Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 52.000 de elevi din ALBA au început ŞCOALA. Noutăţi şi probleme. CALENDARUL anului şcolar, cu zilele de vacanţă şi examene

Publicat

prima zi de scoala 2014 Luni, 14 septembrie, elevii și profesorii din județul Alba vor începe noul an școlar 2015-2016. Va însuma 36 de săptămâni de cursuri, adică 175 de zile lucrătoare, mai puțin în cazul claselor a VIII-a și a douăsprezecea, care vor încheia anul școlar mai devreme datorită evaluărilor naționale și a examenului de Bacalaureat.

Ministerul Educatiei a modificat structura anului școlar, cu 4 zile înainte ca elevii să înceapă școala. Printre schimbări se numără creșterea cu o săptămână a vacanței de iarnă, care acum va fi de trei săptămâni, decalarea cu o săptămână a începerii semestrului al II-lea și revenirea la o vacanță de vară care se termină în 11 septembrie, nu pe 4 septembrie, cum era stabilit inițial.

Cursurile claselor terminale din învățământul liceal sunt de 33 de săptămâni, iar patru săptămâni sunt dedicate desfășurării bacalaureatului; aceste clase termină liceul pe 3 iunie 2016.  De un an școlar mai scurt beneficiază și clasele a VIII-a, absolvenții gimnaziului finalizând cursurile în 17 iunie 2016, după 35 de săptămâni de școală, iar o săptămână este dedicată desfășurării evaluării naționale.

Totodată, în oferta centrală de Curriculum la decizia şcolii (CDS), Ministerul Educaţiei propune patru noi discipline opţionale în programa elevilor atât la ciclul primar, cât şi la cel gimnazial şi liceal.

Vezi şi Calendarul anului școlar 2015-2016, aprobat de Ministerul Educației. Noi materii în programa elevilor

Din datele IŞJ Alba, prezentate de inspector şcolar general Marcela Dărămuş, sunt 52.787 elevi care vor începe noul an şcolar, în 523 de grădiniţe, şcoli, licee şi alte centre de educaţie. Datele ar putea suferi modificări ulterior, având în vedere că numărul elevilor este cel comunicat de unităţile de învăţământ la nivel de propuneri de şcolarizare.

Dintre cele 523 de unităţi, 76,67% sunt autorizate sanitar, iar la acestea sunt cuprinşi 49.506 de elevi. Restul de 23,33% nu au autorizaţie din acest punct de vedere, iar la acestea învaţă 2.372 de elevi (4,79% din numărul total pe judeţ).

Majoritatea şcolilor neautorizate sanitar sunt din zonele rurale şi montane ale judeţului, în localităţi care, de exemplu, nu au apă curentă sau, în alte cazuri, şcolile nu au gard împrejmuitor sau grupuri sanitare în clădire.

Responsabilitatea pentru aceste dotări o au primăriile, care se ocupă de investiţiile la sediile unităţilor de învăţământ.

Citește și Peste o sută de şcoli din Alba nu sunt autorizate sanitar, cu o săptămână înainte de începerea anului şcolar. Precizări de la DSP

Cei mici aşteaptă cu nerăbdare, unii dintre ei, să se întâlnească din nou cu colegii de şcoală sau să îi cunoască pentru prima dată, în cazul celor din clasele pregătitoare. În schimb, părinţii încearcă să le creeze toate condiţiile pentru a avea cele necesare pentru anul şcolar. Şi astfel, ajung la „problema” achiziţionării şi dotării ghiozdanului pentru copii.

Citește și Prima zi de şcoală: Ce trebuie să aibă elevul în GHIOZDAN. Variante de bază şi echipament complet

Sute de lei vor avea de scos din buzunare pentru rechizite, haine, uniforme sau echipament pentru orele de sport.

Citește și ÎNCEPE ŞCOALA, se golesc buzunarele. Cât îi costă pe părinții elevilor, prima zi din noul an școlar 2015-2016

Elevilor aflați în anul școlar 2015 – 2016 în clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a li se vor deconta cheltuielile pentru achiziționarea de manuale școlare, în valoare de 55 de lei (pentru fiecare elev), prevede un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Educației.

Citește și Elevilor din anii terminali de liceu li se vor deconta manualele în limita a 55 de lei. Proiect la Ministerul Educației

Anul şcolar 2015-2016 aduce materii noi în programa elevilor atât la ciclul primar, cât şi la cel gimnazial şi liceal.

Ministerul Educaţiei propune patru noi discipline opţionale, respectiv „Joc şi mişcare” la clasele pregătitoare, I şi a II-a, „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier”, în învăţământul primar, „Educaţie pentru dezvoltare” şi „Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală”, la liceu.

Programele şcolare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi aprobate prin ordin de ministru.

Ministerul Educaţiei a precizat, în luna mai, că programa şcolară pentru disciplina opţională „Joc şi mişcare” accentuează rolul pe care activităţile ludice cu caracter dinamic trebuie să îl aibă în procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor de şase-opt ani şi valorifică potenţialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii şcolarităţi.

De asemenea, disciplina „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier”, care va putea fi studiată în toate clasele din învăţământul primar, urmăreşte pregătirea elevilor pentru viaţă prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulaţie pe drumurile publice şi de manifestare a unei conduite preventive.

„Demersul Ministerului Educaţiei vine pe fondul declarării de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a perioadei 2011 – 2020 ca <Decada Acţiunii pentru Siguranţa Rutieră>, ale cărei obiective sunt stabilizarea şi reducerea numărului de accidente rutiere din întreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educaţional pentru sensibilizarea şcolarilor mici asupra riscurilor la care se expun în trafic ca pietoni sau pasageri în autovehicule”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

Elevii de liceu vor putea studia disciplina „Educaţie pentru dezvoltare”, care propune o abordare de tip inter şi transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/dezvoltarea durabilă sau cetăţenia globală.

Totodată, disciplina „Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală” vizează raportarea, în cunoştinţă de cauză, a elevilor de liceu la problematica drepturilor de proprietate intelectuală, implicarea tinerilor în elaborarea şi în promovarea unor proiecte pentru drepturile de autor sau a altor drepturi de proprietate intelectuală, pregătirea elevilor de liceu pentru asumarea comportamentului adecvat dezvoltării durabile.

Calendarul anului școlar 2015-2016, aprobat de Ministerul Educației, a fost modificat cu patru zile înainte de startul cursurilor. Astfel, elevii se vor bucura de o săptămână în plus de vacanță la iarnă, dar vor termina școala și cu o săptămână mai tarziu în iunie. De asemenea, vacanța de vară va ține până pe 11 septembrie 2016.

Ordinul Ministrului Educației și Cercetării Stiintifice (MECS) nr. 5.079/2015 pentru modificarea Ordinului MECS nr. 4.496/2015 privind structura anului școlar 2015-2016 a fost publicat joi, 10 septembrie, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 686. Actul normativ aduce o serie de schimbări calendarului anului de învățământ ce urmează să debuteze luni, 14 septembrie.

Structura anului școlar, stabilită de Ministerul Educației pentru 2015-2016:

Semestrul I

Cursuri: luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015

În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2015, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.

Vacanța de iarnă: sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 10 ianuarie 2016

Cursuri: luni, 11 ianuarie 2016 – vineri, 5 februarie 2016

Vacanța intersemestrială: sâmbătă, 6 februarie 2016 – duminică, 14 februarie 2016

Semestrul al II-lea

Cursuri: luni, 15 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016

Vacanța de primavară: sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marți, 3 mai 2016

Cursuri: miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 24 iunie 2016

Vacanța de vară: sâmbătă, 25 iunie 2016 –duminică, 11 septembrie 2016

Tezele din semestrul I al anului școlar 2015-2016 trebuie susținute până la data de 11 decembrie 2015, iar cele din semestrul al II-lea, până la data de 20 mai 2016.

Potrivit actului normativ, săptămâna 18 – 22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este săptămâna dedicată activităților extracurriculare și extrascolare, în cadrul programului numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Totusi, la decizia școlii, programul poate fi organizat și în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate