Eveniment
ÎNCEPE ŞCOALA, se golesc buzunarele. Cât îi costă pe părinții elevilor, prima zi din noul an școlar 2015-2016
În mai puțin de o lună va suna clopoțelul pentru începutul şcolii. Elevii se pregătesc cu temele de vacanță și se încarcă cu energie pentru un nou an alături de colegi și profesori. Părinții se pregătesc și ei din timp pentru ca în prima zi de școală să nu lipsească nimic din ghiozdanele copiilor. Sute de lei vor avea de scos din buzunare pentru rechizite, haine, uniforme sau echipament pentru orele de sport.
Pentru că în el vor fi purtate toate cele necesare unui elev, o sa începem cu ghiozdanul. Prețurile variază în funcție de pretenții. Pentru un ghiozdan simplu, fără foarte multe buzunare și nu foarte mare, ar avea de plătit în jur de 40 de lei. Dar cum niciun copil nu vrea un ghiozdan fără personalitate, este bine de știut că prețul celor care au imprimate diferite personaje se dublează. Un ghiozdan cu eroi din desenele Disney costă aproximativ 170 de lei, iar unul care are penar și rucsac pentru sport poate ajunge și la 300 de lei.
Treninguri, adidasi, ghiozdane pentru școală pe FashionSport.ro. Branduri mari Nike, Adidas, Karrimor, Puma, Brithish Knights, SoulCal, Gelert, Dunlop, Fabric. Prețuri exelente.
Ce spun medicii despre ghiozdane?
Afecțiunile coloanei vertebrale apar în cazul a aproximativ 10% dintre elevi. Ghiozdanul ori este prea greu, ori nu are o formă corespunzătoare. Medicii specialişti le recomandă părinților să cumpere ghiozdane de tip rucsac, cu un interior cât mai spațios pentru cărți și caiete, iar bretelele să fie cât mai late, pentru o susținere comodă. Nici trolerele nu sunt bune pentru copii. Unii au tendința să se întoarcă în spate, spre ghiozdanul pe care îl trag, astfel încât coloana stă mult timp într-o poziție nefirească. Este recomandat ca un ghiozdan tip troller să fie împins, nu tras.
Medicii precizează că un bagaj mai greu de două kilograme deformează, în timp, coloana și poate provoca dureri mari de spate. Greutatea ideală a unui ghiozdan nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului.
Preţuri pentru rechizite
Nici rechizitele nu sunt tocmai ieftine. Un penar echipat costă în jur de 32 de lei, iar unul gol aproximativ 16 lei. Un caiet A4 costă 6 lei, un caiet A5 – 3 lei, un caiet pentru biologie/ geografie/ muzică – 1.60 de lei, un vocabular – 1 leu, un bloc de desen – 6 lei, acuarele – între 6 și 17 lei, creioane colorate – 12 lei, un stilou – 12 lei, ascuțitoare, radieră, corector – în jur de 15 lei toate, trusă pentru matematică – 15 lei. Doar pentru un minimum de rechizite, fără penar, „bugetul” ajunge la 65 de lei.
Buget pentru hainele copiilor
În majoritatea școlilor s-au introdus uniformele, pentru care prețurile nu sunt tocmai mici. Pentru un sacou, cravată și tricou, părinții plătesc în jur de 100 de lei. Un sacou costă în jur de 90 de lei, o vestă 45 de lei, o cravată 8 lei, fusta sau pantalonii – aproximativ 50 de lei. Se mai adaugă încălțămintea, care ajunge la sute de lei, depinde dacă părintele își permite să-i cumpere copilului produse din piele sau mărci renumite.
Pentru cazurile în care elevii nu sunt obligaţi să poarte uniformă, părinţii trebuie să ţină cont că prețurile pentru haine cresc în funcție de copil și de vârstă. Fără îndoială, elevii de liceu sunt cei mai pretențioși atunci când vine vorba de hainele de purtat la școală și sunt capabili să își convingă părinții să le achiziționeze încălţăminte de peste 200 de lei, plus alte obiecte vestimentare, care depăşesc 300 de lei, preţ per bucată.
Ora de sport face și ea parte din orar și este nevoie de echipament special. Prețurile pentru un trening variază în funcți de model, firmă și calitate și sunt cuprinse între 40 de lei și pot ajunge să treacă de 250 de lei.
Pe lângă hainele „la modă”, părinții care au elevi îl clasa a XII-a vor avea cheltiueli pe tot parcursul anului. Meditațiile care depășesc 50 de lei ora de Limba și Literatura Română sau Matematică, banchet, poze, albume și altele.
Prima zi de școlă mai înseamnă și cadouri sau flori pentru învățătoare sau profesoare, pentru care fiecare plătește cât își permite.
Rechizitele se scumpesc în fiecare an cu câțiva bani, iar hainele un pic mai mult. Dacă ar fi să luăm în considerare un buget minim pentru prima zi de şcoală, părinţii trebuie să îşi pregătească 300 de lei, cel puţin, pentru astfel de cheltuieli.
Prețurile prezentate sunt orientatve și pot varia în funcție de model, marcă și magazin.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News