Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 14. Dezastru umanitar la Mariupol: Oamenii topesc zăpadă de sete și sparg magazine de foame

Publicat

Sirenele antiaeriene au sunat la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, informează BBC, în timp ce forţele armate ucrainene reușesc să menţină controlul asupra capitalei Kiev, în ciuda atacurilor din timpul nopţii ale forţelor ruse.

Situația este foarte grea la Mariupol, unde oamenii sparg magazine de foame și topesc zăpada de sete, iar cadavrele zac pe străzi, potrivit BBC și Euronews. 

  • Guvernul Ucrainei a acuzat Rusia că a atacat coridorul umanitar pe care îl promisese securizat la Mariupol.
  • Trupele ucrainene au respins eforturile forțelor ruse de a intra în orașele Harkiv și Mykolayiv.
  • Miercuri, rușii vor înceta focul de la ora 10 a.m., ora Moscovei (07:00 GMT), pentru a da posibilitatea ca locuitorii din Kiev și din alte patru orașe să fie evacuați.

Cum descriu situația de la Mariupol cei de la Medici fără frontiere, puteți vedea aici.

Potrivit Euronews, civilii din orașul-port au rămas fără apă, căldură, sisteme sanitare sau telefoane de câteva zile, Mariupol fiind una dintre cele mai disperate scene ale războiului din Ucraina.

Fără rezervoare de apă, oamenii au colectat apă din pâraie sau din zăpadă care se topește. Soldații raționau marți apă îmbuteliată și o distribuiau femeilor și copiilor.

Oamenii adăpostiți în subsoluri subterane, așteptau cu nerăbdare vești despre eforturile de evacuare, în timp ce se luptau să supraviețuiască într-un oraș în care cadavrele au fost lăsate neadunate pe străzi.

Întreruperea curentului a presupus că au pierdut accesul la internet și acum se bazează pe radiourile lor auto pentru informații.

Luptele continuă

Luptele continuă în diferite zone ale ţării în cea de-a 14-a zi de război. Cea mai recentă actualizare făcută pe Facebook de către Statul Major şi preluată de Guardian vorbeşte despre lupte în nord şi nord-est cu „operaţiuni de luptă” în Poliski şi Volin, lupte în zonele Nizin, Ivanitsia, Trostianeţ şi, de asemenea, în oraşul Cernihiv.

În sud, potrivit armatei ucrainene, operaţiunile continuă pentru securizarea „aeroporturilor şi infrastructurilor esenţiale”. Trupele „în apărarea” Kievului „deţin poziţii ferme”.

Cucerirea Kievului de către forţele armate ruse, care se află la nord de capitala Ucrainei, a eşuat deocamdată, a informat de dimineață Ministerul Britanic al Apărării.

„Forţele ruse nu au reuşit să facă un punct de cotitură semnificativ la nord de Kiev, iar forţele ucrainene par să fi reuşit până acum să doboare avioanele inamice”.

Apărarea antiaeriană ucraineană pare să fi avut un succes considerabil împotriva avioanelor de luptă moderne ale Rusiei, împiedicându-le, deocamdată, să preia controlul aerian.

Ruşii spun că Ucraina ar fi declanşat război în Donbass

Ministerul rus al Apărării susţine că deţine documente care dovedesc intenţia Ucrainei de a lansa o operaţiune militară în Donbass, în martie. „În timpul operaţiunii militare speciale (cum este definită în Rusia invazia Ucrainei), armata rusă a intrat în posesia documentelor clasificate ale comandamentului Gărzii Naţionale Ucrainene”.

Vezi și: Ucraina angajează soldați: se oferă până la 2000 de euro pe zi. Anunț de recrutare pe un site de job-uri pentru industria militară

„Aceste documente dovedesc că regimul de la Kiev pregătea în secret o operaţiune ofensivă în Donbass, în martie 2022”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Potrivit Moscovei, atacul „secret” a fost decis de comandantul Gărzii Naţionale Ucrainene, generalul Mykola Balan, pe 22 ianuarie 2021.

Documentul deţinut de armata rusă era adresat comandanţilor diviziilor teritoriale nord (Kiev), sud (Odesa) şi vest ale Gărzii Naţionale Ucrainene, a precizat Konaşenkov.

Știrile zilei de 9 martie:

Ora 12:30 Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune „finală” a propunerii sale de a pune capăt crizei, iar preşedintele ucrainean Volomir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, potrivit unor surse aflate la curent cu detalii de la întâlnirea din urmă cu trei zile, de la Moscova, dintre premierul israelian Naftali Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin. Informațiile sunt din cotidianul Jerusalem Post din Israel.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au precizat sursele, adăugând că ea este mai proastă decât ce ar fi obţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de invazia rusă, dar că „decalajele dintre cele două părţi nu sunt mari”.

Putin le-a cerut forţelor sale militare să se oprească – şi a fost dat ordinul de aplicare a armistiţiului -, în aşteptarea deciziei lui Zelenski, au mai spus sursele, conform Agerpres.

Ora 12:00 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a spus la CNN că Occidentul nu poate institui o zonă de interdicție aeriană (no-fly zone) deasupra Ucrainei, din cauza riscului că „NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia”.

Ora 10:20 SUA consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane, pentru ca acestea să fie apoi predate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Polonia se oferise să cedeze gratuit MiG-urile sale, cerând la schimb avioane americane cu capabilități similare.

Ora 09:30 Ucraina trebuie să mai reziste 7-10 zile în faţa atacului Rusiei, pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie și astfel să-și vadă poziția slăbită, sunt de părere analiștii vest-europeni.

Ora 7:00 Agenţia de rating Fitch a retrogradat Rusia, anunţând „risc de plată iminent”. Între timp, continuă retragerile din Rusia ale companiilor occidnetale.

Ora 6:00 Străinii care luptă în Ucraina vor primi cetăţenie

Străinii care călătoresc în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei ruseşti vor primi cetăţenia ucraineană, potrivit comentariilor făcute la televiziune de prim-vice-ministrul de interne Evhen Yenin, citat de site-ul de ştiri Ukrinform.

Yenin a declarat într-o intervenţie telefonică: “Dacă astfel de persoane din rândul cetăţenilor străini sunt interesate să obţină cetăţenia ucraineană, legislaţia noastră prevede o astfel de oportunitate”.

Se crede că mii de persoane au călătorit pentru a lupta în Ucraina.

Ora 3:00 Germania se opune transferului de avioane militare spre Ucraina de pe teritoriul său

Germania se opune transferului de avioane de vânătoare spre Ucraina prin tranzitarea teritoriului său, iar Departamentul american al Apărării a părut să respingă o propunere în acest sens formulată de Polonia, argumentând că ar apărea riscuri privind o confruntare militară NATO-Rusia.

Ora 2:40 Bilanţ negru în Sumî

În oraşul Sumî asediat de ruşi, 22 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise în urma bombardamentelor, a declarat Dmitri Jiviţki, şeful administraţiei militare regionale Sumî.

Avioanele ruseşti au bombardat clădiri rezidenţiale din Sumî.

Toţi cei 22 de oameni au fost ucişi de o singură bombă care a distrus complet 6 case şi a distrus alte câteva zeci. Potrivit lui Jivitski, 8 persoane au fost rănite, inclusiv o fetiţă de 5 ani.

Ora 12:00 “Nesustenabilă”. Pentagonul respinge propunerea Poloniei de a-şi transfera avioane de luptă către SUA pentru a fi livrate Ucrainei

Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a-şi transfera avioanele de vânătoare MiG-29 în Statele Unite pentru a fi livrate Ucrainei, considerând-o “nesustenabilă”, a declarat marţi secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Mariupol: oamenii sparg magazine de foame și topesc zăpada de sete

Cadavrele zac pe străzile din Mariupol. Oamenii înfometaţi sparg magazinele în căutare de mâncare şi topesc zăpada pentru apă. Mii de oameni se înghesuie în subsoluri, tremurând la auzul obuzelor ruseşti care lovesc acest oraş-port strategic.

O criză umanitară se desfăşoară în acest oraş de 430.000 de locuitori ce a fost încercuit de trupele ruse, iar ziua de marţi nu a adus nicio uşurare.

O încercare de a evacua civilii şi de a livra alimente, apă şi medicamente atât de necesare printr-un coridor sigur desemnat a eşuat, oficialii ucraineni afirmând că forţele ruseşti au tras asupra convoiului înainte ca acesta să ajungă în oraş.

După aproape două săptămâni de invazie, ruşii au avansat adânc de-a lungul coastei ucrainene în ceea ce ar putea stabili o punte terestră către Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o de la Ucraina în 2014. Mariupol, care se află la Marea Azov, este înconjurat de soldaţi ruşi de câteva zile.

Mariupol, se află într-o “situaţie catastrofală”, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk

Situaţia actuală

Trupele ucrainene au respins eforturile forţelor ruseşti de a intra în oraşul Kharkiv din estul ţării, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

Forţele ruseşti au încercat în repetate rânduri să cucerească capitala regională din sudul ţării, Mykolayiv, în atacuri care au fost respinse de trupele ucrainene, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean

Forţele ruseşti vor înceta să mai tragă miercuri, începând cu ora 10.00, ora Moscovei, pentru a oferi coridoare umanitare pentru ca oamenii să părăsească Kievul şi alte patru oraşe, a anunţat agenţia de presă Tass, care a citat un înalt oficial rus.

În ultimele 24 de ore, 27 de civili au murit la Harkov, a anunţat şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale a oraşului, Serghei Bolvinov.
Biden a recunoscut că interdicţia privind importurile de energie rusească, care beneficiază de sprijin bipartizan, va duce la creşterea preţurilor energiei.

Marea Britanie a declarat că urmăreşte să elimine treptat importurile de petrol rusesc până la sfârşitul anului 2022. UE intenţionează să reducă dependenţa de gazul rusesc în acest an cu două treimi.

McDonald’s, Starbucks şi L’Oreal închid temporar toate punctele de vânzare din Rusia. Coca-Cola şi Pepsi au suspendat vânzările de sucuri în ţară.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat pentru BBC că numărul refugiaţilor care fug de războiul din Ucraina depăşeşte acum două milioane.

  • Polonia a găzduit peste 1,2 milioane de refugiaţi
  • Ungaria – 191.000 de oameni
  • Slovacia – 141.000 de oameni
  • Moldova – 83.000 de oameni
  • România – 82.000 de oameni
  • Rusia – 99 300 de persoane
  • Belarus – 453 de persoane

Sursă: Mediafax, BBC, Hotnews, G4Media, Digi24

Foto: Medusa, twitter, telegram, capturi foto Euronews

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    miercuri, 09.03.2022 at 11:18

    Tanti- ! – ” Redactia Alba24 ” : Mariupol … Cu Apa, Treca-Mearga !! Dar ASTA CU Locuitorii ” Sparg magazinele alimentare ” de ” foame “, ESTE GOGONATA de-a BINELEA, TOVARASI Redactori !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate