Connect with us
Advertisement

Educație

Cutremur în învățământul din Alba. Studiu de caz: desființarea școlii de la Beța, Lopadea Nouă

Publicat

Trecerea salarizării cadrelor didactice de la primării, la inspectoratele școlare, aruncă în aer situația multor instituții de învățământ din Alba. Se apre că numărul unităților care își vor permite să își păstreze toți profesorii în anul școlar următor, poate fi numărat pe degetele de la o singură mână.

Vezi și ÎNSCRIERI în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018 – 2019. CALENDAR şi metodologie, publicate de MEN

Pentru a înțelege ce se întâmplă, în condițiile declarațiilor contradictorii provenind pe de o parte de la deputatul de Alba, Florin Roman și dinspre Inspectoratul Școlar Județean Alba și PSD, de cealaltă parte, vă prezentăm ca exemplu cazul școlii din Beța, unde de anul școlar viitor se desființează învățământul primar.

În urmă cu câteva zile, directorul școlii din Beța, Ildiko Lorincs, a anunțat primăria comunei Lopadea Nouă, de care aparține satul, că ”deoarece s-a depășit cu 50% bugetul alocat pentru cheltuielile de personal, rezultând din costul standard/elev”, consiliul de administrație al școlii a luat o serie de măsuri pentru a se încadra în bugetul alocat.

Astfel, la școlile din comună s-au redus 3,16 norme față de anul școlar curent. Este vorba despre școlile din Beța, Lopadea Nouă și Ciuguzel. Rezultatul este acela că la școala din Ciuguzel va rămâne un singur post de învățător, iar învățământul primar la școala din Beța se DESFIINȚEAZĂ, elevii urmând să fie transferați la școala din Lopadea.

Directorul Ildiko Lorincz a motivat că în Ciuguzel vor fi în anul școlar 2018-2019, doar 20 de elevi și nu se justifică doi învățători. Aparent este corect, dar… asta înseamnă că un învățător va desfășura orele simultan cu toți elevii de la ciclul primar, iar acest lucru nu sună deloc bine în anul 2018.

În mod ciudat, desființarea școlii primare de la Beța este motivată prin ”creșterea eficienței și a calității învățământului” și prin ”evoluția demografică” a satului. Doar că și la școala unde vor fi mutați copii, aceștia vor învăța tot în sistem ”simultan”: clasa zero și clasa întâi împreună, clasa a doua normal, iar clasele a treia și a patra, vor face, de asemenea, ore împreună, cu același învățător, în același timp.

Efect al majorării din pix a salariilor

Problemele au apărut atunci când Guvernul a decis trecerea salarizării cadrelor didactice de la primării, la inspectoratele școlare și schimbarea modului în care se alocă banii, în funcție de elevi.

Ordonanța de Urgență nr. 90 din 6 decembrie 2017 precizează că din 2018, numărul maxim de posturi care se finanțează pentru instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, trebuie să fie limitat la posibilitățile bugetului. Adică, toate salariile trebuie să poată fi acoperite prin proiecția bugetară.

Practic, salariile cadrelor didactice au crescut artificial, fără ca sistemul să își permită acest lucru. La acest nivel de finanțare al învățământului, banii nu ajung pentru plata salariilor. Același lucru se va întâmpla și în alte situații, în instituțiile publice.

În aceste condiții, directorii școlilor nu prea au ce face, sunt puși în situația să reducă posturile. Nici primarii nu pot interveni, chiar dacă consideră că un sat fără școală, este mort.

Fără studii de impact

Guvernul nu a făcut nici un studiu de impact cu privire la ce se va întâmpla în viitor. De exemplu: suprapopularea claselor, elevi mult mai slab pregătiți prin învățământul simultan sau profesori concediați sau puși pe drumuri între mai multe sate, pentru a-și întregi normele de catedră. De asemenea, prin această măsură stric contabilă, nu s-a luat în calcul falia majoră care se va crea în scurt timp între învățământul din mediul rural și cel de la oraș.

Ce se va întâmpla

Deși ISJ Alba nu dorește să comunice situația exactă la nivelul județului, însă situația este foarte gravă, dacă ținem cont de numărul mare de reacții primite in partea unor profesori și părinți. Sunt foarte multe școli în această situație, însă nu avem informații complete. O solicitare a fost transmisă către instituție, de către Alba24, dar deocamdată nu am primit nici un răspuns.

Deputatul de Alba, Florin Roman, a vorbit despre comasarea unor școli și desființarea altora, despre trecerea la învățământ simultan și a atacat-o dur pe șefa IȘJ, Marcela Dărămuș, despre care a spus că face presiuni ca directorii să ceară singuri închiderea școlilor și reducerea normelor didactice.

Acuzațiilor lui Roman, le-a răspuns PSD, nu inspectoratul, printr-un atac la fel de dur, dar care nu neagă afirmațiile deputatului. De altfel, comunicatul nu lămurește nimic.

Efectul pentru profesori, elevi și părinți

Profesorii vor trece prin noi umilințe și frustrări, cu dosarele în brațe pe holurile inspectoratului. Pe de altă parte, eficiența actului de învățământ într-o clasă supra-aglomerată, sau în care se predă simultan, nu va fi în nici un caz mai mare. La capătul lanțului, părinții vor fi și mai nemulțumiți de modul în care vor fi pregătiți copiii lor.

Foto: arhivă

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ionel

    miercuri, 24.01.2018 at 23:09

    Cum să plictisești un copil 6 ore pe zi? Adu-l in învățământul preuniversitar din Romania!

    Cum să necăjești un profesor sau un director? Adu-i aminte de ISJ!

    Săracu’ sistem… e de pe vremea lu’ Cuza. Comuniștii și PSD-iștii l-au stricat mai rău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement