Connect with us
Advertisement

Actualitate

LUNI: Scade TVA-ul pentru livrarea unei anumite categorii de produse din domeniul agriculturii și pentru alte noi servicii

Publicat

plata tva Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi redusă, începând de luni, pentru noi servicii, precum și pentru livrarea unei anumite categorii de produse din domeniul agriculturii. În acest sens, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au adoptat un proiect de ordin în care sunt menționate în mod clar bunurile și serviciile care vor beneficia de reducerea cotei de TVA.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie. De altfel, documentul a adus mai multe noutăţi Codului fiscal, iar printre acestea se regăsesc şi noi prevederi referitoare la cota de TVA.

Concret, potrivit actului normativ, TVA pentru livrarea de produse folosite pentru producția agricolă și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor folosite în sectorul agricol va scădea de la 20%, cât este în prezent, la 9%.

Astfel, din 1 august, se va aplica o cotă de TVA de 9% pentru „livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă, respectiv: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat”, aşa cum reiese dintr-un comunicat recent al Guvernului.

Pentru a identifica în mod corect sfera de aplicare a bunurilor și a serviciilor de tipul celor folosite în sectorul agricol, care vor beneficia de cota redusă de TVA, a fost adoptat Ordinul MFP și MADR nr. 1.155/868/2016, publicat în data de 28 iulie în Monitorul Oficial, Partea I.
Astfel, potrivit actului normativ comun al MFP și MADR, cota redusă de TVA de 9% se va aplica, de luni, pentru livrarea unor bunuri încadrate în anumite coduri din Nomenclatura combinată. Vorbim aici despre îngrășăminte, pesticide și semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării.

În ceea ce privește prestările de servicii folosite în sectorul agricol, actul normativ conține o listă cu 34 de elemente, printre care se numără tratarea semințelor utilizate la înființarea culturilor agricole, nivelatul terenului agricol și aratul (lista completă poate fi consultată în fișierul atașat acestui articol). Documentul este fundamentat pe câteva aspecte esențiale, explicate în referatul de aprobare al proiectului de act normativ redactat de MFP și MADR, și anume:
-structura duală a exploatațiilor agricole, cu un număr foarte mare de exploatații mici, care dețin/administrează suprafețe de teren agricol de până la 5 ha și/sau efective reduse de animale;
-dotarea tehnică precară cu mașini, utilaje și echipamente, care pune fermierii în imposibilitatea respectării tehnologiilor cadru, prin neexecutarea la timp și în condiții optime a lucrărilor specifice din sectorul vegetal sau zootehnie, cu implicații negative asupra cantității și calității producției agricole;
-lipsa resurselor financiare necesare fermierilor în vederea achiziționării mașinilor, utilajelor și echipamentelor necesare;
-creșterea interesului fermierilor pentru a contracta aceste categorii de prestări de servicii cu entități care dețin tehnica agricolă necesară, în condiții financiare reciproc avantajoase.

Potrivit Executivului, această modificare a cotei de TVA va duce la stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol, la creșterea nivelului de accesibilitate la bunurile și la serviciile de tipul celor utilizate în sectorul agricol, precum și la facilitarea de noi investiții în agricultură în următoarea perioadă.
Noul Cod fiscal, care a intrat în vigoare în prima zi a lui 2016, a modificat sistemul de cote de TVA aplicate anterior acestei date. Concret, cota standard de TVA a scăzut de la 24% la 20%, în timp ce pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii se aplică o cotă de TVA redusă, de 9%, respectiv 5% în anumite condiții.
Din 2017 cota generală de TVA va ajunge la 19%, astfel, cota standard de TVA, de 20%, se va aplica pe tot parcursul anului 2016 în cazul tuturor operațiunilor de livrări de bunuri și prestări de servicii, cu excepția operațiunilor scutite de taxă și a operațiunilor pentru care sunt valabile cotele reduse.

În schimb, o cotă de TVA de 9% este aplicată în prezent în cazul următoarelor livrări de bunuri:
-livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă;
-livrarea de produse ortopedice;
-livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
-livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele;
-livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură.

De asemenea, TVA de 9% se aplică de la 1 ianuarie 2016 şi următoarelor prestări de servicii:
cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft).

Pe de altă parte, o cotă de TVA de 5% se aplică în 2016 pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:
manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;
livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel:
1. clădiri utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
2. clădiri utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
3. locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie.
4. clădiri achiziționate de primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei;
serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement