Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ziua Morților, Luminația sau Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Află semnificația zilei de 1 Noiembrie

Publicat

1 Noiembrie este ziua în care oamenii își îndreaptă gândurile, mai mult ca de obicei, înspre cei dragi, care au trecut în neființă. Numită și Ziua Morților, Ziua tuturor sfinților, Luminația sau Luminațiile, 1 Noiembrie este celebrată în foarte multe țări creştine din lume.

Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.

De aici provine obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților. În biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuți în veșnicie.

În bisericile protestante, Ziua Morților nu există, însă și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.

În timp, Biserica Ortodoxă a preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor decedați, care devine astfel ecumenică. Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.

De 1 Noiembrie, cimitirele se transformă în oaze de lumină

Cu câteva zile înainte, creștinii merg la cimitir şi curăță mormintele, iar pe 1 Noiembrie aceștia duc flori la cimitir, în special crizanteme, flori specifice toamnei și acestei sărbători. Mormintele se împodobesc cu flori și coroane de flori. Se aprind lumânări și candele pentru sufletele celor decedați.

În această zi, oamenii dau de pomană în memoria morților. În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie și se dau copiilor.

În legendele populare, noaptea de 1 Noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. simo

    miercuri, 31.10.2012 at 21:08

    Puteti sa ne spuneti de ce preotii ortodocsi di Alba Iulia nu pomenesc mortii in data de 1 noiembrie ci doar sambata. Eu si ca mine multi alti ortodocsi mergem maine la cimitir sa aprindem o lumanare mortilor, iar sambata mergem din nou ca asa au stabilit popii. De ce in alte localitati pot merge toti preotii la 1 noiembrie si in Alba Iulia nu? De ce, daca tot au preluat aceasta sarbatoare nu o celebreaza la data de 1 noiembrie!

    • derp

      joi, 01.11.2012 at 17:03

      fiindca nu-si pot da jos cu-ru-rile preasfinte din masinile de mii de euro.

  2. Daniel H

    joi, 01.11.2012 at 07:18

    te ajut eu. Catolicii serbeaza tot timpul la 1 noiembrie, iar ortodocsii in prima sambata de dupa 1 noiembrie. Ca nu toti respecta regula si se duc la 1 noiembrie…

    • simo

      joi, 01.11.2012 at 19:25

      Concluzia: am preluat ceva de la catolici, dar sarbatorim cand vrea preotimea noastra!

      • Seby

        miercuri, 21.10.2015 at 12:45

        Păi catolicii sunt cei adevărați.Ortodocșii au vrut să pară mai speciali ! decât restul lumii!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement