Aiud
Lucrări de apărare împotriva viiturilor și inundațiilor pe râul Aiudel, în zona municipiului Aiud. Proiectul, scos la licitație
Municipiul Aiud va beneficia de lucrări de apărare împotriva viiturilor și inundațiilor pe râul Aiudel. Administrația Bazinală de Apă Mureș a scos la licitație servicii de proiectare pentru regularizarea râului și de asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Se propune reprofilarea albiei pe o lungime de 7,2 km și protecții de mal noi pe o lungime 5,8 km.
Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș a lansat joi, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare pentru realizarea obiectivului de investiții „Regularizare râu Aiudel, la Aiud” și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor.
Valoarea totală estimată este de 512.605 de lei, fără TVA.
Proiectul urmărește amenajarea râului Aiudel, în vederea scoaterii de sub efectul inundațiilor a municipiului Aiud. Prin realizarea lucrărilor se va asigura creșterea gradului de siguranță a locuitorilor municipiului Aiud, precum și a obiectivelor social economice din zonă în cazul producerii unor viituri cu debite maxime importante datorate ploilor cu caracter torențial sau mixte (topiri de zăpezi și ploi).
Potrivit studiului de fezabilitate, pe cursul râului Aiudel, în municipiul Aiud au fost executate în etape diferite lucrări de amenajare a albiei constând în lărgirea secțiunii albiei, ziduri de sprijin din beton, protecții de mal cu anrocamente, praguri și căderi din beton cu funcții de derivații, respectiv preluarea unor debite pentru diferite utilități.
De asemnea, viiturile înregistrate în ultimii ani au produs o serie de distrugeri lucrărilor hidrotehnice existente, colmatarea excesivă a albiei precum și depășirea coronamentului lucrărilor și inundarea municipiului.
În urma precipitațiilor abundente din data de 23 iunie 2020 înregistrate pe raza localității Aiud și în bazinul superior al Văii Aiudului, s-au produs creșteri de nivel cu depășiri ale cotei de inundație pe râul Aiud, unde la postul hidrometric Aiud s-a măsurat un nivel de 310 cm, debit 59 mc/s, în data de 23 iunie, la ora 09:00.
Lucrările de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundațiilor au fost afectate în zona podului rutier la drumul național DN 1, la intrarea în municipiul Aiud dinspre Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu și 1 Decembrie. De asemenea, a fost distrus zidul de sprijin pe o porțiune de 150 de metri, valoarea estimată pentru refacere fiind de 2.026.000 lei.
Se propun lucrări ce cuprind:
- reprofilare albie pe lungimea totală de 7,2 km
- protecții de mal noi pe o lungime de 5,82 km
- reabilitarea unor protecții existente pe o lungime de 1,1 km
Etape pentru servicii de proiectare și asistență tehnică:
Etapa I:
- Întocmire studii de teren și expertiză tehnică: Studiu topografic , Studiu Geotehnic, Studiu hidrologic, Expertiza tehnică
Etapa a II-a:
- Documentații necesare precum și obținerea tuturor avizelor/acordurilor cerute prin Certificatul de Urbanism ;
- Documentații necesare în vederea parcurgerii procedurii pentru obținerea actului de reglementare aferent procesului de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM) ;
- Documentaţie tehnică necesară pentru obținerea avizului de gospodărirea apelor; întocmirea studiului în vederea conformării proiectului cu Directiva Cadru Apa sau obtinerea declaratiei privind corpul de apa (analiza SEICA);
- Raport de modelare a riscurilor de inundatii .
Etapa a III-a :
- Documentație pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (P.A.C.), inclusiv obținerea Autorizației de construire;
- Proiectul de organizare a execuției lucrărilor – P.O.E.;
- Documentații faza Proiect Tehnic, Detalii de execuție, Documentații tehnice necesare în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară (obligatoriu acolo unde este cazul) . ;
- Suport în derularea procedurii de achiziție a lucrarilor de C+M ;
- Asistența tehnică din partea proiectantului pe toată durata de execuție a lucrărilor precum și în perioada de garanție a acestora , pana la receptia finala.
Etapa a IV-a : (Această etapă se va executa numai în cazul în care după întocmirea proiectului tehnic se va constata că este necesară actualizarea indicatorilor tehnico- economici având în vedere modificarile legislative, schimbarea morfologiei albiei, adaptarea soluțiilor tehnice în concordanță cu legislația de mediu și pentru adaptarea la schimbările climatice )
- Actualizarea studiului de fezabilitate ;
- Analiza de vulnerabilitate și risc la schimbările climatice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News