metodă de precauție este portul măștii. Celelalte sunt complementare.

Unde nu putem respecta și dinstanțarea (n.r. în interiorul claselor de curs) portul măștii rămâne obligatorie. Suntem în spațiu închis, în spațiul de clasă, sunt reguli pe care mă gândesc părinții sau bunicii lor le-au indicat și trebuie să le respecte.(…)

Vrem să avem grijă de ei, vrem să avem grijă de cei de acasă, vrem să terminăm odată cu pandemia asta, trebuie să respectăm regulile”, a declarat Nelu Tătaru la Alba Iulia.

Reamintim că un grup de părinți au protestat în ultimele zile la Alba Iulia, dar și în țară împotriva purtării măștilor în unitățile de învățământ.

VEZI ȘI: VIDEO: Acțiune împotriva purtării măștilor la școală, organizată de un grup de părinți din Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate