Eveniment
LIVE VIDEO: VIGILIA Pascală a Învierii Domnului de la Vatican oficiată de Papa Francisc în bazilica San Pietro
Papa Francisc celebrează sâmbată seara „Vigilia Pascala a Invierii Domnului” în bazilica San Pietro. Papa prezidează în bazilica Sfântul Petru Vigilia pascală din Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, ritul binecuvântării focului și ceremonia luminii desfăsurându-se în antreul bazilicii.
Datorită restricțiilor sanitare impuse de pandemia de Covid-19, în noaptea sfânta a Învierii Domnului, Papa nu mai administrează sacramentul botezului unui număr de adulti, dar se va celebra reînnoirea făgaduințelor de la botezul celor prezenți.
Vezi și LIVE-VIDEO: SLUJBA de ÎNVIERE la Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. VIGILIA Pascală din Sâmbăta Sfântă
În 3 aprilie este Sâmbăta Sfântă după calendarul romano-catolic. În această zi aliturgică, în care nu se celebrează Sf. Liturghie, Biserica rămâne lângă mormântul Domnului, în rugăciune și post, meditând pătimirea și moartea lui, precum și coborârea lui la cei din iad, și așteptând învierea lui.
Vezi și Mesaje de Paște. Urări și felicitări de Învierea Domnului
Biserica se abține de la celebrarea Liturghiei pe parcursul zilei, masa altarului fiind dezgolită până la Vigilia solemnă sau Privegherea nocturnă în așteptarea învierii, când tristețea va face loc bucuriilor pascale, de belșugul cărora se va bucura timp de cincizeci de zile.
Vigilia pascală
Conform unei tradiții foarte vechi, Vigilia pascală din această noapte este ”o priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), astfel încât credincioșii, după îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37), ținând în mâini făcliile aprinse, să fie asemenea unor oameni care așteaptă ca Domnul să se întoarcă pentru ca, atunci când va sosi, să-i afle priveghind și să-i așeze la masa lui.
Privegherea din această noapte, care este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile, să fie unică pentru fiecare biserică.
Întreaga celebrare a Vigiliei pascale trebuie să se desfășoare în timpul nopții, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopții și să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.
Riturile sacre cuprind Ceremonia luminii, cu binecuvântarea focului nou și vestirea solemnă a învierii (Praeconium paschale), Liturgia cuvântului, Liturgia botezului și Liturgia euharistică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News