Connect with us
Publicitate

Uncategorized

UPDATE: Mai multe organizaţii din Roşia Montană, nemulţumite de modul de mediatizare a opiniei comunităţii locale privind proiectul minier, la Televiziunea Naţională

Publicat

Organizaţiile Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea, dar şi Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană atrag atenţia asupra invitaţilor în cadrul unei emisiuni difuzate de Televiziunea Naţională, despre care susţin că aceştia nu reprezintă comunitatea, dar şi asupra unor afirmaţii făcute publice în acest mod. De asemenea, Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană subliniază: 78% dintre români consideră că proiectul minier creează locuri de muncă.

Vă prezentăm punctul de vedere al organizaţiilor menţionate, aşa cum au fost transmise la redacţie:

În comunicatul semnat preşedintele ONG Pro Roşia Montană, Andrei Jurca şi preşedintele ONG Pro Dreptatea, Marcu Blăjan se arată că:

„Am  sperat că vocea roşienilor se va face în sfârşit corect auzită în Războiul aurului, cum a fost denumită emisiunea Judecă tu de joi, 23 februarie  2012. Concluzia? Ipocrizia şi manipularea celor care s-au declarat de la sine putere salvatori ai Roşiei Montane atinge noi cote alarmante!

Peste 90 la sută dintre localnicii din Roşia Montană se declară pentru demararea proiectului minier Roşia Montană, dar ce-am văzut în studiourile TVR prezintă o realitate deformată a ceea ce trăim zilnic aici. Ne spuneţi că nu sunteţi părtinitori, dar aţi invitat doar două organizaţii, care se opun făţiş mineritului modern în Roşia Montană. După cum chiar preşedintele uneia dintre aceste organizaţii o recunoaşte, Asociaţia Alburnus Maior mai numără doar câteva familii. Iar ONG-ul <Arhitectură Restauraţie Arheologie> nu reprezintă nimic pe plan local.

Noi, organizaţiile Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea, reprezentăm  peste 90% din populaţia comunei. Cum se face că la emisiunea Judecă tu nici măcar unul dintre reprezentanţii de drept  ai comunităţii nu a fost invitat? Nici  măcar  primarul, omul care a fost ales să reprezinte  interesele comunităţii de aici.

Roşienii au fost numiţi <localnici trişti> de unul din participanţii la emisiune, ceea ce ne-a indignat profund, căci ştim cel mai bine problemele reale cu care se confruntă localnicii. Oamenii s-au simţit insultaţi de acest apelativ. Pe ei îi întristează mai degrabă incertitudinea viitorului lor şi al copiilor.

Argumentele aduse pentru dezvoltarea economică au fost supuse aproape de fiecare dată unui tir de întrebări şi situaţii ipotetice fără legătură cu realitatea. Reprezentanţii companiei RMGC  ne-au răspuns deja de nenumărate ori nouă, localnicilor, precum şi autorităţilor. Ne-au convins prin argumente şi prin grija arătată problemelor noastre de zi cu zi. Vrem un minerit modern şi responsabil, vrem locuri de muncă, vrem un mediu curat şi o dezvoltare durabilă a zonei. Toate acestea le putem avea prin proiectul minier, care respectă  legislaţia în vigoare şi cele mai înalte  standarde  în  domeniu. Asta îşi doresc roşienii. Aceasta este dorinţa comunităţii şi vom lupta pentru ceea ce ne aduce bunăstare.

Românii îşi doresc, ca şi roşienii, locuri de muncă pe termen lung, în proiecte de lungă durată care pun în valoare resursele şi potenţialul incredibil al ţării noastre. Românii sunt de acord într-o largă majoritate cu proiectul minier de la Roşia Montană, după a confirmat în emisiune un sondaj prezentat de însuşi Mircea Toma, care este cunoscut pentru opoziţia sa constantă vizavi de mineritul în Apuseni.

Opozanţilor proiectului minier nu le pasă câtuşi de puţin de oamenii din aceste locuri, de starea economiei naţionale sau de dezvoltarea ţării.

Sperăm ca toţi  românii să-şi dea seama din noianul de minciuni al opozanţilor ce este adevărat şi ce este doar prezentat ca adevăr. Opozanţii nu au făcut niciodată altceva decât să critice fără niciun argument logic, să intimideze atât investitorii, cât şi autorităţile care au menirea de a decide relansarea mineritului în Apuseni. Intimidarea prin presiune publică este cea mai josnică armă, pe care organizaţiile aşa-zise <de mediu> o folosesc pentru a se opune supravieţuirii unei zone care nu poate trăi decât din minerit.

Ştim că este greu, dar faceţi ce-am făcut şi noi, localnicii: studiaţi problema înainte să vă daţi cu părerea, preferabil chiar aici, în Roşia Montană, printre oamenii care ştiu ce a însemnat şi ce poate însemna dezvoltarea  generată  de minerit. Arătaţi că vă pasă de oameni, nu de interese ascunse. Suntem aici zi de zi, sperând cu optimism că lucrurile se vor îndrepta şi că această minunată comunitate nu o să dispară sub presiunea nepăsării şi a dezinformării. Avem încredere că autorităţile îşi vor face datoria şi vor ţine cont de problemele  noastre.  Avem  nevoie  de o decizie urgentă de aprobare a proiectului minier, în lipsa căruia nu mai avem certitudinea zilei de mâine. Aşteptăm ziua în care să zâmbim iarăşi în faţa copiilor noştri, să le putem spune că mergem iarăşi la lucru.”

La rândul său, preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, Cristian Albu, a aratat că: „Membrii Sindicatului <Viitorul Mineritului> din Roşia Montană au urmărit cu interes emisiunea <Judecă tu>, difuzată joi, 23 februarie, pe canalul public de televiziune TVR 1. Roşia Montană este un subiect care nu are voie să fie tratat cu uşurinţă, pentru că de felul în care e prezentat depind viitorul şi bunăstarea generaţiilor viitoare de moţi. La finalul emisiunii, în loc să fim lămuriţi despre viitorul nostru, am rămas cu un gust amar şi cu multe întrebări.

Cum se poate ca postul public de televiziune, după  15 ani de analiză a Proiectului,  să prezinte lucrurile atât de deformat, ca şi când acest subiect a apărut ieri în conştiinţa naţională? Cum se poate ca după atâţia ani, o emisiune TVR să prezinte lucrurile ca şi când localnicii nu şi-ar dori  Proiectul minier?

Roşienii ştiu că mineritul este unica şansă pentru zonă. Oamenii din Roşia Montană îşi doresc acest proiect minier. În emisiune, punctul de vedere al localnicilor a fost aproape inexistent, la fel şi imaginile prezentate. <Toate punctele de vedere>, aşa cum s-a afirmat că vor fi prezentate, nu au inclus  cu adevărat poziţia  comunităţii  din Roşia Montană: proiectul minier Roşia Montană trebuie demarat cât mai urgent. Aceasta este adevărata voce a comunităţii din Roşia Montană şi nu cea prezentată tendenţios în emisiune.

Dacă doriţi să fiţi cu adevărat echilibraţi în ceea ce prezentaţi, veniţi la Roşia Montană. Comunitatea de aici are dreptul să îşi exprime punctul de vedere. Cei câţiva care nu sunt de acord cu dezvoltarea minieră vorbesc împotriva intereselor întregii comunităţi.

Cu îngrijorare observăm că situaţia devine, după cum spunea şi titlul emisiunii, un adevărat război. Un război în care noi, localnicii, suntem consideraţi simpli pioni de sacrificiu de către <salvatorii> ecologişti.

Opozanţilor vrem să le spunem următorul lucru: nu aveţi moralitatea să vorbiţi în numele cetăţenilor din Roşia Montană şi să spuneţi că acest proiect nu este bun. De ani de zile nu se vede nici o realizare palpabilă făcută de voi pentru comunitate. Încercaţi să apăreţi peste tot în mass-media  pentru a discredita un proiect viabil care doreste să dezvolte şi să continue aici mineritul responsabil. Un minerit care ţine cont de legile româneşti şi internaţionale, care ar face din această zonă una de invidiat în ţară şi poate chiar în lume.

Nu aveţi soluţii viabile pentru zonă şi atunci  faceţi tot posibilul ca vocea oamenilor de aici  să nu fie auzită. Şi noi, cei care dorim să muncim într-un proiect minier sigur, modern şi durabil, suntem tot români şi avem la fel de mult, dacă nu chiar mai mult discernământ decât ei să ştim ce e mai bine pentru noi şi pentru copiii noştri.

Dorim ca pe viitor  să nu fim excluşi din  dezbaterile care vorbesc despre Roşia Montană. Considerăm că  avem acest drept. Este vorba de viaţa noastră şi de viitorul copiilor noştri.

Pe cei care analizează proiectul minier în Comisia de Analiză Tehnică, dar şi pe ceilalţi factori de decizie, îi rugăm să nu se lase influenţaţi de atacurile agresive ale persoanelor puţine la număr care se opun relansării mineritului în Apuseni şi în România. Dorinţa noastră este să se autorizeze proiectul  minier,  venind în sprijinul miilor de localnici din Munţii Apuseni, care se confruntă cu şomaj şi sărăcie.”

UPDATE: Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană subliniază: 78% dintre români consideră că proiectul minier creează locuri de muncă

„Grupul îşi exprimă dezamăgirea că nu a fost invitat la dezbaterea recentă a televiziunii publice. Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană (GSPRM) doreşte să atragă atenţia asupra faptului că în emisiunea “Judecă Tu”, difuzată în direct de TVR joi 23 februarie, s-a comunicat susţinerea masivă de care se bucură proiectul Roşia Montană în rândul opiniei publice. <Astăzi, în România sunt 78% dintre cetăţeni care cred că este important ca proiectul Roşia Montană Gold Corporation să demareze pentru a rezolva problemele de locuri de muncă de acolo>, a declarat Mircea Toma în cadrul emisiunii.

<Dorim să subliniem această afirmaţie, care trebuie luată în serios. Acest procent este similar cu rezultatele unor studii pe care le are Grupul, iar venind dintr-o sursă precum ActiveWatch – care este un ONG cunoscut pentru opoziţia faţă de proiectul minier  –  această informaţie devine cu atât mai relevantă>, declară Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Naţionale Meridian şi membru în Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere. <Noi dorim să le confirmăm acestor oameni care s-au convins de impactul pozitiv al proiectului minier asupra situaţiei socio-economice din zonă că rezultatele sunt corecte şi că imensa majoritate a oamenilor din Roşia Montană văd într-adevăr mineritul ca pe singura soluţie salvatoare, generatoare de dezvoltare pe termen lung. Dacă unele persoane încă se mai îndoiesc de asta, le recomandăm să meargă la faţa locului, să viziteze Roşia Montană şi să nu se declare mulţumiţi cu informaţii de la televizor>, a mai spus Ion Popescu.

În acelaşi timp, membrii Grupului de Susţinere îşi exprimă dezamăgirea că realizatorii emisiunii Judecă Tu” nu au invitat niciun reprezentant din cei peste 70 ai grupului la dezbaterea pe tema proiectului Roşia Montană care a avut loc în data de 23 februarie. <Suntem perfect conştienţi de limitările de timp pe care o emisiune TV le presupune, dar un Grup precum acesta, reprezentativ pentru societatea civilă, care adună mulţi dintre susţinătorii proiectului minier, ar fi fost normal să aibă măcar un reprezentant, dacă realizatorii şi-au propus cu adevărat să invite toate părţile relevante. Din informaţiile pe care le avem, nu există alte proiecte industriale care să aibă un astfel de grup de susţinere relevant la nivel naţional, deci fie şi numai pentru unicitatea demersului ar fi trebuit să fim invitaţi>, a concluzionat prof. univ. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi membru în Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere.

Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană reprezintă o inițiativă fără precedent în România, prin care societatea civilă s-a mobilizat pentru susținerea unui proiect industrial de anvergură. Grupul a fost lansat oficial în iunie 2011, fiind format din peste 70 de organizații importante din România: sindicate, asociații patronale, universități, primării de orașe și comune din comunități cu tradiție minieră și nu numai, fundații și organizații nonguvernamentale din diverse sfere de activitate și chiar persoane fizice și personalități publice.”

Comunicatul este semnat de COnsiliul Coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană: Eugen Furdui – primarul comunei Roşia Montană, Ion Popescu – preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale „Meridian”, Ovidiu Nicolescu – preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Tiberiu Andrioaiei – director General şi Vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Emi

    marți, 28.02.2012 at 18:25

    Oamenii din zona trebuei sa fie auziti nu activistii ong care vorbesc in numele lor cand nu este cazul. S-a vazut clar la protestul din zona sau la emisiunea lui tatulici ca oamenii vor sa inceapa proiectul

    • Anda

      miercuri, 29.02.2012 at 07:16

      Ai dreptate, Emi. Sa speram ca vocea rosienilor va putea fi auzita mai des, pentru ca, pana la urma, opinia lor conteaza, pt ca ei sunt cei care locuiesc acolo, nu a ong-istilor care stau in orase, iau cu asalt ministere si danseaza in piete.

  2. Dana

    miercuri, 29.02.2012 at 07:48

    Organizatiile respective nu aveau ce sa fcaute la o dezbatere de genulk asta, era mai important sa il inviti pe primar de exemplu decat cele doua ong-uri ddin zona care nu au prea multi membri din zone. Plus ca au mai avut si tupeu sa spuna ca peste 90% nu vor minerit cand s-a vazut ca acest luctru nu este adevarat

  3. Catalin

    miercuri, 29.02.2012 at 10:25

    Mi se pare drept si cat se poate de normal ca oamenii din Rosia Montana sa fie invitati sa vorbeasca , cine sunt ong-urile care nu fac altceva decat sa protesteze , la ce ajuta atata timp cat de ani de zile nu faci nimic pentru salvarea ei.

  4. Calin

    miercuri, 29.02.2012 at 13:07

    Normal ar fi fost sa invite si reprezentanti ai comunitatii locale, iar avand in vedere ca 90% din cei din localitate vor sa inceapa proiectul minier, asta nu s-a intamplat. Aia care au fost invitati erau doar urlatorii care arunca acuzatii in stanga si in dreapta, toti cei 3 opozanti ai proiectului din Rosia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax