Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

De LUNI: START „RABLA” 2013. Încep înscrierile pentru obţinerea tichetului de 6.500 de lei. Vezi procedura şi lista colectorilor validaţi

Publicat

De luni, 10 iunie, persoanele fizice şi juridice se pot înscrie în Programul “Rabla”, pentru a avea acces la unul dintre cele 20.000 de tichete valorice emise de Administraţia de Mediu, persoanele fizice se pot prezenta la colectorii validaţi, iar cele juridice – la AFM, pentru voucher-ul de 6.5000 de lei, în vederea casării unui autovehicul mai vechi de 10 ani. Vedeţi mai jos lista colectorilor validaţi din Alba.
Potrivit AFM, de vineri, 7 iunie, Administraţia Fondului pentru Mediu va încheia protocoalele cu colectorii validaţi în Programul „Rabla 2013” şi distribuie tichetele valorice.
“Având în vedere numărul mare de solicitări primite de la cetățeni, am decis să repartizăm 17.000 de tichete pentru persoanele fizice și 3.000 de tichete pentru persoanele juridice, inclusiv instituțiile publice” a declarat președintele AFM, Adrian Gearâp.

De luni, 10 iunie, persoanele fizice se pot adresa unuia din colectorii validaţi de AFM, în vederea participării la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional. Și persoanele juridice, inclusiv instituțiile publice, își pot depune dosarele de înscriere la sediul Administrației Fondului pentru Mediu. Cei interesaţi pot consulta în acest moment Ghidul de finanţare pe site-ul instituţiei în care sunt prevăzute atât condiţiile de eligibilitate, cât şi documentaţia necesară pentru înscrierea în program.

Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egală în fiecare judeţ. În Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional este prevăzut că, în prima etapă, vor fi distribuite maximum 25 % din numărul total de tichete, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Permiselor.

De asemenea, distribuirea acestora se face în mod egal între punctele de lucru aparţinând colectorilor validaţi din judeţul respectiv.

Sunt interzise:  transferul şi schimbul de tichete distribuite de către AFM între colectorii validaţi, transferul şi schimbul de tichete între punctele de lucru aparţinând aceluiaşi colector validat, fără acordul prealabil al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Consumarea tichetelor primite iniţial este o condiţie obligatorie pentru  depunerea unei cereri de suplimentare a acestora, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice şi operatorii economici fără personalitate juridică.

Distribuirea tichetelor solicitate se face din stocul disponibil la nivel naţional pentru persoanele fizice, până la epuizarea acestuia, şi în limita stocului alocat de către AFM proprietarilor persoane juridice şi operatori economici fără personalitate juridică.

În baza cererii de distribuire depuse, Administraţia Fondului pentru Mediu poate distribui cel mult 200 de tichete la fiecare cerere de suplimentare.

Pentru sesiunea din acest an, se poate utiliza un singur tichet la achiziţionarea unui autovehicul nou, spre deosebire de perioada anterioară, când puteau fi folosite trei.

Valoarea unui tichet este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

La prima de casare de 6.500 de lei se poate adăuga câte un eco-bonus în valoare de 500 de lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, dacă maşina nou cumpărată: se încadrează în norma de poluare Euro 6, generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru sau are sistem de propulsie hibrid.

 

Procedura pentru înscrierea la un colector validat, pentru obţinerea tichetului:

Proprietarul se prezintă la colectorul validat cu următoarele documente:

– actul care îi atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi în copie

– certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată

– cartea de identitate a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată

– actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, în original, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat,

– certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, în original, din care să rezulte că autovehiculul se află înregistrat pe numele proprietarului în evidenţele fiscale ale autorităţii publice locale emitente, iar proprietarul nu are obligaţii de plată la bugetul local.

În plus, sunt necesare, în anumite cazuri:

– certificatul de moştenitor sau, în situaţia succesiunii pe cale judecătorească, sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă, în original şi în copie legalizată,

– o împuternicire notarială, în original şi în copie, atunci când certificatul de moştenitor ori sentinţa civilă atestă existenţa mai multor moştenitori,

– o decizie emisă de autoritatea tutelară competentă teritorial, în original şi în copie legalizată în cazul unui moştenitor minor, al unei persoane puse sub interdicţie sau al uneia asupra căreia a fost instituită curatela,

– certificatul de căsătorie sau orice act administrativ eliberat de către autoritatea competentă material şi teritorial, care atestă schimbarea sau modificarea numelui şi/sau prenumelui, în original şi în copie legalizată,

– documentul, în original şi în copie, care atestă schimbarea sau modificarea adresei de domiciliu sau de reşedinţă,

– împuternicirea notarială, inclusiv în copie, prin care proprietarul mandatează în mod expres o altă persoană să acţioneze şi să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama şi în interesul său, situaţie în care se va prezenta şi actul care atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România a persoanei împuternicite, în original şi în copie.

Preluarea în custodie a autovehiculului uzat se concretizează prin încheierea, în două exemplare, ambele în original, a procesului-verbal de custodie: un exemplar pentru proprietar şi un exemplar pentru colectorul validat.

La data confirmării de către aplicaţia PSIPAN, pe care lucrează colectorii, a corectitudinii şi realităţii informaţiilor vizând proprietarul şi autovehiculul uzat predat în custodie sau, cel mai târziu, în următoarea zi lucrătoare, colectorul comunică proprietarului faptul că a fost rezervat tichetul pe numele său, precum şi data la care acesta trebuie să se prezinte în vederea eliberării certificatului de distrugere.

La data respectivă, colectorul achită proprietarului contravaloarea deşeurilor feroase şi neferoase conţinute de autovehiculul uzat şi eliberează documentul care atestă efectuarea plăţii, precum şi certificatul de distrugere împreună cu plăcuţele cu numărul de înmatriculare a autovehiculului uzat.

În termen de 10 zile de la data confirmării de către aplicaţia PSIPAN a corectitudinii informaţiilor furnizate de proprietar, acesta trebuie să obţină certificatul de distrugere şi certificatul de radiere a autovehiculului uzat şi să solicite colectorului validat eliberarea tichetului.

În vederea eliberării certificatului de radiere, anterior prezentării la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, proprietarul trebuie să obţină copii legalizate după certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a autovehiculului uzat şi certificatul de distrugere a autovehiculului uzat.

Certificatul de radiere din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat se eliberează la solicitarea proprietarului, pe baza predării certificatului de înmatriculare, cărţii de identitate şi a certificatului de distrugere a autovehiculului uzat, toate în original, precum şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare. Certificatul de radiere din evidenţa circulaţiei trebuie să conţină menţiunea potrivit căreia autovehiculul uzat a fost radiat în urma dezmembrării.

Proprietarul trebuie să se prezinte în termenul de cel mult 10 zile la colector cu certificatul de radiere în original şi în copie. Neprezentarea certificatului de radiere la termen atrage decăderea proprietarului din dreptul de a obţine tichet, „proprietarul răspunde în integralitate pentru orice consecinţă ce decurge din predarea autovehiculului uzat spre casare”.

 

Procedura de înscriere la dealerul auto şi achiziţionarea maşinii noi

 

După publicarea listei producătorilor validaţi care au încheiat contracte cu AFM, proprietarul se poate înscrie la oricare dintre aceştia pentru achiziţionarea autovehiculului nou. Proprietarul trebuie să se înscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la eliberarea tichetului de către colectorul validat. La rândul său, producătorul are la dispoziţie, de la eliberarea notei de înscriere către proprietar, cel mult 90 de zile lucrătoare pentru a-i furniza acestuia maşina aleasă, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013, până la care se desfăşoară Programul „Rabla” anul acesta. Nerespectarea termenului de către proprietar atrage decăderea acestuia din dreptul de a beneficia de prima de casare.

În cazul în care achiziţionarea autovehiculului nou nu se realizează din culpa exclusivă a producătorului, acesta are obligaţia de a oferi proprietarului înscris, în maximum 90 de zile de la data de 31 decembrie 2013, posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou, din al cărui preţ de comercializare se va scădea cuantumul primei de casare.

Producătorul garantează comercializarea autovehiculului nou sub beneficiul primei de casare proprietarului înscris care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a prezentat tichet autentic, a prezentat documente autentice şi datele din cuprinsul acestora sunt reale şi corecte şi achiziţionează autovehiculul nou în termenul de valabilitate a notei de înscriere.

Odată ce s-a înscris la un producător validat, proprietarul trebuie să achiziţioneze noul autovehicul de la acesta, neputându-i fi returnat tichetul.

Pentru înscriere, proprietarul depune la producător următoarele documente:

– actul care îi atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi în copie

– tichetul, în original

– documentele aferente tichetului – certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în copie legalizată

– cartea de identitate a autovehiculului uzat, în copie legalizată

– certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizată

– certificatul de radiere a autovehiculului uzat, în original

– procesul-verbal de custodie, în copie legalizată

– documentul emis de către colectorul validat şi care atestă plata contravalorii deşeurilor feroase şi neferoase conţinute de autovehiculul uzat, în copie.

În situaţia în care tichetul nu a fost eliberat pe numele persoanei care se înscrie, aceasta trebuie să depună şi certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, în termen de valabilitate la data înscrierii, în original.

După constatarea îndeplinirii condiţiilor de înscriere, producătorul eliberează proprietarului nota de înscriere.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere, în care producătorul trebuie să furnizeze proprietarului înscris automobilul ales de acesta din urmă, este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.

În termenul de valabilitate a notei de înscriere, producătorul validat şi proprietarul înscris trebuie să efectueze formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, producătorul scăzând din preţul de comercializare a acestuia cuantumul primei de casare.

La data efectuării formalităţilor de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, proprietarul înscris trebuie să depună la producător următoarele documente:

– nota de înscriere,

– exemplarul proprietarului, în original (aceasta primeşte număr şi dată de intrare şi se restituie proprietarului),

– în cazul achiziţiei în baza unui contract de leasing, declaraţia pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul îşi exprimă în mod explicit opţiunea de a achiziţiona autovehiculul nou pe numele său la sfârşitul perioadei de leasing.

La achiziţionarea autovehiculului nou, producătorul validat eliberează beneficiarului factura, certificatul de conformitate şi cartea de identitate a autovehiculului.

Sursa: mediafax

Din Alba, 12 colectori au fost validaţi de AFM în vederea încheierii protocolului pentru Programul RABLA 2013:

Alba Iulia

Aurocar 2002 SRL – Alba Iulia, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 31E, jud. Alba, tel. 0258811133, 0751277234, fax 0258839305

Satex SRL – Alba Iulia, str. Clujului, nr. 25, jud. Alba, tel. 0258810601, fax 0258810601.

Auto Erhart SRL – Oarda de Jos, str. Biruinţei, nr.29, tel./fax 0258818784

Aiud

Claus Service SRL – Punct de lucru Aiud – Aiudul de Sus, str. Gorunului nr.20, CP 515201, tel 0788787715-0731798361

Câmpeni

Gial Autoservice SRL – Câmpeni, str. Gării, nr. 30

Multicom SRL – Cîmpeni, Str. Vîrşi, F.N., judeţ Alba

Cugir

Claus Service SRL – Punct de lucru Cugir, str. Victoriei nr. 57C, tel. 0788787715-0731798361

Ighiu

Miriam Grup SRL – Ighiu, str.Principală, nr. FN, cod poştal 517360, tel 0258 844158, 0733373710, fax 0258 844158

Nicoleta Styl SRL – Ighiu, str. Principală, nr. 1, jud Alba, cod poştal 517360, tel 0733373710, fax 0258844158,

Sebeş

Iezerul Mic SRL – Sebeş, str. Călăraşi, nr.51, jud. Alba, tel. 0744516001, fax 0258730818

Robi-Vlăduţ Titan SRL – Sebeş, str. Ştefan cel Mare, nr. 176, jud. Alba, cod poştal 515800, tel. 0258733808/0744700907, robi_vladut@yahoo.com

Teiuş

Mihai & Gaby SRL – Teiuş, str. Ardealului, nr. 69A, tel. 0762444889, fax 0258851188.

Vezi AICI lista completă la nivel naţional.

Din lista operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, au fost respinşi din program: Murexim Alba SRL, Parpanghel SRL, Cindrelul SRL, Remat Alba SA. Vezi aici motivele. Pe site-ul AFM a fost publicată lista cu toţi colectorii respinşi din ţară.

În total, la nivel naţional, au fost depuse 288 de dosare de către colectori, iar 83 au fost respinse de APM.

Prin Programul ”Rabla” derulat anual din 2005 şi până în prezent au fost casate 459.775 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 autoturisme noi.

În Alba, potrivit statisticilor AFM, sunt 64.615 autovehicule mai vechi de 10 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax