Connect with us
Publicitate

Eveniment

LIVE VIDEO: Klaus Iohannis față-n față cu jurnaliști și politologi. În paralel, dezbaterea cu jurnaliști a Vioricăi Dăncilă

Publicat

Candidatul pentru încă un mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis susține în aceste momente, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, din București, o dezbatere alături de mai mulți jurnaliști și politologi.

Evenimentul este organizat Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Evenimentul organizat de președinte a început la 19.02 și a intrat practic peste conferința Vioricăi Dăncilă, care și-a început propria conferință la ora 18,00, deși știa despre dezbaterea organizată de Iohannis la ora 19.00

Invitații – jurnaliști și politologi care îi pun întrebări candidatului PNL se află pe scenă alături de Klaus Iohannis.

Primul jurnalist care i-a pus întrebări lui Iohannis a fost Cristina Șincai de la România TV, urmată de Moise Guran de la Europa FM.

De asemenea, de la TVR 1, prezentă pe scenă este Ramona Avramescu. Decanul SNSPA este și el invitat și îi pune întrebări președintelui în funcție.

Candidatul PNL la prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis, a catalogat marţi demersurile privind mutarea ambasadei din Israel drept ”diletantism” şi a susţinut că memorandumul despre care s-a vorbit a fost de fapt o ”documentaţie de tip studiu”.

„Un centru obscur nu, dar o gândire obscură da. Este gândirea tipic pesedistă. S-au trezit regimul Dragnea-Dăncilă, în speţă Dragnea şi Dăncilă în încercarea de a se profila prin politica externă, dar nu aveau ce căuta.

Preşedintele Camerei nu are atribuţii de politică externă, decât de diplomaţie parlamentară, deci nu avea ce căuta în discuţia pe ambasadă, iar prim-ministrul României nu are aceste atribuţii de a dispune mutarea unei ambasade, conform Constituţiei acest lucru se face de către preşedinte. Eu mi-am exprimat punctul de vedere foarte clar: suntem împreună cu toţi partenerii de părere că aceste lucruri nu se pot face acum fiindcă nu sunt îndeplinite condiţiile, condiţiile care au fost cerute atunci când ambasadele s-au mutat de la Ierusalim la Tel Aviv, care nu au fost la Tel Aviv.

În consecinţă pot să clasific aceste demersuri drept un dilentatism politic de politică externă care ne-a dăunat foarte grav, iar acel memorandum mult discutat, secret, abordări sofisticate au fost folosite în comunicarea publică pentru a da impresia unei anumite legitimităţi.

În realitate, la Externe s-a elaborat o documentaţie de tip studiu care ne-a fost trimisă şi la Administraţia Prezidenţială, după mult timp, când de fapt se terminaseră toate discuţiile, inclusiv afirmaţiile nefericite de la New York, care memorandum propunea să se facă conform legii, (…) adică decide preşedintele şi a decis că rămâne cum am stabilit”, a spus Iohannis, la dezbaterea organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că prin cererile de reexaminare a Legilor Justiţiei sau prin trimiterea acestora la Curtea Constituţională a reuşit să anuleze 70% din măsurile care le-ar fi compromis.

„În afară de faptul că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern, că am coborât în geaca roşie între demonstranţi, am mai făcut lucruri care sunt prevăzute în Constituţie şi cred că le-am făcut destul de bine. Am retrimis Legile Justiţiei în Parlament, am trimis Legile Justiţiei la Curtea Constituţională, am solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneţia şi i-am rugat în ultimele zile pe colegii din departamentul de specialitate să îmi facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile introduse care ar fi compromis Legile Justiţiei, deci 70% din măsurile introduse de PSD în Legile Justiţiei. Sigur, nu sunt perfecte”, a spus preşedintele, în cadrul dezbaterii organizate la BCU.

Iohannis şi-a exprimat convingerea că Legile Justiţiei vor fi corectate, în continuare, în urma alegerilor parlamentare.

„La un moment dat, am ajuns în punctul când au trebuit promulgate, fiindcă mi s-au terminat instrumentele constituţionale, dar lucrurile nu se opresc aici şi voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni şi după alegerile parlamentare, când sunt convins că vom avea de a face cu o altă majoritate, vom corecta ce a mai rămas de reparat din Legile Justiţiei”, a precizat el.

Şeful statului a explicat că a amânat referendumul pe Justiţie până în momentul în care a considerat că acesta va produce efecte maximale. „Am amânat referendumul până în momentul în care am considerat că o convocare a unui referendum produce efecte maximale. Cred că a produs”, a spus el

Cred că aş comunica mai mult, poate partea de comunicare nu a ajuns încă la nivelul aşteptat sau optim. Şi aici, cu siguranţă, împreună cu echipa mea, vom continua cele mai bune abordări.

Eu sunt însă decis să comunic mai mult, mai intens şi atunci şi feedback-ul românilor va fi mai uşor de citit pentru mine”, a spus şeful statului, în cadrul dezbaterii cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile desfăşurată în aula BCU

Dezbaterea Legii recursului compensatoriu trebuie reluată pentru a fi corectate erorile din cuprinsul ei, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul dezbaterii cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, desfăşurată în aula Bibliotecii Centrale Universitare.

„Şi această lege trebuie reluată, trebuie întoarsă şi trebuie corectate erorile care s-au făcut aici. Cu majoritatea de atunci, acest lucru nu a fost posibil”, a susţinut preşedintele.

Întrebat de ce a promulgat legea fără niciun fel de obiecţie, Klaus Iohannis a replicat că pe acest act normativ Curtea Constituţională se pronunţase inclusiv din punct de vedere al oportunităţii.

„Este o situaţie puţin mai specială cu această lege. Această lege a ajuns la Curtea Constituţională, a fost verificată şi a fost găsită constituţională, însă CCR aici a făcut un lucru pe care în alte situaţii nu l-a făcut şi anume s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. Este o abordare neuzuală, că să mă exprim aşa, care practic făcea caducă retrimiterea în Parlament, fiindcă dacă CCR s-a exprimat şi pe constituţionalitate, dar şi pe oportunitate, Parlamentul practic nu mai avea marjă de manevră.

Este explicaţia pentru care, după discuţii foarte aprofundate şi foarte tehnice cu specialiştii din Administraţia Prezidenţială, am ajuns la concluzia că, şi dacă nu ne convine această situaţie, altă soluţie, pe Constituţie, nu este, drept pentru care am promulgat legea”, a explicat el.

Şeful statului s-a referit şi la avertismentele pe care le-a lansat în spaţiul public în ceea ce priveşte efectele acestei legi.

„Am lansat câte şi câte avertismente în întreaga zonă de legi pe Justiţie şi cred că avertismentele mele au fost înţelese de români, pentru că, în final, când am convocat referendumul pe Justiţie, el a fost un succes imens: 6,5 milioane de voturi ‘da’, care înseamnă un ‘da’ pentru o Justiţie dreaptă, modernă, pentru stat de drept şi continuarea luptei anticorupţie”, a spus Iohannis.

În timpul mandatului său, Iohannis spune că a avut câteva realizări care vor influenţa „semnificativ” parcursul României, indicând Pactul pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare şi Summitul de la Sibiu.

„Am avut câteva realizări care vor influenţa semnificativ parcursul României pentru încă ani şi ani. Aş menţiona doar câteva, ca să nu ocup prea mult din spaţiul de dezbatere: acea înţelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Apărarea României ne-a pus în situaţia de partener foarte respectat şi agreat în NATO şi ne permite să oferim românilor o siguranţă în spaţiul geopolitic în care trăim.

Am avut pe urmă, spre sfârşitul mandatului, acel summit european de la Sibiu, în inima României, la care au participat toţi liderii europeni relevanţi, în care am creionat parcursul Uniunii Europene pentru următorul mandat de cinci ani.

Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcţie, aşa l-am gândit, dar, pe parcurs, am ajuns de multe ori să am un mandat, care, de fapt, trebuia să menţină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD-ului”, a spus Iohannis, la dezbaterea organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

El a susţinut că a reuşit să se opună PSD „suficient de mult” pentru a menţine România pe traiectoria europeană, în spaţiul valorilor europene şi transatlantice. „Am reuşit să salvez imaginea României prin politica externă pe care am făcut-o, am reuşit să contracarez efectele toxice în exterior ale unei guvernări pesediste centrate pe acapararea statului.

Timp de 30 de ani, PSD-ul a inhibat dezvoltarea României şi cred că acum, după 30 de ani de tranziţie, lucrurile trebuie să se schimbe fundamental. PSD-ul trebuie înlăturat din decizia statului. Dar, nu oricum, ci în mod democratic”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a adăugat că, de la începutul mandatului, a dorit să facă altfel de politică, dar a întâlnit un PSD „puternic ostil”, care, mai ales după decembrie 2016, a venit cu o abordare care a aruncat România „în haos”, „pentru a salva câţiva penali”.

„PSD a dorit să acapareze şi să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupţie, ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un mod foarte perfid, şi-a înşurubat neamurile, găştile de partid, în toate sistemele publice. M-am opus acestor demersuri (…) folosind instrumentele oferite de Constituţie şi de multe ori, suprinzător pentru ei, am avut succes”, a completat şeful statului.

El a subliniat că votul este „extrem de important” şi reprezintă modul prin care se poate schimba mersul lucrurilor în România.

Klaus Iohannis a reiterat că se bazează în turul al doilea al prezidenţialelor pe votul electoratului PNL, USR PLUS, PMP şi UDMR.

„Nu am niciun război cu electoratul PSD, are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic şi de asta trebuie trimis PSD în Opoziţie să se reformeze. (…) Noi o să avem grijă ca pensiile şi salariile să crească”, a susţinut candidatul PNL.

De asemenea, şeful statului a făcut apel la tineri să meargă la vot. „Votul este vital şi dacă doriţi să participaţi la construcţia României mergeţi pe 24 noiembrie la vot”, a transmis Iohannis.

La eveniment participă consilieri prezidenţiali şi de stat, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, membri ai staff-ului de campanie al candidatului PNL la prezidenţiale, liberali, studenţi.

Klaus Iohannis spune că politica Guvernului social-democrat a fost una axată pe consum, adăugând că, împreună cu actualul Executiv, se va implica pentru a face corecţiile necesare.

„Acum suntem într-o situaţie care trebuie tratată cu foarte multă atenţie şi acest lucru îl vom face. Politica economică a Guvernului care a plecat a fost axată pe consum, o politică care a pus un accent prea mare pe consum. (…)

Aceste lucruri pot fi corectate şi, împreună cu Guvernul PNL, mă voi implica pentru a face corecţiile necesare şi a trece într-o zonă de creştere sustenabilă”, a spus preşedintele, în cadrul dezbaterii cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile desfăşurată în aula BCU

În paralel Viorica Dăncilă, candidatul PSD a organizat o dezbatere. 

Principalele declarații ale candidatului PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă

Indiferent dacă presa te apreciază sau este ostilă, trebuie să ai o abordare echilibrată față de presă. Am tot sperat că vom avea o confruntare care să arate respectul pentru români.

Klaus Iohannis vrea o dezbatere doar în fața celor pe care îi agreează sfidând românii care l-au votat dar și pe cei care nu l-au votat.

Văd teama de dialog, de întrebări, de adevăruri incomode.

Am avut multe jigniri din partea lui Klaus Iohannis, multe atacuri. O confruntare ar arăta cum suntem fiecare dintre noi, cum suntem pregătiți pentru funcția prezidențială, dar mai ales ce am făcut în funcțiile pe care le-am avut.

Cred că avem această responsabilitate față de cetățeni să venim cu un raport și cu propria viziune

Văd un om laș și arogant, care nu poate explica cei cinci ani în care a fost președintele României. Eu îmi fac datoria și voi veni cu un bilanț comparativ.

În domeniul politicii externă, Klaus Iohannis a avut 25 de deplasări externe și 40 de primiri la București. Nu am văzut nimic concret pentru România. S-a întors din SUA cu o șapcă și 3 poze. De la Bruxelles nu am văzut nimic despre Schengen și MCV.

Eu am avut 40 de vizite externe și 100 de primiri la București am căutat ca de fiecare dată să vin cu ceva pentru România.

În timpul guvernării PSD România a avut a doua cea mai mare creștere economică din UE. Salariul minim a crescut, salariile medicilor s-au triplat și astfel am oprit exodul. Salariile profesorilor au crescut cu 80%, au crescut salariile în apărare, ordine publică.

Președintele nu a făcut decât să dezinformeze, s-a opus constant creșterii pensiilor și salariilor.

Am finalizat construcția a peste 100 de grădinițe și creșe. Iohannis și-a blocat postul de profesor și a avut „România educată”, care nu s-a concretizat cu nimic.

Am dotat spitalele cu aparatură modernă.

Singurul lucru pe care l-a făcut Klaus Iohannis în domeniul sănătății a fost să afecteze programul de rezidențiat. A realizat ce știe cel mai bine: să blocheze.

În agricultură am luat foarte multe măsuri pentru agricultorii români, care au avut impactul așteptat în toate zonele țării. Casa agroalimentară Unirea, unde românii pot să-și desfacă produsele. Ce a făcut Klaus Iohannis pentru agricultură? A blocat un ajutor de stat de 130 de milioane pentru fermieri.

În relația cu românii din diaspora. Acum Klaus Iohannis pune foarte mare accent pe votul din diaspora, dar ce a făcut pentru români ca să-i aducă acasă? Românii s-au săturat de lozinci.

Am implementat programul Start-up diaspora, am implementat programul de facilități pentru agricultură, am facilitat votul în diaspora, astfel încât să poată vota trei zile și prin corespondență.

Iohannis nu a avut nici măcar o deplasare pentru românii din diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în țări cu diasporă mare, nu s-a întâlnit cu aceștia și nu a vorbit ce face pentru ca ei să se întoarcă acasă.

Sunt foarte multe lucruri de spus pentru blocajul permanent la adresa Guvernului, despre ură, dezbinare, despre Guvernul meu, parlamentul meu, comisarul meu, despre un președinte dictator, care nu a dat niciun interviu, care i-a privit pe români cu aroganță.

Vedem un președinte cu o abordare extremistă, care nu înțelege că președintele României nu este președintele unui partid politic, este președintele tuturor românilor. Un președinte trebuie să vină în fața romnilor nu să jignească, ci să vină cu soluții și să recapete demnitatea românilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate