Connect with us
Publicitate

AIUD

Lucrări de apărare împotriva viiturilor și inundațiilor pe râul Aiudel, în zona municipiului Aiud. Proiectul, scos la licitație


Publicat

Municipiul Aiud va beneficia de lucrări de apărare împotriva viiturilor și inundațiilor pe râul Aiudel. Administrația Bazinală de Apă Mureș a scos la licitație servicii de proiectare pentru regularizarea râului și de asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Se propune reprofilarea albiei pe o lungime de 7,2 km și protecții de mal noi pe o lungime 5,8 km. 

Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș a lansat joi, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare pentru realizarea obiectivului de investiții „Regularizare râu Aiudel, la Aiud” și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor.

Valoarea totală estimată este de 512.605 de lei, fără TVA.

Proiectul urmărește amenajarea râului Aiudel, în vederea scoaterii de sub efectul inundațiilor a municipiului Aiud. Prin realizarea lucrărilor se va asigura creșterea gradului de siguranță a locuitorilor municipiului Aiud, precum și a obiectivelor social economice din zonă în cazul producerii unor viituri cu debite maxime importante datorate ploilor cu caracter torențial sau mixte (topiri de zăpezi și ploi).

Potrivit studiului de fezabilitate, pe cursul râului Aiudel, în municipiul Aiud au fost executate în etape diferite lucrări de amenajare a albiei constând în lărgirea secțiunii albiei, ziduri de sprijin din beton, protecții de mal cu anrocamente, praguri și căderi din beton cu funcții de derivații, respectiv preluarea unor debite pentru diferite utilități.

De asemnea, viiturile înregistrate în ultimii ani au produs o serie de distrugeri lucrărilor hidrotehnice existente, colmatarea excesivă a albiei precum și depășirea coronamentului lucrărilor și inundarea municipiului.

În urma precipitațiilor abundente din data de 23 iunie 2020 înregistrate pe raza localității Aiud și în bazinul superior al Văii Aiudului, s-au produs creșteri de nivel cu depășiri ale cotei de inundație pe râul Aiud, unde la postul hidrometric Aiud s-a măsurat un nivel de 310 cm, debit 59 mc/s, în data de 23 iunie, la ora 09:00.

Lucrările de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundațiilor au fost afectate în zona podului rutier la drumul național DN 1, la intrarea în municipiul Aiud dinspre Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu și 1 Decembrie. De asemenea, a fost distrus zidul de sprijin pe o porțiune de 150 de metri, valoarea estimată pentru refacere fiind de 2.026.000 lei.

Se propun lucrări ce cuprind:

 • reprofilare albie pe lungimea totală de 7,2 km
 • protecții de mal noi pe o lungime de 5,82 km
 • reabilitarea unor protecții existente pe o lungime de 1,1 km

Etape pentru servicii de proiectare și asistență tehnică:

Etapa I:

 • Întocmire studii de teren și expertiză tehnică: Studiu topografic , Studiu Geotehnic, Studiu hidrologic, Expertiza tehnică

Etapa a II-a:

 • Documentații necesare precum și obținerea tuturor avizelor/acordurilor cerute prin Certificatul de Urbanism ;
 • Documentații necesare în vederea parcurgerii procedurii pentru obținerea actului de reglementare aferent procesului de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM) ;
 • Documentaţie tehnică necesară pentru obținerea avizului de gospodărirea apelor; întocmirea studiului în vederea conformării proiectului cu Directiva Cadru Apa sau obtinerea declaratiei privind corpul de apa (analiza SEICA);
 • Raport de modelare a riscurilor de inundatii .

Etapa a III-a :

 • Documentație pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (P.A.C.), inclusiv obținerea Autorizației de construire;
 • Proiectul de organizare a execuției lucrărilor – P.O.E.;
 • Documentații faza Proiect Tehnic, Detalii de execuție, Documentații tehnice necesare în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară (obligatoriu acolo unde este cazul) . ;
 • Suport în derularea procedurii de achiziție a lucrarilor de C+M ;
 • Asistența tehnică din partea proiectantului pe toată durata de execuție a lucrărilor precum și în perioada de garanție a acestora , pana la receptia finala.

Etapa a IV-a : (Această etapă se va executa numai în cazul în care după întocmirea proiectului tehnic se va constata că este necesară actualizarea indicatorilor tehnico- economici având în vedere modificarile legislative, schimbarea morfologiei albiei, adaptarea soluțiilor tehnice în concordanță cu legislația de mediu și pentru adaptarea la schimbările climatice )

 • Actualizarea studiului de fezabilitate ;
 • Analiza de vulnerabilitate și risc la schimbările climatice.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a scăzut cu 25,3% de la începutul anului. Dacia, Renault și Skoda, în top preferințe

Publicat

masini

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a scăzut în România cu 25,3%, în primele 11 luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019, în timp ce pe segmentul second hand declinul a fost de 15%, la nivel comparativ, potrivit unei analize a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), bazată pe statistica Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Conform datelor centralizate de APIA, în intervalul ianuarie – noiembrie 2020, au fost înmatriculate pe plan local 110.377 de autoturisme noi, în comparaţie cu cele 147.789 unităţi, în primele 11 luni din 2019.

În funcţie de numărul autoturismelor înmatriculate, cele mai multe solicitări au vizat mărcile: Dacia – cu 34.577 de unităţi, în scădere cu 23,7% faţă de intervalul ianuarie – noiembrie 2019, Renault (8.849 unităţi, -27,8%), Skoda (8.628 unităţi, -24,7%), Volkswagen (8.454 unităţi, -15,1%), Hyundai (6.296 unităţi, -14,2%) şi alte mărci 43.573 unităţi.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii noiembrie a acestui an, în România au fost înmatriculate 14.897 autovehicule noi (autoturisme şi autovehicule comerciale, autocare şi speciale), în creştere cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Dintre acestea, 13.253 au fost autoturisme noi, a căror creştere faţă de luna noiembrie 2019 (când au fost înmatriculate doar 13.091 unităţi) este de 1,2%.

La capitolul autoturisme rulate, în intervalul ianuarie – noiembrie 2020, au fost înmatriculate în România 347.321 de unităţi, în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

În luna noiembrie, au fost înmatriculate 34.172 de autoturisme rulate, cu doar 9,2% mai puţine decât în luna similară din 2019.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Voucherele de vacanță vor fi doar pe suport electronic, anul viitor. Ce valoare vor avea acestea. Proiect

Publicat

Anul viitor, voucherele de vacanță pentru bugetari vor fi emise exclusiv pe suport electronic. Un proiect de ordonanță de urgență a fost formulat în acest sens.

Voucherele de vacanță vor fi în cuantum de 1.450 lei/salariat și în 2021. Acestea se vor acorda începând cu 1 ianuarie.

Potrivit actului normativ, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019 și ianuarie 2020 – noiembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2021.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Redeschiderea piețelor la interior din Alba Iulia, programată după carantină. Ce se întâmpla cu târgul de vechituri din oraș

Publicat

Piețele interioare din Alba Iulia se vor redeschide marți, 8 decembrie, odată cu ieșirea din carantină a orașului, au precizat pentru alba24.ro reprezentanții primăriei. 

În țară, piețele interioare se vor redeschide la sfârșitul săptămânii, potrivit declarației președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului deschiderea piețelor la interior se datorează faptului că: ”în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puțin de sărbători, dar scăderea e clară”.

CITEȘTE ȘI: Președintele Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor la sfârșitul săptămânii. Motivul: Scăderea numărului zilnic de infectări

În schimb la Alba Iulia nu s-a luat nici o decizie referitoare la o posibilă redeschidere a târgului de vechituri. Momentan sunt discuții pe tema redeschiderii talciocului din Alba Iulia, au mai precizat reprezentanții primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Patru cazuri de muncă nedeclarată și amenzi de 80.000 de lei, după controale la firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au depistat 4 persoane aflate în situație de ”muncă nedeclarată” și au dat amenzi în valoare de 80.000 de lei și21 de avertismente, după controale la zeci de angajatori din județ, săptămâna trecută.

Potrivit ITM Alba, în perioada 23 –27 noiembrie, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlați 39 de agenți economici, cu un număr total de 2.998 angajați.

Inspectorii au constatat 78 de nereguli și au aplicat șase sancțiuni, din care două amenzi în valoare de 80.000 lei pentru muncă nedeclarată. Au fost descoperite patru persoane cu muncă nedeclarată. De asemenea, ITM Alba a dat și 4 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă

– netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților

– neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale

– neplata drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificarilor intervenite in executarea contractelor individuale de muncă.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 21 de unități și constatate 52 de nereguli. Au fost sancționați 13 angajatori cu 17 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate