Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrările de renovare a Sălii Unirii din Alba Iulia, finalizate. Cât au costat și când ar putea fi deschisă pentru vizitatori

Publicat

sala unirii

Sala Unirii din Alba Iulia, clădire-simbol a orașului, a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Lucrările au început în primăvara anului trecut, iar acum sunt propuse pentru aprobare cheltuielile la finalizarea proiectului. Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, mai sunt de executat doar unele retușuri și urmează recepția investiției. Sala Unirii ar putea fi deschisă vizitatorilor, cel târziu în februarie 2020.

În ședința Consiliului Județean Alba de joi, 12 decembrie, este propus pentru aprobare devizul general actualizat la terminarea lucrărilor de reabilitare și refuncționalizare a Sălii Unirii. Potrivit documentului, cheltuielile totale au fost de 8.389.314,75 lei, din care construcții-montaj 6.822.762,12 lei. Din suma totală, pentru proiectare și asistență tehnică s-au cheltuit 95.305 lei, pentru investiția de bază 7.295.895 lei și pentru alte lucrări 927.353 lei.

Sala Unirii necesita o amplă restaurare. Imobilul avea nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuire a tâmplăriei şi de refacere a interiorului. Clădirea a fost construită între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazină militară, loc de dans și distracție pentru ofițerii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia.

Lucrările de reabilitare, refacere, recompartimentare, redimensionare instalaţii şi aducere la zi a necesităţilor de confort şi bună funcţionare a unui muzeu contemporan de asemenea importanţă, unic în ţară, au benenficiat de finanțare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Consiliul Judeţean Alba a semnat contractul de finanţare nr. 438/30.08.2016 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar lucrările au început abia în primăvara anului 2018.

Pe parcursul execuţiei lucrărilor la obiectiv au apărut diverse situaţii care au impus efectuarea unor modificări de proiect tehnic şi adaptarea la situaţia practică din teren, rezultând necesitatea achiziţionării unor lucrări suplimentare iniţial nesolicitate, dar care au devenit absolut necesare pentru finalizarea contractului. Valoarea lucrărilor suplimentare, anunțată inițial, era de 1.103.290,53 lei cu TVA.

Pe intrarea principală, adăugată în 1922 sub forma unui arc de triumf, au fost reamplasate două steme regale, distruse de comunişti şi refăcute în cadrul actualului proiect de restaurare pe baza fotografiilor de epocă.

De asemenea, a fost reamplasată în interiorul Sălii Unirii şi pictura originală de la 1922, cu portrete ale unor voievozi şi personalităţi din viaţa culturală, realizată în tehnica ulei pe pânză de către francezul Pierre Bellet. Redescoperită în urmă cu câţiva ani într-un depozit al muzeului din Alba Iulia, după ce a fost dată jos de către regimul comunist, pictura a fost restaurată între timp de specialiştii de la Brukenthal.

Au fost refăcute, tot pe baza fotografiilor de epocă, şi mai multe jardiniere din piatră, în care va fi pus în mod simbolic pământ din celelalte regiuni ale României Mari.

Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegaţi au decis Unirea Transilvaniei cu România şi care a găzduit, de asemenea, banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, la 14 octombrie 1937.

VEZI:  SALA UNIRII din Alba Iulia, monument-simbol pentru istoria României. Locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu ŢARA

Pe timpul lucrărilor de restaurare, Sala Unirii a fost deschisă temporar, cu ocazia unor evenimente, inclusiv de Ziua Națională.

Ideea renovării sălii a început încă din 2014 când Consiliul Judeţean Alba a demarat un parteneriat cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea lucrărilor de conservare, restaurare şi reorganizare a Sălii Unirii. Ideea era ca această clădire să fie complet renovată până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 2018.

În același an, CJ Alba a alocat suma de 6.500.000 de lei pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia. Un an și jumătate de la semnarea acestui parteneriat și alocarea sumei, nu s-a mai auzit nimic despre acest obiectiv. Abia în 2016, s-a aprobat în CJ documentația de avizare a lucrărilor de intervenţii și a cotei de cofinanțare la obiectivul refuncționalizare și reabilitare Sala Unirii.

Potrivit proiectului aprobat în ianuarie 2016, investiția va costa 10.194.102 lei cu TVA, bani care vor fi puși la dispoziție de la bugetul de stat în cuantum de 9.965.061 lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul Consiliului Judeţean, în sumă de 229.041 de lei. La final, proiectul a costat doar 8,3 milioane de lei, după ce s-a renunțat la unele lucrări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax