Eveniment
Locuri faine din Alba: Cheile Râmețului cu peisaje spectaculoase și Mănăstirea Râmeț

Locuri faine din Alba: Satul Rîmeț reprezintă destinația ideală pentru o evadare în mijlocul naturii, fiind un loc unde munții, liniștea și peisajele spectaculoase se îmbină armonios.
Situat în județul Alba, la doar o oră de Alba Iulia, Rîmețul vă întâmpină cu atracții naturale deosebite, precum Cheile Râmețului, dar și cu locuri de cult pline de istorie și spiritualitate, precum Mănăstirea Râmeț.
Este locul perfect pentru o excursie relaxantă, unde puteți să faceți drumeții sau să explorați zonele mai puțin cunoscute ale județului.
Dacă sunteți în căutarea unei destinații care să ofere atât relaxare, cât și o atmosferă deosebită, Rîmețul este cu siguranță o alegere inspirată.
Cum ajungi în Rîmeț
Pentru a ajunge în Rîmeț, există mai multe opțiuni de transport, iar accesul nu este greu. De la Alba Iulia, distanța până în Rîmeț este de aproximativ 50 km, iar drumul se parcurge în aproximativ o oră cu mașina.
Se poate ajunge pe drumul județean DJ107M, care leagă Alba Iulia de Zlatna, și ulterior urmezi semnele care indică satul Rîmeț. Dacă preferi transportul public, din Alba Iulia există autobuze care fac legătura cu localitățile din apropiere.
Ce poți vizita în Rîmeț
Așezat în inima Munților Apuseni, satul Rîmeț reprezintă o destinație ideală pentru iubitorii de natură și pasionații de drumeții. Dacă sunteți în căutarea unui loc unde să explorezi frumusețea naturii și să te răsfeți cu aerul curat al munților, Rîmețul este alegerea perfectă
Mai jos regăsiți câteva dintre destinațiile turistice ale Rîmețului:
Cheile Rîmețului

Cheile Râmeţului sunt cel mai important obiectiv natural din zona centrală a Trascăului, fiind o rezervație naturală complexă ce se întinde pe 150 de hectare.
Accesul se face din Teiuş, pe un drum județean asfaltat de 18 km până la Mănăstirea Râmeţ. De acolo, mai sunt încă 4 km pe un drum pietruit.
Datorită reliefului, Cheile Râmeţului pot fi parcurse doar traversând apa, în perioada de vară. Pe prima porțiune, sunt instalate bride și cabluri de oțel care permit vizitarea până la faimosul portal al cheilor și până în zona numită „La cuptor”.
Din acest punct încolo, traseul devine mai dificil, iar vizitarea presupune traversarea apei prin cabluri suspendate, iar în unele locuri apa ajunge până la 2 metri adâncime.
Locuri faine din Alba: Mănăstirea Rîmeț
În apropiere, în mijlocul naturii, se află Mănăstirea Râmeţ, un loc plin de spiritualitate. Este unul dintre cele mai vechi așezăminte ortodoxe din Transilvania, construită înainte de 1377.
Mănăstirea este un monument arhitectural unic și are două intrări în altar, respectiv una pentru ușile împărătești și cealaltă pentru ușile diaconești.
Așezată în Munții Trascăului, pe malul râului Geoagiului, în „Valea Mănăstirii”, biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii” este înconjurată de stânci impunătoare și ascunde multe taine în zidurile sale.
Se știe că al treilea strat de fresce de pe pereții interiori a fost realizat de Mihu de la Crișul Alb, în 1377, care a făcut din această biserică una dintre puținele din România databile în secolul XIII.
În 1982 a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică. Noul lăcaș se remarcă prin detaliile ornamentale, de la capitelurile corintice ale coloanelor, la ușile cu motive neobrâncovenești și fațadele decorate cu brâuri sculptate sub forma unei funii.
Interiorul bisericii este iluminat de o lumină sobră, care pune în valoare pictura sa.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News