Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Școli și grădinițe înființate și desființate în Alba, în noul an școlar. Informații oficiale de la IȘJ

Publicat

Șefa Inspectoratului Școlar Alba, Marcela Dărămuș, a convocat joi o conferință de presă pentru a răspunde unor declarații făcute de către deputatul de Alba Florin Roman, care a spus că mai multe școli din Alba se vor închide sau vor fi comasate și că în acest fel vor fi afectați sute de elevi. Aceasta a negat situația prezentată de Roman și a spus că instituția respectă legea. Potrivit inspectorului șef, în momentul de față sunt două grădinițe și patru școli gimnaziale pentru care UAT-urile au cerut desființarea. În același timp există și o grădiniță și două școli propuse spre a fi înființate. 

De asemenea mai există în jur de 40 de unități de învățământ (școli și grădinițe) care nu au plan de școlarizare, nu au elevi înscriși, și ar putea fi desființate dacă timp de trei ani nu se modifică situația.

”Punctual aș vrea să fac niște precizări. Informațiile făcute publice de acest domn nu sunt conforme cu realitatea. Nu se pune problema desființării unor școli din județul Alba în mod NELEGAL și nu vor fi concediate cadre didactice . Nu i s-a cerut niciunui director să închidă școala sau să concedieze cadrele didactice titulare, personal didactic auxiliar și nedidactic. Deși vorbim de un proiect al planului de școlarizare, care poate suferi modificări până la începutul anului școlar 2018 – 2019, nu vor fi afectate cadre didactice titulare, personal didactic auxiliar și nedidactic. În cadrul ședinței cu managerii școlari s-a discutat doar respectarea Legii educației naționale, promovată în anul 2011 și care impune un număr minim de elevi într-o clasă, pentru ca aceasta să poată funcționa și un cost standard per elev în care unitățile școlare trebuie să se încadreze. S-a pus în vedere doar eficientizarea cheltuirii banului public, prin stoparea risipei și a unor cheltuieli care nu se justifică în primul rând din punct de vedere didactic. Nimeni nu poate desființa o școală dacă aceasta se încadrează în cerințele legii. Doar lipsa elevilor poate atrage după sine închiderea unei unități școlare.” a spus Marcela Dărămuș.

În legătură cu declarațiile lui Florin Roman, șefa ISJ a vorbit despre ”vulgaritatea limbajului” care pe ea nu o reprezintă. Totoată, Marcela Dărămuș a spus că nu permite ca situația să fie folosită politic.

 

Conferința de presă a fost anunţată cu tematica “Rețeaua Școlară a județului Alba, an școlar 2018-2019”.

Potrivit situaţiei prezentate, sunt două grădiniţe şi trei şcoli propuse de primării din judeţ pentru desfiinţare, pentru că nu au avut plan de şcolarizare, adică erau doi-trei copii arondaţi unităţilor respective.

Inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş a precizat că dacă numărul elevilor înscrişi va creşte, până în septembrie se va modifica planul de şcolarizare. Potrivit acesteia, nu sunt cazuri de comasări și nici profesori titulari care să își piardă postul.

Grădiniţe care nu au avut pln de şcolarizare şi propuse de UAT-uri spre desfiinţare:

– Grădiniţa cu Program Normal Ocoale, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Gârda de Sus

– Grădiniţa cu Program Normal Laz, unitate arodnată Şcolii Gimnaziale Săsciori

Şcoli primare care nu au avut plan de şcolarizare şi propuse de UAT-uri spre desfiinţare

– Şcoala primară Fericet, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Horea

– Şcoala primară Valea Morii, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Vidra

– Şcoala primară Almaş 2, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Almaşu Mare

– Şcoala primară Almaşul de Mijloc, unitate arondată Şcolii Gimnaziale Almaşu Mare

Unităţi de învăţământ propuse de UAT-uri spre înfiinţare pentru anul şcolar 2018-2019 şi aprobate în CA al IŞJ Alba:

– Grădiniţa cu Program Normal Gheţar – unitate arondată Şcolii Gimnaziale Gârda de Sus

– Şcoala Gimnazială Draşov – unitate transformată din cea arondată a Şcolii Gimnaziale Şpring, în unitate cu personalitate juridică

– Şcoala Postliceală Sanitară Medfarm Speranţa Cugir – unitate de învăţământ particulară.

Potrivit IŞJ Alba, unităţile de învăţământ fără plan de şcolarizare în anul şcolar 2018-2019 sunt cele care nu îndeplinesc prevederile art 63 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, prevederile Metodologiei de fundamentare a cifrei de şcolarizare nr. 5472/2017, respectiv:

“(1) În învăţământul preuniversitar, formaţiunile de studio cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a). educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9

b). Învăţământul preşcolar: grupa cuprinde în medie 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20

c). învăţământul primar: clasa care cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25”

(extras art. 63 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011)

De asemenea există 43 de unități care nu au aprobat planul de școlarizare, 38 de grădinițe care vor funcționa cu număr redus de copii și 38 de școli gimnaziale în aceeași situație, deci cu un număr mai mic de elevi.

„Avem pentru anul școlar următor, propuse, două grădinițe, patru școli primare, propuse spre desfințare de către Unitățile Administrativ Teritoriale, și trei propuse spre înființare. Cauza pentru ceea ce se întâmplă este depopularizarea satelor din județul Alba, scăderea populației, a familiilor tinere și acest lucru se reflectă și în numărul de elevi care sunt înscriși sau se vor înscrie în unitățile de învățământ. Unitățile de învățământ care nu au plan de școlarizare sunt în fază de proiect. Dacă până la începutul sau sfârșitul anului școlar 2018-2019 nu numărul elevilor se modifică, ele pot sa aibă plan de școlarizare. Dacă trei ani nu ai plan de școlarizare, ar putea fi desființate.

YouTube video

Vezi și:

RĂZBOI: Florin Roman acuză IȘJ Alba că forțează închiderea unor școli și grădinițe. Replică dură de la PSD

 Cutremur în învățământul din Alba. Studiu de caz: desființarea școlii de la Beța, Lopadea Nouă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. alina

    duminică, 04.02.2018 at 14:48

    Va rog sa-i transmiteti doamnei inspector scolar general ca se spune punem lacăt pe scoli si nu „lăcat”. In aceasta conferinta de doua ori a spus ” in anul scolar acesta”. Doamna, sunteti totusi inspector scolar judetean(general)…

  2. Marinela

    sâmbătă, 24.02.2018 at 10:37

    „Dacă până la începutul sau sfârșitul anului școlar 2018-2019 nu numărul elevilor se modifică, ele pot sa aibă plan de școlarizare”-ce-i asta ?Delir !!!Ce sa mai spunem de „depopularizare”???JALNIC!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax