Actualitate
Mai sunt doar două zile rămase pentru înscrierea copiilor la grădiniță. Care sunt actele necesare
Potrivit calendarului Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în 1 august se încheie înscrierea la grădiniță a copiilor nou-intrați în sistem. Cu toate acestea, autoritățile vor permite înscrierea în învățământul preșcolar și după această dată, în măsura în care vor mai exista locuri libere.
Pentru anul școlar 2015-2016, perioada în care se face înscrierea copiilor nou-veniți în învățământul primar este cuprinsă între 11 mai și 1 august, însă grădinițele au libertatea de a-și stabili propriile intervale de timp pentru înscriere, în măsura în care este respectată perioada comunicată de minister.
„Perioadele de înscriere și reînscriere la nivelul fiecărei grădinițe și orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unități de învățământ. Ambele categorii de informații vor fi afișate la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru a fi cât mai accesibile părinților și publicului interesat. În măsura în care este posibil, informațiile vor fi publicate și pe site-urile grădinițelor (dacă există) și, eventual, pe site-ul inspectoratului școlar județean”, precizează MECS într-un comunicat.
Pentru a-și înscrie copiii în învățământul preșcolar, părinții au nevoie de o serie de documente. Conform Regulamentului de organizare și funcționare a învățământului preșcolar (aprobat de minister prin Ordinul nr. 4464/2000), actele sunt:
– cererea de înscriere;
– adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădinițele cu program prelungit și săptămânal;
– o copie a certificatului de naștere al copilului (certificată de directoare);
– fișa medicală;
– avizul epidemiologic;
– actele pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor de departajare (dacă este cazul).
Înainte de etapa înscrierii copiilor nou-intrați în sistem s-a desfasurat etapa reinscrierii celor care frecventează grădinițele în prezent și care o vor face și în viitorul an școlar. Aceasta a început pe 27 aprilie și s-a terminat în 10 mai.
Locurile libere rămase dupa etapa reînscrierii, se arată în anunțul MECS, se ocupă după cum urmează:
– în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) și grupa mică (copii de doi-trei ani);
– în limita locurilor rămase și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădinițele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri (de exemplu: apropierea de domiciliul copilului, existența unui frate/a unei surori al/a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea, părinte/tutore unic întreținător de familie, existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului).
Conditiile generale de departajare se aprobă de către fiecare grădiniță în parte și sunt puse la dispoziția celor interesați. De asemenea, unitățile de învățământ preșcolar trebuie să afișeze capacitatea instituției, numărul de locuri pentru anul școlar 2015-2016 (pe grupe de vârstă) și numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
Potrivit regulamentului, copiii pot fi transferați de la o grădiniță la alta, în baza cererii părinților și cu avizul celor două unități. Totodată, scoaterea unui copil din evidența grădiniței se face în caz de boală infecțioasă cronică, cu avizul medicului, sau în cazul în care acesta absentează nejustificat timp de două săptămâni consecutive.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News