Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mamele vor putea primi ajutorul pentru nou-născuți până în 2027. Guvernul a aprobat condițiile. Valoarea tichetului social

Publicat

Se acordă ajutor financiar pentru cupluri mamă-nou-născut din categorii defavorizate și în perioada 2024-2027. Guvernul a aprobat condițiile în care vor primi tichetele sociale pentru trusoul de nou-născut.

Măsura de sprijin se implementează pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027. Are scopul de a sprijini cuplurile mamă – nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic.

Anul trecut, au fost 13.548 de beneficiare susținute prin programul pentru trusouri nou-născuți.

Trusou pentru nou-născuți. Valoarea tichetului social

Valoarea tichetului social pe suport electronic este de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, în cei patru ani.

Tichetele pot fi folosite pentru achiziționarea de produse de îngrijire a nou-născutului.

Sunt prevăzute și măsuri auxiliare care vin în completarea sprijinului principal. Acestea sunt:

  • indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare
  • educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți
  • educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței
  • acilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.

Trusou pentru nou-născuți. Bugetul programului până în 2027

Bugetul măsurii de sprijin este de 119.239,20 mii lei, echivalent a 24.000.000 euro, cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 prevede o țintă estimativă de 15.000 de cupluri mamă-nou-născut/an. Este vorba despre beneficiari proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

Guvernul estimează suma de 24.000.000 euro pentru acoperirea necesarului de finanțare a 60.000 de cupluri mamă nou-născut, până la finalul exercițiului financiar privind eligibilitatea cheltuielilor.

Trusou pentru nou-născuți. Condiții de primire a tichetelor sociale

Cuplurile mamă – nou-născut care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic şi care au calitatea de destinatari finali sunt:

  • mamele care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului
  • cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune
  • cu dizabilităţi
  • aflate temporar în situaţii de risc, aflate temporar în situații critice de viață
  • mame minore
  • care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile
  • mame – cetățeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflict

Aceste drepturi sunt stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ.

În cazul decesului mamei, tichete sociale pe suport electronic pot fi acordate taților sau persoanelor cărora le este încredințat copilul.

Măsuri auxiliare pentru sprijinul mamelor. Implicarea autorităților

Implementarea măsurilor de sprijin material precum și a măsurilor auxiliare se realizează cu implicarea:

  • autorităților administrației publice locale prin serviciile publice de asistenţă socială
    • acestea identifică, întocmesc şi îşi asumă prin semnătura reprezentantului legal, listele cu destinatarii finali. Este evidențiată separat categoria de eligibilitate
  • Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin instituțiile aflate în subordinea/ sub autoritatea care are responsabilitatea centralizării listei cu destinatarii finali
  • Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene
    •  are rol de beneficiar al finanţării nerambursabile aferente Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru cheltuielile care urmează a fi decontate din fonduri externe nerambursabile
    • este responsabil de contractarea serviciilor privind emiterea tichetelor sociale pe suport electronic
    • asigură coordonarea distribuirii tichetelor sociale pe suport electronic de la unitățile emitente către autorităţile administraţiei publice locale.

Autorităţile administraţiei publice locale din care provin destinatarii finali transmit destinatarului final tichetul social pe suport electronic împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, autorităţile administraţiei publice locale au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Context

Potrivit datelor prezentate de Guvern, peste o treime din totalul nou-născuților din 2022 aveau mame casnice. În mediul rural, ponderea copiilor născuți de mame casnice este de aproape jumătate din numărul total al nou-născuților — 48,2% (versus 21,9% în mediul urban).

În România se înregistrează, în medie, 190.000 de nașteri pe an, într-un trend descrescător.

În funcție de grupa de vârstă a mamei, în totalul nou-născuților cu reședința obișnuită în România, 9% provin din mame cu vârsta mai mică sau egală cu 19 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Covaciu claudiu

    joi, 04.04.2024 at 23:47

    doresc sa fiu ajut

  2. Ivan Raluca

    sâmbătă, 06.04.2024 at 11:07

    Am născut anul trecut pe 7/07/2023 nu mi-au dat nici trusoul nici nimic am făcut sesizări peste sesizat la primul ministru nu am primit nimic nici măcar răspuns după am făcut mai departe am primit decât confirmarea de primire și atât fără răspuns și atunci ?

  3. Mamica ce munceste

    marți, 09.04.2024 at 14:01

    Ok, si noi mamele astea proaste care muncim sa aducem bani statului sa poate lua la saracele mamici care stau bine mersi acasa, nu primim nimica? De ce? noi nu suntem tot mame?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax