Eveniment
Mai mulți TAXIMETRIȘTI din Alba Iulia au CÂȘTIGAT în instanţă prelungirea autorizaţiilor. Primesc DAUNE de 100.000 lei de la Primărie
Un număr de 16 taximetrişti din Alba Iulia au câştigat un proces cu primăria privind neprelungirea autorizaţiilor necesare derulării activităţii. Prin decizie definitivă, Curtea de Apel Alba Iulia obligă autoritatea publică locală să le prelungească autorizaţiile din luna noiembrie 2013 şi să le plătească daune pe zi de întârziere. Acestea sunt de aproximativ 100.000 de lei în total, potrivit reprezentanţilor primăriei.
Reamintim faptul că, în toamna anului trecut, mai mulți taximetriști, persoane fizice autorizate sau angajaţi la firme de taxi au reclamat că nu le-au fost prelungite autorizațiile de taxi. Regulamentul modificat în acest sens care prevedea că maşinile cu vechime peste 5 ani nu pot presta servicii în acest domeniu a fost schimbat ulterior tot prin HCL Alba Iulia, prin care aceştia puteau cere prelungirea autorizaţiei. În proiectul aprobat se prevedea că se pot folosi autovehicule fabricate cu maxim 10 ani în urmă, pentru transport taxi.
Conform deciziei din 10 septembrie a Curţii de Apel Alba Iulia, instanța a respins ca nefondat recursul formulat de primarul municipiului Alba Iulia împotriva sentinței administrative pronunțată de Tribunalul Alba în această cauză, care a admis cererea taximetriştilor. Decizia este definitivă.
Cei 16 taximetrişti care au câştigat procesul sunt: Ioan Teodoriciu, Traian Ionele, Ştefan Roșiu, Remus Gânscă, Alexandru Legian, Iosif Florin Puican, Nicoale Pascu, Dănuţ Despa, Viorel Sima, Ion Popescu, Ilie Dănuţ Cioara, Vasile Claudiu Gligor, Ioan Rîșteiu, Alexandru Pop, Eugen Sorin Drîmbărean, Bujor Nicolae Vasile Oancea, toţi ca PFA.
Pe lângă sumele cu titlu de desepăgubiri materiale pe perioada în care taximetriştii nu au putut să-şi desfăşoare activitatea, instanţa a mai dispus şi cheltuieli de judecată de aproximativ 5000 de lei în total.
Reprezentantul în instanţă al celor 16 taximetriști, decanul Baroului de Avocați Alba Iulia, avocatul Ioan Rus, a declarat pentru Alba24 că actul normativ care reglementează taximetria prevede ca autoritate care emite sau prelungește autorizațiile de taxi – Instituția Primarului. De asemenea, aparatul de specialitate, compartimentul care se ocupă de eliberarea și prelungirea autorizațiilor de taxi, a fost înștiințat în scris, dar, potrivit avocatului, ”s-a încăpățânat” și a refuzat prelungirea autorizațiilor de taxi. Sumele pe care taximetriștii le-au cerut ca despăgubiri sunt raportate la veniturile obținute, înregistrate la Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba.
Pe lângă cei 16 taximetriști, în aceeași situație s-ar mai găsi încă 13 persoane, potrivit avocatului Ioan Rus. Doisprezece sunt de la o firmă de taxi, care ar fi câștigat procesul, dar la care nu este încă finalizată problema despăgubirilor.
Banii vor fi plătiți de către Primăria Alba Iulia.
Primăria Alba Iulia: autoritatea publică va plăti daune de aproximativ 100.000 de lei taximetriştilor
Referitor la litigiile taximetriştilor, Primăria Alba Iulia a transmis următoarele precizări:
„În aceste litigii instanţele de judecată au formulat soluţii diferite, la decizia autorităţii locale de neprelungire a autorizaţiilor de taxi, motivată de actele normative în vigoare cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor metodologice de aplicare a Legii 38/2003. După o perioadă de prelungire de 5 ani în care persoanele fizice autorizate având ca obiect activitatea de taxi, Primăria Alba Iulia a luat act de prevederile legale în vigoare şi a aprobat prin HCL 298/2013 regulamentul, caietul de sarcini şi contractul de delegare de gestiune pentru serviciul de transport de persoane în regim de taxi.
La art. 5 din această hotărâre s-a prevăzut încetarea aplicabilităţii vechii hotărâri (HCL nr 144/2008) care reglementa activitatea de taximetrie. În acest mod s-a dat startul unei proceduri de atribuire a autorizaţiilor de taxi pe raza municipiului Alba Iulia. Hotărârea a fost adoptată de un număr de 21 de consilieri locali, îndeplinind condiţiile legale atât de formă cât şi fond, fapt prin care Prefectura Judeţului Alba, în exercitarea atribuţiilor de tutelă administrativă, a considerat hotărârea temeinică şi legală.
Ulterior adoptării acestei hotărâri de Consiliu Local, reclamanţii taximetrişti au înaintat în instanţă o acţiune de contecios administrativ prin care au solicitat obligarea autorităţii de autorizare la prelungirea autorizaţiilor taxi care urmau să expire în luna noiembrie 2013. Au fost promovate un număr de trei dosare. Două dintre acestea au fost respinse de către Tribunalul Alba, stabilindu-se că nu se impune prelungirea autorizaţiilor taxi deoarece au mai beneficiat anterior de o prelungire şi nu au participat la o procedură de atribuire în înţelesul legii. Un dosar a fost admis de către instanţa de fond şi soluţionat în favoarea reclamanţilor.
În această ultimă speţă, Curtea de Apel a respins recursul formulat de către autoritatea locală, menţinând decizia instanţei de fond. În egală măsură, Curtea de Apel Alba Iulia a admis în parte recursurile exercitate în celelalte două dosare respinse de instanţa de fond. Practic, pentru toate cele trei dosare, Curtea de Apel Alba Iulia a obligat autoritatea publică la prelungirea autorizaţilor de taxi şi într-un singur dosar s-a menţinut decizia de plată a daunelor pe zi de întârziere (aproximativ 100.000 lei).
Conform Legii 38/2003 în vigoare la data solicitărilor de prelungire a autorizaţiilor de taxi, la art. 11 alin. 5 se prevede că o autorizaţie de taxi se poate prelungi 5 ani cu respectarea unor condiţii cumulative printre care participarea în cadrul unei proceduri de atribuire în gestiune a serviciului de transport în regim de taxi. Reclamanţii nu au participat la o astfel de procedură şi au beneficiat de o prelungire de 5 ani a autorizaţiei, fiind fără echivoc faptul că ar fi trebuit să participe la procedura iniţiată în anul 2013.
Faţă de decizia instanţei, autoritatea de autorizare va trece la implementarea acesteia, cu precizarea certă că primarul municipiului nu este obligat în persoana la plata unor daune, acesta având doar calitatea de reprezentant al instituţiei publice în relaţia cu terţi, respectiv cu completul de judecată (Legea 215)”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
lupu sur
marți, 07.10.2014 at 21:38
Primaria nu plateste ca persoana fizica.Platim tot noi contribuabilii,pt. niste razbunari si ambitii personale ale unora.Aceia ar trebui sa plateasca despagubiri si atunci alta data s-ar gandi de doua ori inainte de a loa o decizie la comanda.
alin
marți, 07.10.2014 at 22:12
Atata timp cat decizile sunt luate de un italian cu interese personale, un vornic incompetent, un agent imobiliar si un proprietar de camioane ….fraierii contribuabili platesc…asa e normal in tara asta…
cine stie
marți, 07.10.2014 at 22:38
taximetristii au participat la atribuire in anul 2003 conform legii 38/2003,iar in ceea ce priveste solutiile tribunalului acestea au fost date in functie de actele depuse la dosare. In cele doua procese pe care taximetristii le-au pierdut la tribunal nu au fost depus contractele de delegare in gestiune, acestea fiind depuse ulterior ceea ce a dus la decizia definitiva a curtii de apel. Primaria ar trebui sa caute in arhiva HCL nr 332/2003 cu privire la regulamentul pt desfasurarea procedurii de atribuire a autorizatiilor de taxi permanente.
yo
miercuri, 08.10.2014 at 00:27
ce semetse ridica domnul marincean cand explica de ce nu ar trebui prelungite autorizatiile. tot asa ar trebui acum domnul marincean sa plateasca suta aia de mii de lei. ca asa-i in tenis si in viata, cand gresesti trebuie sa si platesti. dar bineinteles ca vom plati tot noi ca doar nu va da domnu hava maselele stricate afara!!! ar fi culmea ar trebui sa inceapa chiar cu viceprimarul pdl, actual acl, si cum doamne sa faca asa ceva sa-si asume responsabilitatea.
Florinel Romanu
vineri, 10.10.2014 at 00:08
…………………………….ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT 🙂 ……………………………………….
NE-AM LAMURIT