Actualitate
MAE: Se va efectua verificarea posibilei proveniențe românești a armelor folosite în atacul de la Tunis
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autoritatea română de control în domeniul exporturilor şi importurilor de produse strategice (ANCEX) va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, în cazul în care autorităţile tunisiene pun la dispoziţia părţii române datele de identificare ale armelor folosite în atacul din Tunis, după ce un site italian a scris că autorii atacului aveau mitraliere provenite din România.
”Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile tunisiene pentru a verifica acurateţea informaţiilor vehiculate în presă, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea română de control în domeniul exporturilor şi importurilor de produse strategice – ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, în cazul în care autorităţile tunisiene pun la dispoziţia părţii române datele de identificare ale armelor respective”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Externe, vineri, 20 martie.
ANCEX analizează “cu deosebită atenţie cererile de licenţă de export către destinaţii sensibile şi către destinaţii cu acumulări destabilizatoare de arme, respingând orice solicitare de licenţă de export care prezintă cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse către grupări teroriste”.
Totodată, MAE reafirmă că România respectă cele mai înalte standarde de control al exporturilor şi importurilor de produse militare, ”autoritatea naţională de control în domeniu aprobând licenţele de export numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate şi de autorităţile competente din ţările de destinaţie”.
De asemenea, MAE reafirmă angajamentul României de a combate terorismul transnaţional şi fenomenele extremiste violente.
La atacul armat comis săptămâna trecută în Muzeul Bardo din Tunis au participat cinci terorişti islamişti înarmaţi cu arme automate şi cu centuri explozive. Atacul a fost soldat cu 23 de morţi şi 50 de răniţi, în principal turişti europeni, potrivit autorităţilor tunisiene.
Cei cinci autori ai atacului terorist de la Muzeul Bardo din Tunis aveau mitraliere de tip Kalaşnikov AK-47 provenind din România, afirmă surse citate de site-ul italian 2duerighe.it. AK-47 sunt produse la Cugir, în judeţul Alba.
Dintre cei cinci teroriști, doi au murit în schimburile de focuri cu forțele de ordine. “Teroriştii aveau asupra lor centuri explozive şi arme automate foarte avansate”, a afirmat ministrul tunisian de Interne, Najem Gharsalli. Alţi trei presupuşi autori ai atacului armat au reuşit să fugă, fiind căutaţi activ de forţele de ordine.
Nouă islamişti suspectaţi de implicare în organizarea complotului terorist au fost arestați de autoritățile tunisiene. Potrivit unor surse, atacatorii ar fi vizat nu doar Muzeul Bardo ci şi Parlamentul tunisian, situat în clădirea vecină, unde avea loc o dezbatere privind o lege antiteroristă.
Acesta nu este singurul caz în care s-a relalat faptul că posibile arme de proveniență românească au stat la baza unor atentate.
Ziarul britanic ”The Telegraph” a transmis în ianuarie, în ediția sa electronică, că frații Said și Cherif Kouachi ar fi folosit, în atacul de la redacția săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, arme de proveniență românească. Jurnaliștii britanici precizează că, dintre țările balcanice, doar România și Bulgaria au o istorie în producția de Kalasnikov AK 74.
Citește și The Telegraph: Armele folosite în atacul de la Charlie Hebdo ar putea fi din România sau Bulgaria. AK 74 se fabrică la Cugir
sursa: cursdeguvernare.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News