Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ministrul Culturii şi comisia parlamentară pentru relaţia cu UNESCO, în vizită la Roşia Montană

Publicat

Ministrul Culturii, Daniel Barbu şi reprezentanţii Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO vor fi prezenţi, marţi, la Roşia Montană, pentru a vedea „la faţa locului” care este situaţia patrimoniului cultural în zonă şi întâlniri cu autorităţile locale şi RMGC, care a propus proiectul minier.

Vizita se desfăşoară în contextul propunerii ca Roşia Montană să fie înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ministrul Culturii şi reprezentanţii Comisiei permanente comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru relaţia cu UNESCO vor avea întâlniri cu autorităţile judeţene şi cele locale din Munţii Apuseni, dar şi cu cei ai organizaţiilor non-guvernamentale.

Delegaţia oficială ajunge luni seara la Albac şi va fi cazată la Pensiunea „Poiana Verde”. De acolo, marţi dimineaţa, se deplasează la Roşia Montană, unde vor avea loc întâlniri după următorul program:

Orele 9.00 – 10.30 Întâlnire cu reprezentanţii RMGC

Orele 10.30 – 12.30 Vizită la galeria subterană – muzeu şi clădirile restaurate din Roşia Montană

Orele 12.30 – 14.00 Întalniri cu autorităţile judeţene şi locale: prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, reprezentanţii CJ Alba şi primarii din Roşia Montană, Abrud, Cîmpeni, Bucium, Albac, Bistra, Lupşa, Ciuruleasa

Orele 15.00 – 16.30 – întâlniri cu ONG-uri pro şi contra proiectului „Roşia Montană”: Alburnus Maior, Sindicatul Viitorul Mineritului, Asoociaţia Pro Roşia Montană şi Asocitaţia Heritage

Orele 16.30 – 17.00 Dezbateri

Orele 17.30 – 18.00 Conferinţă de presă

Revenim cu amănunte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. Anda

    luni, 19.08.2013 at 12:26

    Situatia patrimoniului de la Rosia Montana s-a imbunatatit considerabil de cand RMGC a investit in Muzeul Mineritului, Casa de Aur donata la Muzeul Astra din Sibiu, in galeria Catalina-Monulesti ori casele istorice restaurate. O sa aiba nea Barbu ce sa vada din partea rmgc, din partea ecologistilor – nada

    • Dan A.

      luni, 19.08.2013 at 15:38

      Situatia patrimoniului nu s-a imbunatatit deloc. Dimpotriva. RMGC a momit multi oameni sa-si paraseasca casele, pe multe le-a distrus, multe, parasite fiind, sunt in curs de autodistrugere, din cladirile de patrimoniu toate au fost renovate (nu restaurate, asta e cu totul altceva) cu termopane, polistiren, praf de ciment, nerespectarea materialelor din zona si lucru de mantuiala, adica o simpla spoiala, Cat despre Catalina-Monulesti, ala mi se pare intr-adevar un lucru bun (desi nu am intrat acolo, in galerie), dar sa nu uitam ca a facut asta din obligatia de a primi descarcare de sarcina arheologica pentru aprobarea proiectului si ca acolo inca mai e mult de lucru.
      Iar acum, tot patrimoniul este in mare pericol din cauza exploziilor de mari dimensiuni (muntii care adapostesc localitatea urmeaza sa fie implodati, odata cu galeriile din ei, care au legaturi cu sistemul de galerii de sub sat) care vor afecta intreg satul si toata zona. Cand tu produci cutremure de mari dimensiuni in toata localitatea si reduci totul din jur la un desert ce conteaza ca mai pui niste rigips pe fatada?
      Daca zona era in continuare locuita asa ca mai demult si asa cum se intampla in localitatile din jur, am fi avut o dezvoltare inceata dar sustenabila a zonei, s-ar fi putut implanta alte industrii mai putin poluante si distructive pentru zona si pentru Muntii Apuseni in general, am fi avut desigur si un fenomen de parasire a localitatii de catre tineri asa cum se intampla si in alte localitati din jur, dar nu la dimensiunea pe care o are fenomenul astazi, oamenii ar fi cautat alternative (unii le-au gasit si le-ar fi gasit si mai multi daca ar fi fost lasati), ar fi fost desigur case lasate in paragina dar nici pe departe ca astazi si cu siguranta nu ar fi fost distruse o treime din ele, asa cum a facut RMGC. Iar minele de la Catalina-Molinesti ar fi fost in continuare acolo, gata pentru a fi cercetate si descoperite, fara sa fie puse in pericol.
      Deci despre ce imbunatatire vorbim? Comparat cu ce? Cu situatia reala, sau cu cea indusa de RMGC?

      • Anda

        luni, 19.08.2013 at 22:50

        Rmgc a procedat exact cum ar proceda orice firma, adica a despagubit proprietarii si acestia nu s-au plans, avand in vedere ca oricum n-aveau bani sa-si intretina locuintele. Iar nimeni nu ar fi atat de idiot incat sa investeasca in patrimoniu ca apoi sa-si arunce, practic, banii in aer! Intr-adevar, exista anumite obligatii,dar uite ca s-au respectat. Este un inceput bun, nu-i asa?

        • Dan A.

          marți, 20.08.2013 at 09:16

          Cand spui ca e un inceput bun te referi la distrugerea cu escavatorul a o teime din casele din sat? Sau la lasarea altora in parasire pana se distrug? Sau poate la distrugerea celei mai vechi case atestate in Rosia Montana, in proprietatea RMGC ? Sau la modul in care urmeaza sa fie distrusa la propriu intreaga localitate aflata in centrul unui furnicar de galerii care comunica cu muntii care urmeaza sa fie dinamitati? Sau poate la modul in care au fost invrajbiti localnicii unii impotriva altora ca sa poata fi mai usor de controlat?
          Probabil ai o alta grila a valorilor, domnule Anda.

        • john doe

          marți, 20.08.2013 at 09:51

          rmgc a investit 17 milioane (zic ei ..pfff) in reabilitare si vor sa scoata cateva miliarde…cu siguranta se merita sa arunci in aer alea 17 milioane!

        • Dan A.

          marți, 20.08.2013 at 10:22

          Banii investiti de RMGC in patrimoniul din Rosia Montana sunt cu mult umflati, asa cum se umfla la noi pretul oricarui km de autostrada, stadion sau alte asemenea proiecte mari (n-are rost sa-ti dau exemple, ca stii si tu. Doar ca in cazul lor intentia a fost sa arate cat de mult au cheltuit si sa-si asigure un profit negativ). Chiar si asa, insa, sunt mizilic pe langa profitul pe care il vor obtine daca exploateaza, asa ca isi permit sa faca aceasta „investitie de imagine” la inceput si, cum zici tu, sa-i arunce in aer.

  2. flesh

    luni, 19.08.2013 at 14:53

    Parerea mea este ca exploatarea pe care vrea sa o faca Rosia Montana Gold Corporation S.A. este o activitate criminala.
    Motivele mele pentru a fi impotriva exploatarii RMGC sunt, in ordinea importantei:
    1. despadurirea zonei, distrugerea solului si potentialul de poluare grava cu cianuri;
    2. distrugerea patrimoniului cultural existent la Rosia Montana;
    3. faptul ca aceste minereuri, aceste bogatii subterane, vor ajunge sa imbogateasca persoane private straine care sunt deja bogate si nu vor imbunatati cu nimic viata noastra, a romanilor (cu exceptia catorva sute de locuri de munca pe o perioada de aproximativ 15 ani), deci va duce la accentuarea diferentelor de clasa;
    4. dezbinarea si dezradacinarea oamenilor care locuiesc acolo pentru a face o exploatare care nu este nici in interesul lor, nici in interesul national;
    5. metodele machiavelice folosite de Rosia Montana Gold Corporation S.A. pentru a-si atinge scopul, care au adus stres si au scurtat viata multor oameni care locuiesc sau au locuit acolo.
    Probabil ca ordinea importantei este alta pentru cei care locuiesc acolo. Eu nu locuiesc in Rosia Montana, dar incerc sa-i inteleg.
    La felul cum stau lucrurile acum in relatia dintre RMGC, stat si politicieni, cred ca profitul obtinut de stat din afacerea asta va fi minim. Sunt multi care se imbogatesc chiar in timp ce eu scriu aici din contracte de consultanta cu RMGC. Fratele presedintelui Basescu se pare ca are un contract prin care va furniza energie pentru exploatare, de unde intelegem acum si comportamentul acestuia. Ponta si Antonescu or fi avand si ei felia lor. Ideea este ca profitul va fi obtinut de smecherii din spatele RMGC si de smecherii din politica romaneasca, iar la noi, oamenii de rand, nu va ajunge mai nimic. Vom ramane cu poluarea.

  3. kla

    luni, 19.08.2013 at 14:54

    Poate ii mai prinde pe drogatii de la Fiasco Festul ecologist…si atunci are ce vedea.

    Cine a fost la Rosia a avut ce vedea: galerii romane restaurate la nivel european, case monument istoric care sunt si ele restaurate la cel mai ridicat nivel posibil…adica din ruine au ajuns vizitabile! Cel mai mult mi-a placut cladirea fostei primarii care se pare ca va deveni hotel si galeria Catalina care e absolut superba.
    Felicitari arheologilor care au supervizat restaurarea si canadienilor care nu s-au zgarcit la punga!!!

    • Anda

      luni, 19.08.2013 at 22:47

      asa e, istoria de la Rosia Montana a renascut si ar trebui sa ne bucure acest fapt, nu sa gasim nod in papura! Uite ca se poate face si turism la Rosia Montana, dar nu se preocupa de asta fix cei care il propovaduiesc, adica ecologistii!

    • Dan A.

      marți, 20.08.2013 at 09:25

      In momentul in care vor incepe dinamitarea muntilor in a caror inima se afla Rosia Montana, toata localitatea, construita pe 2-4 niveluri de galerii subterane (go check it up) va fi zguduita din temelii si tot ceea ce exista inca in picioare se va surpa sau va suferi pagube iremediabile. De asta probabil nici nu s-au sinchisit prea tare canadienii si au investit numai in renovari de fatada.
      Si mie mi-a placut foarte tare cum au replicat cei de la Muzeul RMGC o intrare intr-o galerie romana. Ce pacat ca vor distruge originalele :)))
      Pentru restul localitatii zic insa sa nu se strofoace prea tare ca pe cei ca tine ii va multumi si o plimbare cu gipanul printr-un ghost town in care casele vor fi inlocuite de holograme.

  4. Georgiana

    marți, 20.08.2013 at 00:39

    Sper ca UNESCO sa nu se bage unde-i fierbe oala, ca nu vrem o alta Samrisegetusa.

    • Dan A.

      marți, 20.08.2013 at 11:55

      Ceea ce se intampla la Sarmisegetusa nu e din vina UNESCO, ci din vina noastra, ca nu ne respectam istoria. Daca ar fi asa cum zici tu, am putea sa felicitam UNESCO pentru manastirile din Moldova sau pentru Sighisoara, doar ca nu avem de ce.
      Ar putea fi, insa, felicitata Europa Nostra pentru ceea ce se intampla la Rimetea, daca ai auzit.

  5. Mada

    miercuri, 21.08.2013 at 13:12

    Doar cei care trăiesc în Roșia Montană știu care e situația reală de aici. O zi bună!

    • Dan A.

      joi, 22.08.2013 at 11:28

      Ei stiu care e situatia lor, asta e cat se poate de adevarat. Ca sa stii insa care e situatia „reala” mai trebuie in plus sa mai scoti si capul din curte si sa nu asculti numai ceea ce-ti spune RMGC sau guvernul. Cel putin asa mi se pare rezonabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement