Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Lucrările la Palatul Principilor din Alba Iulia întârziate de pandemia de COVID și războiul din Ucraina. Când ar putea fi deschis

Publicat

Deschiderea corpului E, al Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina era preconziată pentru primăvara sau vara anului 2022, cel puțin asta susțineau autoritățile, în 2021. 

Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar cel mai realist, termen, pentru finalizarea lucrărilor la începutul lui 2023, însă, până când vizitatorii vor putea intra în spațiile expoziționale, va mai dura ceva timp, poate chiar jumătate de an. 

Lucrările au început în 2018 și teoretic trebuiau să dureze 21 de luni, adică până în august 2022. 

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia noul termenul de finalizare al lucrărilor este de 23 ianuarie 2023, dar deschiderea pentru publicul larg s-ar putea realiza doar din luna mai.

Primăria spune că de vină pentru întârzieri au fost mai multe situații imprevizibile întâlnite în timpul restaurării, pandemia de COVID-19, scumpirea materialelor de construcție și mai nou războiul din Ucraina, din cauza căruia unele materiale se livrează cu întârziere.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Însă pentru a putea fi vizitate, spațiile expoziționale trebuie să aibă exponate, iar pentru a avea exponate, reprezentații primăriei trebuie să poarte discuții cu cei de la Ministerul Culturii și la Ministerul Apărării Naționale, pentru a identifica exponate. De asemenea mai trebuie încheiate acorduri cu alte muzee din țară pentru expoziții cu caracter temporar.


În linii mari primăria vrea să amenajeze un circuit dedicat Principatului Transilvaniei și o galerie a principilor, un sector cu o galerie de artă europeană, dar și săli de expoziție pentru artiștii locali.

Însă se ia în calcul și introducerea unor sisteme noi de expoziție, mai exact a unor proiecții grafice, cu ajutorul cărora exponatele pot ”prinde viață”. Sisteme similare sunt folosite în muzee din Germania sau Belgia.

De asemenea, chiar la intrarea în corpul clădirii, în urma săpăturilor, arheologii au descoperit nivelul original de călcare, dar și urmele porții de lemn, iar acestea vor fi păstrare pentru expunere.

Mai exact, vizitatorii vor putea observa nivelul de călcare, de pe un pod de metal care va trece peste nivelul original și va face legătura între intrarea în clădire și curtea interioară.

Au fost scoase la suprafață mai multe fragmente de picturi de pe pereți, care vor fi puse în valoare de către restauratori.

Nici ”graffiti-urile” soldaților austrieci nu lipsesc din peisaj: de la desene rudimentare pe pereții clădirii și până la scrijeliri adânci în stâlpii de susținere, toate vor fi păstrate ca mărturie istorică.

În timpul lucrărilor, muncitorii au avut ocazia să descopere scări care nu erau trecute în proiect, scări care ba duceau în acoperișul clădirii, ba în subsolul acesteia și, dată fiind condiția bună în care au fost găsite, acestea au fost păstrate și vor face parte din circuitul turistic.

Palatul Principilor, monument unic în Transilvania

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia.

Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax