Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cutremur în învățământul din Alba. Studiu de caz: desființarea școlii de la Beța, Lopadea Nouă


Publicat

Trecerea salarizării cadrelor didactice de la primării, la inspectoratele școlare, aruncă în aer situația multor instituții de învățământ din Alba. Se apre că numărul unităților care își vor permite să își păstreze toți profesorii în anul școlar următor, poate fi numărat pe degetele de la o singură mână.

Vezi și ÎNSCRIERI în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018 – 2019. CALENDAR şi metodologie, publicate de MEN

Pentru a înțelege ce se întâmplă, în condițiile declarațiilor contradictorii provenind pe de o parte de la deputatul de Alba, Florin Roman și dinspre Inspectoratul Școlar Județean Alba și PSD, de cealaltă parte, vă prezentăm ca exemplu cazul școlii din Beța, unde de anul școlar viitor se desființează învățământul primar.

În urmă cu câteva zile, directorul școlii din Beța, Ildiko Lorincs, a anunțat primăria comunei Lopadea Nouă, de care aparține satul, că ”deoarece s-a depășit cu 50% bugetul alocat pentru cheltuielile de personal, rezultând din costul standard/elev”, consiliul de administrație al școlii a luat o serie de măsuri pentru a se încadra în bugetul alocat.

Astfel, la școlile din comună s-au redus 3,16 norme față de anul școlar curent. Este vorba despre școlile din Beța, Lopadea Nouă și Ciuguzel. Rezultatul este acela că la școala din Ciuguzel va rămâne un singur post de învățător, iar învățământul primar la școala din Beța se DESFIINȚEAZĂ, elevii urmând să fie transferați la școala din Lopadea.

Directorul Ildiko Lorincz a motivat că în Ciuguzel vor fi în anul școlar 2018-2019, doar 20 de elevi și nu se justifică doi învățători. Aparent este corect, dar… asta înseamnă că un învățător va desfășura orele simultan cu toți elevii de la ciclul primar, iar acest lucru nu sună deloc bine în anul 2018.

În mod ciudat, desființarea școlii primare de la Beța este motivată prin ”creșterea eficienței și a calității învățământului” și prin ”evoluția demografică” a satului. Doar că și la școala unde vor fi mutați copii, aceștia vor învăța tot în sistem ”simultan”: clasa zero și clasa întâi împreună, clasa a doua normal, iar clasele a treia și a patra, vor face, de asemenea, ore împreună, cu același învățător, în același timp.

Efect al majorării din pix a salariilor

Problemele au apărut atunci când Guvernul a decis trecerea salarizării cadrelor didactice de la primării, la inspectoratele școlare și schimbarea modului în care se alocă banii, în funcție de elevi.

Ordonanța de Urgență nr. 90 din 6 decembrie 2017 precizează că din 2018, numărul maxim de posturi care se finanțează pentru instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, trebuie să fie limitat la posibilitățile bugetului. Adică, toate salariile trebuie să poată fi acoperite prin proiecția bugetară.

Practic, salariile cadrelor didactice au crescut artificial, fără ca sistemul să își permită acest lucru. La acest nivel de finanțare al învățământului, banii nu ajung pentru plata salariilor. Același lucru se va întâmpla și în alte situații, în instituțiile publice.

În aceste condiții, directorii școlilor nu prea au ce face, sunt puși în situația să reducă posturile. Nici primarii nu pot interveni, chiar dacă consideră că un sat fără școală, este mort.

Fără studii de impact

Guvernul nu a făcut nici un studiu de impact cu privire la ce se va întâmpla în viitor. De exemplu: suprapopularea claselor, elevi mult mai slab pregătiți prin învățământul simultan sau profesori concediați sau puși pe drumuri între mai multe sate, pentru a-și întregi normele de catedră. De asemenea, prin această măsură stric contabilă, nu s-a luat în calcul falia majoră care se va crea în scurt timp între învățământul din mediul rural și cel de la oraș.

Ce se va întâmpla

Deși ISJ Alba nu dorește să comunice situația exactă la nivelul județului, însă situația este foarte gravă, dacă ținem cont de numărul mare de reacții primite in partea unor profesori și părinți. Sunt foarte multe școli în această situație, însă nu avem informații complete. O solicitare a fost transmisă către instituție, de către Alba24, dar deocamdată nu am primit nici un răspuns.

Deputatul de Alba, Florin Roman, a vorbit despre comasarea unor școli și desființarea altora, despre trecerea la învățământ simultan și a atacat-o dur pe șefa IȘJ, Marcela Dărămuș, despre care a spus că face presiuni ca directorii să ceară singuri închiderea școlilor și reducerea normelor didactice.

Acuzațiilor lui Roman, le-a răspuns PSD, nu inspectoratul, printr-un atac la fel de dur, dar care nu neagă afirmațiile deputatului. De altfel, comunicatul nu lămurește nimic.

Efectul pentru profesori, elevi și părinți

Profesorii vor trece prin noi umilințe și frustrări, cu dosarele în brațe pe holurile inspectoratului. Pe de altă parte, eficiența actului de învățământ într-o clasă supra-aglomerată, sau în care se predă simultan, nu va fi în nici un caz mai mare. La capătul lanțului, părinții vor fi și mai nemulțumiți de modul în care vor fi pregătiți copiii lor.

Foto: arhivă

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Ionel

  miercuri, 24.01.2018 at 23:09

  Cum să plictisești un copil 6 ore pe zi? Adu-l in învățământul preuniversitar din Romania!

  Cum să necăjești un profesor sau un director? Adu-i aminte de ISJ!

  Săracu’ sistem… e de pe vremea lu’ Cuza. Comuniștii și PSD-iștii l-au stricat mai rău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Antreprenorul Raul Ciurtin din Alba, mutare pe piața imobiliară din Cluj. A cumpărat o fabrică de medicamente, pentru teren

Publicat

Omul de afaceri din Alba, Raul Ciurtin, a făcut o nouă mutare pe piața imobiliară. Este vorba despre o investiție la Cluj, respectiv într-o fabrică de medicamente. Hexagon Retail Properties, controlat de acesta împreună cu familia Dobra și Florin Mariș, a cumpărat ultima fabrică GSK din România, pe terenul căreia intenționează să ridice un mall. 

”Va fi o reconversie a fabricii. În principal vom dezvolta acolo un spaţiu pentru retaileri. Vor fi o demolare parţială şi o extindere“, a spus Florin Mariş, CEO Hexagon, pentru ZF.

“Pentru Hexagon, achiziția la finele anului 2021 a imobilului din Cluj-Napoca deținut de Ferrosan, a fost motivată în primul rând de intentia de diversificare a investițiilor prin dezvoltarea în cadrul grupului a componentei de retail.

Avem în vedere asigurarea dezvoltării unui format de retail axat pe oferirea unui mix de servicii și facilități personalizat zonelor rezidențiale care sunt în expansiune în proximitate“, a declarat Florin Mariș, citat de Economica.net.

Construcția fabricii de suplimente a fost finalizată în 2015, iar proprietatea este localizată strategic cu acces la drumul european E81 și autostrada A3 și poate fi folosită în scopuri multiple – livrări last-mile, logistică sau depozitare.

Spatiul constă într-o clădire separată de birouri de 2.000 mp, aproximativ 3.800 mp de depozite formate din camere curate, temperatura controlată și aproximativ 12.800 mp de teren.

Procesul de vânzare a durat putin peste 1 an, iar finalizarea lui a fost marcată în luna decembrie 2021.

De la industria alimentară, la imobiliare

Raul Ciurtin este unul dintre cei mai importanți antreprenori din Alba, care a deținut Albalact. Ulterior, acesta s-a implicat în proiecte imobiliare de anvergură.

Recent, s-a vorbit despre o altă investiție a companiilor controlate de Ciurtin la Cluj: acesta ar fi cumpărat un centru de eve­nimente şi un hotel de cinci stele în care investeşte 10 milioane de euro.

Surse: Ziarul Financiar, Economica.net

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Șofer din Alba Iulia, cercetat de polițiști. A fost prins în timp ce conducea o mașină, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

etilotest

Un șofer din Alba Iulia este cercetat de polițiști după ce a condus un autoturism, fiind sub influența alcoolului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 26 ianuarie 2022, în jurul orei 15:10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 60 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Stejarilor din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bătrânii din căminul de vârstnici din Sebeș, afectați emoțional de pandemia de COVID-19: stări de stres sau mici depresii

Publicat

Pandemia de COVID-19 a afectat în mod diferit categoriile sociale. Una dintre cele mai afectate categorii de persoane sunt bătrânii din căminele pentru vârstnici.

Psihologii căminului pentru bătrâni din Sebeș au observat în 2021, că mare parte dintre bătrânii internați în centru au avut stări de stres accentuat, iar pentru a rezolva aceste probleme, psihologii au făcut sesiuni individuale de consiliere cu beneficiarii. 

De remarcat este faptul că toți vârstnicii din centru, dar și toți angajații au fost vaccinați anti-COVID-19, cu cele trei doze, iar bătrânii au fost vaccinați și antigripal, asta reiese din raportul de activitate al Centrului pentru vârstnici din Sebeș. 

În unitatea subordonată primăriei municipiului Sebeș sunt internați 38 de beneficiari, de care se ocupă 20 de angajați pe compartimente, 13 persoane cu pregătire în îngrijirea beneficiarilor și 8 persoane în compartimentul administrativ.

Cum i-a afectat pandemia de COVID-19 pe vârstnici

Potrivit raportului, din cauza pandemiei și restricțiilor impuse de autorități, beneficiarii au fost izolați în centru în perioada 15 iunie – 13 septembrie. Aceștia au avut voie să iasă în oraș doar de patru ori pe săptămână, însă doar pe teritoriul municipiului.

De asemenea aparținătorii au avut voie să vină în vizite, în spațiu deschis, doar dacă au prezentat un certificat verde.

În interiorul centrului, beneficiarii au parte de o serie de activități recreative, de la zone de petrecere a timpului în natură și până la jocuri de societate.

De asemenea au și o zonă în care pot face sport. Personalul s-a ocupat și de realizarea unor activități zilnice pentru petrecerea timpului în interioriul centrului.

Însă, chiar și cu activități, potrivit raportului, majoritatea beneficiarilor, din cauză izolării și a măsurilor de distanțare fizică, s-au observat stări de stres accentuat la majoritatea vârstinicilor.

Ce au făcut psihologii centrului

Psihologii au lucrat îndividual cu beneficiarii care au suferit din cauza izolării. Aceștia au avut parte de consiliere psihologică, prin tehnici specifice terapiei individuale.

Sesiunile s-au axat pe dialogul cu vârstnicii prin a înțelege mai bine situația actuală și evoluția acesteia. De asemenea psihologii au lucrat și pe partea de înlătura sentimentul vârstnicilor că sunt persoane marginalizate sau izolate și pentru a combate noțiunea de ”asistat” sau persoană instituționalizată”, se mai arată în raportul centrului.

Și dintr-o analiză SWOT rezultă că bătrânii au fost afectați mental de pandemia de COVID. Aceștia au avut un nivel ridicat de stres, din cauza izolării sau imposibilitatea de a-și vizita familia acasă. În unele cazuri s-au observat ușoare depresii, se mai arată în documentul citat.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centură ocolitoare în partea de vest a municipiului Sebeș. Va lega DN 7 de DN 67 C – Transalpina, după localitatea Petrești

Publicat

Primăria Sebeș vrea să construiască un drum de ocolire în partea de vest a municipiului. Șoseaua cu două benzi de circulație va avea o lungime de aproximativ 5,5 kilometri și va lega DN 7 de DN 67C – Transalpina.

Drumul va reprezenta o alternativă de transport pentru cetățenii municipiului, turiști și pentru agenții economici – traficul greu. Se urmărește astfel reducerea efectelor negative ale traficului comercial asupra comunității și mediului urban.

Primăria Sebeș a publicat miercuri, 26 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea documentaţiilor tehnico – economice de proiectare necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii „Drum de ocolire în partea de vest a municipiului Sebeș”.

Este vorba despre studiu de fezabilitate, studii de teren (geotehnic și topografic), alte studii necesare în vederea proiectării şi realizării obiectivului de investiţii, documentaţii tehnice necesare pentru obţinerea avizelor şi acordurilor, precum şi obţinerea avizelor şi acordurilor, în vederea promovării investiţiei, conform prevederilor legale.

Valoarea totală este estimată la 840.336 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, drumul vizează ocolirea zonei locuite din municipiul Sebeș și localitatea componentă Petrești, cu evitarea tranzitării acestora de către traficul greu.

De asemenea, realizarea acestei investiții reprezintă o alternativă de transport pentru cetățenii municipiului, pentru cei aflați în tranzit precum și pentru agenții economici din zonă.

Se dorește astfel asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea unui trafic rutier în condiții de siguranță și confort, practicabil și în condiții atmosferice deosebite (precipitații, îngheț), prin execuția unei părți carosabile adecvate.

De asemenea, prin realizarea proiectului se dorește:

 • realizarea colectării și scurgerii/evacuării corespunzătoare a apelor pluviale, prin rigole
 • realizarea iluminatului public pe tot traseul drumului
 • realizarea acceselor la proprietăți, acolo unde este cazul
 • asigurarea siguranței circulației prin montarea de parapeți de siguranță , prin marcaje care se vor aplica pe suprafața părții carosabile, pe borduri, care va fi coordonat și armonizat cu semnalizarea verticală (indicatoare de circulație de avertizare, de obligativitate, de informare și orientare, adiționale la indicatoare, etc.)

Traseul drumului de ocolire va avea o lungime de aproximativ 5,5 kilometri, cu două benzi de circulație. Acesta se suprapune în mare măsură cu traseele drumurilor de exploatare agricolă existente în zonă. În prezent nu există șanțuri sau rigole pentru colectarea și scurgerea apelor provenite din precipitații, nu există locuri de întâlnire, de încrucișare, respectiv de depășire pentru autovehicule.

Drumul de ocolire în partea de vest a municipiului Sebeș va lega prin partea de vest a municipiului arterele DN 7 cu DN 67C – Transalpina și va prelua traficul de tranzit pe direcția Șugag – Deva și traficul de material lemnos neprelucrat de pe valea Sebeșului spre unitățile industriale din zona de nord a municipiului. 

Șoseaua va asigura astfel circulația rutiere a autovehiculelor ce se deplasează pe direcțiile Deva – Șugag – Novaci (jud. Gorj) și Sibiu – Șugag – Novaci (jud. Gorj).

Drumul ocolitor va facilita accesul către Transalpina, drumul aflat la cea mai mare altitudine din România, cale de legătură între provinciile istorice Transilvania și Oltenia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate