Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lockdown sever de Crăciun și Anul Nou în Germania. Viața publică încremenește până în 10 ianuarie 2021

Publicat

Toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele vor fi închise în Germania începând cu ziua de miercuri, 16 decembrie, până pe 10 ianuarie, în încercarea de a opri al doilea val al epidemiei de coronavirus, a anunţat duminică cancelarul federal Angela Merkel, subliniind că măsurile instituite până acum „nu au fost suficiente”, informează AFP şi dpa.

Începând din 16 decembrie viaţa publică va încremeni în Germania. Şcolile şi magazinele vor rămâne închise, angajatorii trebuie să permită munca de acasă sau să trimită oamenii în concediu, scrie Deutsche Welle.

Constatând un număr „foarte mare de decese” cauzate de COVID-19 şi o „creştere exponenţială” a contaminărilor, lidera conservatoare a spus că autorităţile germane „sunt constrânse să acţioneze şi acţionează acum”.

Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, „pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul ‘stăm acasă'”.

Pandemia „scapă de sub control”, a avertizat liderul Bavariei, Markus Soder, în tipul unei conferinţe de presă cu Angela Merkel şi cu ministrul de finanţe Olaf Scholz. Este „o catastrofă care ne afectează vieţile mai mult ca orice altă criză în ultimii 50 de ani”, a spus el.

Germanii vor intra practic într-un lockdown parţial ca cel prin care au trecut deja timp de mai multe săptămâni în primăvară, în timpul primului val de COVID-19.

Contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulţi din două gospodării diferite şi să rămâne unele foarte restrânse din 24 până pe 26 decembrie, când întâlnirile nu vor fi posibile decât între membrii foarte apropiaţi ai unei familii.

Cancelara Angela Merkel a declarat că guvernul este silit să ia măsuri suplimentare şi acţionează în consecinţă. Împreună cu premierii landurilor federale a decis înăsprirea regulilor de combatere a pandemiei.

Începând de miercuri comerţul cu amănuntul se închide, excepţie făcând magazinele care vând produse de necesitate zilnică. Prestările de servicii, cum ar fi frizeriile sau saloanele de masaj, care presupun contact fizic cu clienţii, vor rămâne şi ele închise.

Se vor închide şi şcolile care vor asigura învăţământ online. Grădiniţele vor rămâne deschise doar pentru copiii ai căror părinţi nu au posibilitatea de a-i îngriji acasă.

Germanii ce doresc să sărbătorească Revelionul vor trebui de asemenea să-şi reducă numărul de contacte cu şapte zile înainte de reuniunile de familie.

Comercializarea de alcool pe stradă va fi de asemenea interzisă începând de miercuri. Numeroase cafenele şi baruri, închise de la începutul lui noiembrie, au început să vândă în chioşcuri stradale vin fiert, o tradiţie de Crăciun în Germania, dar care a alertat autorităţile germane în ultimele zile.

De la începutul lui noiembrie, toate restaurantele, barurile, muzeele, teatrele şi toate evenimentele sportive sunt închise publicului.

Germanii se pregătiseră de fapt pentru o relaxare a restricţiilor în zilele de Crăciun. Conform noilor decizii, însă, numai în perioada 24-26 decembrie va fi valabilă o oarecare relaxare, în care se vor putea întâlni membrii unei familii care trăiesc în aceeaşi gospodărie, cu alte patru persoane, rude apropiate.

Și în perioada revelionului vor fi iarăşi valabile regulile aspre, fiind interzisă inclusiv comercializarea artificiilor.

Institutul Robert Koch a anunţat şi duminică o creştere substanțială a numărului de noi infectări. În ultimele 24 de ore s-au raportat 20.200 de cazuri noi şi 321 de decese în legătură cu coronavirusul. În total, numărul cazurilor de COVID19 a crescut în Germania la peste 1,3 milioane, iar numărul deceselor la 21.787.

Şi aşa-numita incidenţă pe o perioadă de şapte zile a sărit la 169,1. Această cifră indică numărul de noi infectări la suta de mii de locuitori în interval de o săptămână. Această valoare se îndepărtează tot mai mult de pragul de 50, care este obiectivul guvernului federal şi al celor regionale. Abia sub această limită este posibilă urmărirea, de către autorităţile sanitare, a lanţurilor epidemiologice.

Surse: AGERPRES, rtr, AFP, dpa, ARD, G4Media, dw.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax