Eveniment
LIVE VIDEO: Conferință cu premierul Ilie Bolojan și vicepremierul Dragoș Anastasiu: Cum vor fi reformate companiile de stat

Premierul României alături de vicepremierul Dragoș Anastasiu susțin o conferință de presă marți, 22 iulie 2025.
Tema principală a conferinței de presă este reforma companiilor de stat. Printre principalele declarații făcute la începutul conferinței se numără modul în care companiile de stat trebuie gestionate.
În primul rând Iilie Bolojan a declarat că cel mai important element este transparența companiilor de stat.
”Toate ministerele vor asigura publicare tuturor datelor pentru a ști cine administrează companiile, ce câștiguri au. Nu cred că e o rușine pentru cei care le conduc ca datele să fie publice, ci un lucru de normalitate”, a declarat Ilie Bolojan.
Ce a spus Ilie Bolojan. Cele mai importante declarații
Având în vedere că gestionarea lor are un impact economic foarte important, cum e cea de energie, orice câștig în administrarea acestora e un câștig important pentru țară și pentru buget.
Orice reducere a subvențiilor pe care le acordăm e o economie în plus, orice creștere a calității serviciilor e un serviciu în plus, citat de g4media.ro.
Aceste măsuri vizează câteva aspecte importante ce țin de buna administrare:
Asigurarea transparenței gestionarii companiilor de stat
Toate ministerele vor asigura publicare tuturor datelor pentru a ști cine administrează companiile, ce câștiguri au. Nu cred că e o rușine pentru cei care le conduc ca datele să fie publice, ci un lucru de normalitate.
Managementul companiilor
Va fi rezolvată prin modificări de legislație – reducerea numărului de membri – și plafonarea unor câștiguri.
Abuzând de prevederi legale și fără un control serios, de la valori rezonabile de câștiguri cu care au intrat, s-a ajuns la limitele maxime, ceea ce a creat o nemulțumire atât în opinia publică cât și în administrarea lor propriu-zisă.
Un element foarte important sunt indicatorii de performanță
Aceștia vor fi revizuiți de fiecare minister pentru a se verifica dacă indicatorii care stau la baza actualelor contracte sunt relevanți sau superficiali. În multe locuri nu sunt relevanți.
Sau noii indicatori vor fi acceptați de către cei care conduc companiile, ceea ce înseamnă că sunt oameni de bună credință, sau dacă nu vor accepta indicatorii înseamnă că sunt probleme legate de profesionalismul lor și vom uza de toate prevederile legale pentru a impune acești indicatori de perfomanță.
Tot ce înseamnă modificări de legislație care să întărească AMEPIP trebuie întărit, pentru a avea la finalul verii o agenție operațională.
Dragoș Anastasiu, ce propuneri aduce guvernul Bolojan
Reducerea numărului de membri din CA: la regii autonome de la 3-5 membri maxim 3, la societăți cu sistem unitar maxim 3, companiile mari – de la 5-7 la 3-5. Firmele foarte mari – va trebui să facem terapie individuală.
Reducerea remunerației membrilor – membrii neexecutiv – de până la 3x (de trei ori salariul mediu pe ramură) la 2x, la executivi indemnizația fixă de la 3 maxim, cea variabilă la 2.
Directorii generali – componenta fixă 3 – 6x, propunem 2x.
Plafonarea beneficiilor – nu ne referim la mașină de serviciu, telefon, laptop, ci la plata de cazare, indemnizații concediu, le plafonăm la maxim 10% din remunerația totală fixă.
Pentru funcționarii publici propunem să nu poată să facă parte decât dintr-un singur CA.
Avem termen de prescripție pentru sancțiuni AMEPIP de la 6 luni la un an, mărim termenul de prescripție. Nu se mai șterg greșelile atât de repede, noteaza g4media.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News